П'ятниця, 06 листопада 2015 12:22

Про затвердження загальноміської Програми благоустрою міста Умань на 2016-2020 роки

 

a gerb                                                       

                                              

УМАНСЬКА МІСЬКА РАДА

VІ СКЛИКАННЯ

     ____СЕСІЯ

РІШЕННЯ

_________________ №_____

Про затвердження загальноміської

Програми благоустрою міста Умань

на 2016-2020 роки

       Відповідно до підпунктів 22, 44 пункту 1 статті 26 Закону України      «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про благоустрій населених пунктів», з метою якісного покращення санітарного стану і комплексного благоустрою міста, 

міська рада ВИРІШИЛА:

  1. Затвердити загальноміську Програму благоустрою міста Умань на    2016-2020 роки, що додається.
  1. Встановити персональну відповідальність керівників підприємств,  організацій, установ різних форм власності, навчальних закладів, управлінь, відділів, служб міської ради за виконання загальноміської Програми благоустрою міста Умань на 2016-2020 роки.
  1. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань регулювання земельних відносин і охорони навколишнього природного середовища  та першого заступника міського голови Клочка С.Л.

В.о. міського голови -

секретар міської ради

О.В. Цебрій

Загальноміська програма благоустрою

міста Умань на 2016-2020 роки

(далі Програма)

Зміст

Розділ I. Загальні положення

 1.1. Значення Програми в благоустрою міста

 1.2. Аналіз природно – кліматичних, гідрогеологічних, соціально –економічних та інших умов, які впливають на сферу благоустрою міста.

 1.3. Структура і характеристика об`єктів благоустрою міста.

1.4.Нормативно - правове забезпечення

Розділ ІІ. Мета та завдання Програми

 РозділIII.Основні напрями та заходи удосконалення системи благоустрою міста

 Розділ IV. Джерела фінансування Програми

 Розділ V. Моніторинг та контроль за виконанням Програми

 Розділ VІ. Очікуваний результат

Розділ I. Загальні положення

Загальноміська програма благоустрою міста Умань на 2016-2020 роки (далі Програма) розроблена з метою реалізації на території міста державної політики, власних повноважень виконавчих органів міської ради в сфері розвитку і функціонування всього міського господарства та визначає загальний порядок планування, ремонту, утримання і фінансування робіт з комплексного благоустрою міста, створення умов щодо утримання, відновлення і захисту сприятливого для життєдіяльності населення середовища, а також встановлює певний перелік заходів і пропозицій щодо суттєвого та якісного покращення благоустрою, санітарного стану і довкілля у відповідності до Законів України «Про благоустрій населених пунктів», «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Стратегічної концепції розвитку міста Умані».

Благоустрій міста є одним із пріоритетних напрямів єдиної системи розвитку і функціонування всього міського господарства.

Спираючись на первинний суб'єкт місцевого самоврядування. територіальну громаду, розділи і положення Програми благоустрою міста на 2016-2020 роки поширюються на всі суб'єкти господарювання, незалежно від форм власності, що розташовані в межах території міста Умані.

 1.1 Значення Програми в благоустрої міста

Розвиток людського суспільства супроводжується постійним зростанням вимог до якостей міського середовища, в якому все частіше крім утилітарних (матеріально – практичних) функцій зростає потреба в архітектурно – художніх та духовних потребах людини.

Практика показує, що інтегроване середовище наших міст далеко не завжди виконує функції соціально – культурної комунікації і не досягає того рівня комфортності, як того вимагають сучасні стандарти проживання. Проблема полягає у складності вирішення дуже різних за своїм характером і змістом питань з благоустрою міста, що робить надзвичайно актуальним застосування комплексного підходу під час розроблення Програми, спрямованої на облаштування міського середовища, яка б враховувала ресурсозабезпеченість, варіантність заходів, визначила переваги конкретних пропозицій і передбачила послідовність та етапність реалізації поставлених задач, сприяла раціональному використанню інвестиційних надходжень в бюджет міста. Саме концептуальні положення з благоустрою міських територій доцільно покласти в основу Програми благоустрою міста.

Розроблення такої Програми є необхідною передумовою, яка забезпечує та враховує чітке планування та фінансування заходів із сучасного благоустрою міста та охоплює широке коло соціально-економічних, санітарно-гігієнічних, інженерних і архітектурних питань:

      соціально-економічні вимоги передбачають створення сприятливих умов життя населення, а також раціональне використання територій населених пунктів;

      санітарно-гігієнічні вимоги зводяться до забезпечення у населених пунктах здорових умов: нормальний мікроклімат, чистий повітряний басейн і водний простір, інсоляція приміщень будинків, провітрювання територій забудови;

      до питань інженерної підготовки територій населених пунктів відносять її інженерне устаткування та створення зручної вулично-дорожньої мережі;

      архітектурно-художні вимоги передбачають створення цілісної та індивідуальної об’ємно-просторової композиції кожного населеного пункту з використанням і збагаченням місцевого ландшафту.

Природним руслом розвитку благоустрою Умані є реалізація покликання міста, закладеного його вартостями, традиціями, ландшафтною структурою і притаманних йомуспецифічних особливостей.

 1.2. Аналіз природно – кліматичних, гідрогеологічних, соціально – економічних та інших умов, які впливають на сферу благоустрою міста

Місто Умань – це сучасне місто обласного значення з розвиненими промисловими, науково – освітніми, соціально – культурними, адміністративними та туристичними функціями і відіграє роль міжрайонного центру південно – західної частини області.

Умань розташована у центральній частині Правобережного Лісостепу України, в межах Бугсько – Синюхського фізико – географічного району південної степової Придніпровської височини. Рельєф території, на якій розташоване місто, характеризується великим розчленуванням поверхні й складається з плакорів на вододільному плато, долин річок Уманки і Бабанки та їхніх приток. У результаті ерозії плакори сильно розрізані ярами, балками та схилами. Основні форми рельєфу – платоподібні місцевості, ярусобалочна система і річкова долина, яка розділяє місто на дві частини. Територія Умані складає              4787 га.

Клімат є складовою частиною географічного становища міста, а кліматичні особливості території мають важливе значення в плані розвитку міського господарства та благоустрою міста.

Клімат Умані обумовлений розташуванням міста — близькістю до степової зони помірного поясу. Загалом клімат міста є помірно континентальним з м'якою зимою і теплим літом. Середньорічна температураповітря в місті становить близько +8 C, а мінімальна вона у січні (-7 °C), максимальна — у липні (+22 °C). Відносна вологість повітря в середньому за рік становить 70%, мінімальна вона у травні (55%), максимальна у грудні (85%), середньорічна кількість випадаючи опадів становить 618 мм.

Територія адміністративного району та зони впливу міста Умані мають добре розвинену мережу автомобільних доріг, які забезпечують в основному всі необхідні транспортні зв'язки. Місто знаходиться на перетині транспортних потоків, що йдуть з півночі на південь та заходу на схід: автомобільна дорога загального користування державного значення Київ-Одеса, М–05, яка є частиною  найбільш загруженого відрізку європейського автомобільного маршруту Е–95 (Санкт-Петербург – Київ – Одеса – Самсун – Мерзіфон) та дорога загального користуваннядержавного значення М-12 (Стрій – Тернопіль – Вінниця – Кіровоград – Знам’янка), європейського автомобільного маршруту Е–50 (УжгородДовжанський). У міжміському сполученні автобусні маршрути зв’язують Умань з Києвом, Одесою, Дніпропетровськом, Миколаєвом, Херсоном, Львовом та іншими містами.

Умань, яка розташована у самому центрі України, має давню історію, багату на знаменні події. Тут тісно переплелось сьогодення зі старовиною: нові будівлі й навіть цілі мікрорайони з сучасною архітектурою поруч зі спорудами минулих століть, пам'ятниками історії і культури.

В місті значний науковий та культурно-освітній потенціал: Уманський національний університет садівництва та Уманський державний педагогічний університет; Уманська філія Київського інституту бізнесу та технологій, інститут коренеплідних культур, агротехнічний коледж Уманського національного університету садівництва, гуманітарно-педагогічний коледж, медичний коледж та музичне училище; Уманський професійний ліцей та Уманський аграрний професійний ліцей; гімназія, 13 загальноосвітніх шкіл, дошкільних виховних закладів – 21 та позашкільних закладів – 5; 2 музичні школи, спортивна школа, 10 бібліотек та інші.

В місті функціонує краєзнавчий музей та його філії. Найвизначнішою пам’яткою Умані є Національний дендрологічний заповідник «Софіївка» з комплексом паркових споруд, який є одним із шедеврів садово – паркового мистецтва ХУІІІ-ХІХ ст.

 1.3. Структура і характеристика об`єктів благоустрою міста

 До об’єктів благоустрою міста належать:

1) території загального користування:

а) парки ( лісопарки, парки культури та відпочинку,  парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, спортивні майданчики, дитячі майданчики, інші), рекреаційні зони, сади та сквери;

б) пам’ятники культурної та історичної спадщини;

в) майдани, площі;

г) вулиці, дороги, провулки, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки;

г¢) пляжі;

д) кладовища;

е) інші території загального користування;

2) прибудинкові території;

3) прилеглі території до будівель та споруд;

4) закріплені зони інженерних мереж;

5) території підприємств, установ, організацій та закріплені за ними території.

Елементами благоустрою є:

1) покриття площ, вулиць, доріг, проїздів, алей, тротуарів, пішохідних зон і доріжок відповідно до діючих норм і стандартів;

2) зелені насадження (у тому числі сніго-, шумозахисні та протиерозійні) вздовж вулиць і доріг, в парках, скверах, на алеях, в садах, інших об’єктах благоустрою загального користування, санітарно-захисних зонах, на прибудинкових територіях);

3) будівлі та споруди збирання, накопичення та вивезення відходів;

4) засоби та обладнання зовнішнього освітлення та зовнішньої реклами;

5) технічні засоби регулювання дорожнього руху;

6) будівлі і споруди системи інженерного захисту територій;

7) комплекси та об’єкти монументального мистецтва;

8) обладнання (елементи) дитячих, спортивних, господарчих, торговельних та інших майданчиків;

9) малі архітектурні форми;

10) громадські та пересувні вбиральні;

11) інші  елементи  благоустрою,  визначені  відповідними  нормативно -правовими актами.

Характеристика об'єктів благоустрою міста

 Загальна кількість вулиць, провулків, площ – 368, з них площ – 5.

  1. Загальна довжина вулиць, провулків - 178,1 км, в т. числі:

          ґрунтові - 48,7 км;

          замощені, тобто щебеневе покриття - 53 км;

      заасфальтованих – 82,1 км.

  1. Питома вага доріг з твердим покриттям - 73,8%.
  2. Протяжність тротуарів - 350,3 км.
  3. Загальна площа квітників – 2818 м2.
  4. Загальна довжина мереж вуличного освітлення – 130 км
  5. Загальна кількість світильників мереж вуличного освітлення-3431шт.
  6. Площа зелених насаджень - 1239,6 га.
  7. Кількість скверів - 5 шт.
  8. Транспортних мостів - 5 шт.
  9. Шляхопроводів - 2 шт.
  10. Пішохідних мостів - 11 шт.
  11. Ставків - 11 шт.
  12. Кладовищ - 6 шт.
  13. Загальна площа житлових будинків – 1 855 003,9 м²;   

       в т.ч.: державних                -  877 606,0 м2;

                  кооперативних         -  163 843,0 м2;

           відомчих                   -   51 760,0 м2;

           індивідуальних           -  650 052,0 м2;

           ОСББ                          -  129 058,3 м2.

14.  Кількість будинків всього – 8 964 шт.

       в т.ч.: державних - 681 шт. з них:

                 - 1 поверхових -  393 шт.

                 - 2 поверхових -  77 шт.

                 - 3 поверхових -  41 шт.

                 - 4 поверхових -    25 шт.

                 - 5 поверхових -  96 шт.

                 - 9 поверхових -  49 шт.

                 кооперативних   -  44 шт.

                 відомчих            -  62 шт.

                 приватних          -  8103 шт.

                 ОСББ                  -  74 шт.

15.  Кількість вбиралень -  8 шт.

16.  Кількість братських могил - 18 шт.

17.  Обелісків – 1 шт.

18.  Бюстів - 2 шт.

19.  Пам'ятників - 3 шт.

20.  Монументів - 1 шт.

21.  Пам'ятних знаків - 3 шт.

22.  Меморіалів – 1 шт.

23.  Кількість гідротехнічних споруд - 7 шт.

24.  Кількість  зупинок громадського транспорту -  90 шт.

 

1.4. Нормативно - правове забезпечення

Закон України "Про благоустрій населених пунктів" визначає правові, економічні, екологічні, соціальні та організаційні засади благоустрою населених пунктів і спрямований на створення умов, сприятливих для життєдіяльності людини.

Розроблення Програми здійснювалось в межах норм діючого законодавства, а саме: Бюджетного кодексу України; Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного та соціального розвитку України», «Про житлово-комунальні послуги», «Про благоустрій населених пунктів», «Про планування і забудову територій», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про дорожній рух», «Про автомобільні дороги», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про охорону культурної спадщини», «Про відходи», «Про охорону атмосферного повітря», «Про рекламу», «Про поховання та похоронну справу», Наказу Державного комітету з питань житлово-комунального господарства від 23.09.2003р. №154 «Про затвердження  Порядку проведення ремонту та утримання об’єктів благоустрою населених пунктів», Правил благоустрою міста Умань та інших нормативно-правових актів України, діючих у сфері благоустрою.

 

Розділ ІІ. Мета та завдання Програми.

Метою міської Програми є організація благоустрою загальноміських територій та житлових кварталів, осучаснення архітектурного вигляду міста, забезпечення капітального ремонту і реконструкції існуючих об`єктів благоустрою, оптимізація мережі існуючих об`єктів, споруд і конструкцій, що істотно впливають на архітектурний та естетичний вигляд міста, організація робіт з інженерного захисту, очищення та озеленення територій, підтримка належного санітарного та технічного стану загальноміських територій, раціональне використання та охорона об’єктів благоустрою, зниження рекреаційних навантажень, підвищення комфортності проживання та відпочинку мешканців та гостей міста.

Завданням Програми є реалізація виконання комплексу містобудівних, архітектурно – художніх, організаційних, інженерно – технічних, екологічних та економічних заходів, що забезпечать благоустрій території міста, захист і відновлення довкілля, та створять сприятливі та безпечні умови для життєдіяльності людини в місті.

Для розв’язання цих завдань необхідно:

  1. розробити і здійснити ефективні та комплексні заходи з утримання території міста у належному стані, його санітарного очищення, збереження об'єктів загального користування, а також природних ландшафтів, інших природних комплексів і об'єктів;
  2. організувати належне утримання і раціональне використання територій, будівель, інженерних споруд та об'єктів рекреаційного, природоохоронного, оздоровчого, історико-культурного, іншого призначення;
  3. здійснити заходи з благоустрою міста, озеленення та утримання в належному стані прибудинкових територій, дворів, парків, скверів, площ, вулиць, кладовищ, братських могил, обладнання дитячих і спортивних майданчиків, ремонту вулиць і тротуарів, ін. об'єктів;
  4. створити умови для реалізації прав та встановити межі відповідальності суб'єктів господарювання у сфері благоустрою міста;
  5. виготовити генеральний план міста, дотримуючись екологічних і санітарних норм, забезпечивши умови для безпечного руху пішоходів та транспорту;
  6. розробити та затвердити Правила благоустрою м. Умань на 2016-2020 роки.

   

 РозділIII.Основні напрями та заходи удосконалення системи благоустрою міста

 Визначені Програмою завдання з удосконалення системи благоустрою        м. Умань передбачається розв’язати шляхом виконання наступних заходів за такими напрямами:

1.  загальні питання благоустрою:

  1. дотримання Правил благоустрою міста Умань;
  2. технічне переоснащення комунальних підприємств, задіяних у сфері благоустрою;
  3. проведення паспортизації та інвентаризації об`єктів благоустрою міста;
  4. вирішення питань доступності до громадських об’єктів осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення (проведення робіт з влаштування пандусів на пішохідних зонах та переходах міста, обладнання світлофорних об’єктів уніфікованою візуальною та звуковою системою сповіщення);
  5. благоустрій пам'ятників культурної та історичної спадщини;
  6. впорядкування існуючих кладовищ та братських могил;
  7. залучення громадськості, насамперед молоді, до здійснення заходів з благоустрою міста;
  8. будівництво сучасних контейнерних майданчиків та облаштування під’їздів до них, уточнення схем санітарного очищення міста, покращення зовнішнього вигляду та санітарного стану міста (організація прибирання міста, забезпечення своєчасного і повного видалення твердих і рідких побутових відходів, ліквідація стихійних сміттєзвалищ, покіс зелених зон, облаштування майданчиків для розміщення контейнерів для збору твердих побутових відходів, впровадження роздільного збору твердих побутових відходів, паркування транспортних засобів, встановлення урн для випадкового сміття тощо);
  9.  контроль за утриманням домашніх тварин та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами (створення стерилізаційно – реабілітаційного центру для безпритульних собак);
  10. залучення громадськості, насамперед молоді, до здійснення заходів з благоустрою міста;
  11. проведення екологічно-просвітницьких та інформаційно – рекламних заходів з населенням з питань благоустрою та санітарного стану міста;
  12. систематичне висвітлювання в засобах масової інформації проблемних питань та шляхів реформування і розвитку сфери благоустрою населених пунктів;
  13. залучення до виконання робіт із благоустрою міста осіб з числа безробітних, зареєстрованих у центрі зайнятості на договірній основі, а також осіб засуджених до виконання громадських робіт;

2. утримання вулично-дорожньої мережі:

  1. підтримання належного експлуатаційного стану вулиць міста –проведення капітального та поточного ремонту доріг та вулиць міста, забезпечення заходів по безпеці руху з відновленням дорожніх та інформаційних знаків, розмітки тротуарів, огорожі, утримання систем зливової каналізації, утримання зупинок транспорту;
  2. удосконалення руху транспорту та пішоходів, забезпечивши комфорт і зручність пересування дорогами міста;;
  3. облаштування та утримання майданчиків для паркування транспортних засобів відповідно до законодавства;
  4. утримання, поточний ремонт та обслуговування об'єктів зовнішнього освітлення міста; реконструкція зовнішнього освітлення міста з впровадженням енергозберігаючих технологій;

3.   утримання зелених насаджень:

  1. окультурення зелених насаджень з одночасною санітарною вирізкою сухих, аварійних дерев та формуванням крон існуючих дерев, утримання клумб, газонів, смуг зелених насаджень;
  2. захист зелених насаджень міста від шкідників та збудників хвороб; відновлення клумб, газонів, квітників;
  3. організація прибирання території міста та вивіз твердих побутових відходів;
  4. впорядкування зелених зон з використанням сучасних дизайнерських рішень та методів ландшафтного дизайну;

4.  інженерний  захист територій:

  1. організація відведення поверхневого стоку води, укріплення берегів, зсувних ділянок з метою запобігання підтопленню територій та пошкодженню об'єктів благоустрою;
  2. утримання водойм міста, їх прибережних смуг в належному стані.

Розділ ІV. Джерела фінансування Програми  

Процес вирішення проблемних питань з благоустрою міста потребує удосконалення підходів до планування і організації територій міста, розробки комплексних заходів з благоустрою та фінансового забезпечення для їх виконання, а також розроблення ефективних механізмів залучення позабюджетних коштів, спонсорської та доброчинної діяльності.

Фінансування заходів Програми передбачається виконувати за рахунок видатків змісцевих бюджетів, коштів підприємств, установ та організацій, спонсорів, благодійних організацій, громадськості міста і примусових робіт, передбачених законодавством.

Фінансування Програми здійснюватиметься згідно плану заходів на її проведення, що затверджується щорічно окремим рішенням міської ради, в межах асигнувань, передбачених бюджетом шляхом спрямування коштів відповідним виконавцям, та з інших джерел, не заборонених законодавством.

В ході реалізації заходів Програми можливі коректування, пов´язані з фактичним надходженням коштів на реалізацію розділів Програми, уточненням обсягів робіт і виходячи з реальних можливостей бюджету.

 РозділV. Моніторинг та контроль за виконанням Програми

Моніторинг та контроль за виконанням Програми здійснюється Уманською міською радою та її виконавчим  комітетом в межах повноважень визначених чинним законодавством.

Громадський контроль за ходом реалізації Програми здійснюється відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів», «Про охорону навколишнього середовища» та Правил благоустрою міста Умань, представниками громадських організацій, у статуті яких передбачено діяльність у сфері житлово – комунального господарства.

Контроль за використанням коштів, спрямованих на забезпечення виконання Програми, здійснюється у порядку, встановленому бюджетним законодавством України.

Джерелами інформаційного забезпечення, необхідними для збору та формування баз даних, проведення аналізу реалізації Програми, може бути статистична звітність, оперативна інформація підприємств житлово-комунального господарства, результати спеціальних досліджень та інші.

  Розділ VІ. Очікуваний результат

 Дія Програми поширюється на відносини, що виникають у сфері благоустрою, а саме: землеустрою, містобудування, озеленення територій, утримання будинків і споруд, освітлення територій, а також у галузі охорони здоров'я та охорони навколишнього середовища.

Учасниками правовідносин з питань благоустрою є міська рада, виконавчий комітет міської ради, керівники та інші уповноважені посадові особи підприємств, організацій, установ, незалежно від форм власності, які здійснюють господарську діяльність на території міста, громадяни, а також посадові особи, уповноважені здійснювати контроль за станом благоустрою.

Програма приймається на термін 2016–2020 роки, але може бути переглянутою чи продовженою в часовому вимірі  в разі потреби.

У разі необхідності внесення змін до Програми, пропозиції можуть вноситися на розгляд міської ради громадянами, громадськими організаціями,  виконавчим комітетом та, в разі необхідності,  з подальшим громадським обговоренням.

Участь громадян, громадських організацій у виконанні Програми здійснюється на доброчинних засадах.

В ході виконання Програми очікується досягнення наступних показників:

1. Вирішення загальних питань благоустрою.

2. Забезпечення належного експлуатаційного стану міських територій.

3. Поліпшення санітарного та естетичного стану міста.

4. Залучення громадськості до здійснення заходів у сфері благоустрою.

5. Інформованість   населення   через   ЗМІ   про   здійснення   заходів   із благоустрою.

6. Реалізація місцевої політики щодо поліпшення благоустрою міста.

7. Забезпечення ефективного та системного контролю за використанням інвестицій, в т.ч. з міського бюджету.

8. Поліпшення якості послуг.

9. Забезпечення належних умов відпочинку населення.

 10. Формування позитивного іміджу міста та його привабливості.

 

Додатки

Додаток 1. Закріплення ділянок міських доріг та тротуарів, що підлягають прибиранню  та  утриманню в належному стані,  за підприємствами, організаціями, установами  та навчальними закладами міста.  
Додаток 2. Закріплення міських шляхів, доріг, тротуарів для розчищення їх в зимовий період за підприємствами, організаціями і установами міста.  
 Додаток 3. Закріплення  скверів для утримання і догляду за підприємствами, організаціями та установами.  
 Додаток 4. Закріплення братських могил, монументів для утримання і догляду за підприємствами, організа­ціями, установами міста.  
 Додаток 5. Закріплення водних об'єктів та прибережних захисних смуг міста для утримання і догляду за підприємствами, організаціями, установами міста і розвитку спортивного та любительського рибальства  
 Додаток 6. Закріплення гідротехнічних споруд, дамб, мостів за підприємствами, організаціями, установами для забезпечення безаварійного пропускання паводкових вод та льодоходу.  
 Додаток 7. Перелік підприємств і організацій, за якими закріплений "Дитячий парк"  на вул. Київсь­кій для утримання, озеленення, благоустрою і зовнішньому оформленню.  
 Додаток 8. Закріплення автопавільйонів на зупинках    гро­мадського транспорту за підприємствами, організаціями, установами  міста для утримання, ремонту і дог­ляду за ними.  
 Додаток 9. Закріплення прилеглих територій міських кладо­вищ для утримання і догляду за підприємствами, організація­ми, установами і закладами міста.                                                             
 Додаток 10. Заходи щодо комплексу робіт з облаштування міського полігону та місць збору і тимчасового зберігання побутових відходів в місті (контейнерних майданчиків) від­повідно до санітарних вимог.  
 
 Додаток 11.  Заходи з ремонту, догляду і утриманню гідро­технічних споруд на дамбах і мостах, що закріплені за під­приємствами, організаціями, установами для забезпечення безаварійного пропуску паводкових вод і льодоходу.  
Додаток 12. Пропозиції щодо першочергового ремонту і  об­лаштування вулиць, провулків і тротуарів в 2016-20250 ро­ках.  
 Додаток 13. Пропозиції щодо першочергового ремон­ту та облаштування мереж  зовнішнього (вуличного)  освітлення  вулиць,  провулків, скверів, парків і інших місць масового відпочинку в місті.  

Додаток 1

Закріплення ділянок міських доріг та тротуарів, що підлягають прибиранню  та  утриманню в належному стані,  за підприємствами, організаціями, установами  та навчальними закладами міста

ПАТ «Уманський завод «Мегомметр»

- вул. Радянська (від меж колгосп­ного ринку до перехрестя вулиць Праці – Челюскінців),

- вул. Челюскінців (обидві сторо­ни)

ПАТ «Уманьферммаш»

- вул. Енергетична (від вул. Героїв Сталінграда до меж території з-д «ЗБВ»),

-  вул. Криворучка,  Постишева,  Котовського,  Коломенська,  Червоногвардійська

ПАТ «Вітаміни» - вул. Л.Іскри (в межах  підприємства)
ПрАТ «Технолог»

- вул. Мануїльського, обидві сто­рони,

- вул. Л.Іскри (від перехрестя вул. Ж. Революції – Л.Іскри до меж ТДВ «Уманьпиво», обидві сторо­ни)

ТОВ «Уманьпиво»

- вул. Л.Іскри (в межах  підприємства),

- вул. Герцена (від вул. Більшо­вицької до цеху на вул. Герцена)

Уманська філія КІБІТ

- вул. Урицького (від вул. Піонтковського до вул. Л.Іскри),

-  вул. Червоногвардійська

ТДВ "Трудовий колектив «Уманьхліб» - вул. Піонтковського (обидві сто­рони)
Магазин «Євродім»

- вул. Урицького (від вул. П.Комуни до лазні),

- вул. П.Комуни (від вул. Урицького до            вул. Леніна, обидві сторони)

ПАТ «Модус-Плюс»

- вул. П.Комуни (від вул. Республі­канської до вул. Шевченка, обидві сторони),

-      вул. Урбайліса (від вул. Респуб­ліканської до вул. Шевченка, одна сторона), вул. Шевченка (від вул. П.Комуни до вул. Урбайліса)

ПП «Уманська швейна фабрика» вулиці Р.Чорного, Радянська (в межах прилеглих до підприємства територій, обидві сторони)
ТОВ «Авер-Тех» - вул. Енергетична (від підстанції УЕМ до ТОВ "Уманьпромжитлобуд-2", обидві сторони)  

ФОП Січкарь

ФОП Панич

-      вул. Г.Сталінграда (від братської могили "Уманська яма", транспортна розв¢язка        вул. Заводська - Енергетич­на, обидві сторони),

-      пров. Енергетичний (прилегла до                під­приємства територія, з однієї сторо­ни)

ПАТ «Черкасиобленерго «Уманські енергетичні

мережі»

-      вул. Енергетична (від ТОВ «Уманьпромжитлобуд-2» до                           пров. Енерге­тичного, обидві сторони),

-      пров. Енергетичний, одна сторона

ТОВ  «Уманьпром-житлобуд – 2» - вул. Енергетична (від залізничного переїзду до ВАТ «Черкасиобленерго» Уманські енергетичні мережі», обидві сторони)
Уманський професійний ліцей - пров. Енергетичний (обидві сторони),            вул. Енергетична до братської могили, обидві сторони
Залізнична станція «Умань»

-  вул. Залізнична до ТОВ «Фірма «Шанс», одна сторона,

- вул. Старицького в межах території станції, одна сторона,

- пл. Гагаріна

ПАТ «Еталон»

- вул. Старицького (від вул. Вокзальної до залізничного переїзду, одна сторона),

- вул. Леваневського (від межі території ТОВ «Круїз-Авто» до вул. Більшовицької, одна сторона)

ПП «Довіра» 

-  вул. Старицького (в межах підприємства),

- вул. Герцена (від вул. Більшовицької до підприємства, обидві сторони)

- вул. Леваневського (від вул. Більшовицької до перехрестя з вул. Юмашева,  обидві  сторони)

ПП «Вторма»

- вул. Старицького (від вул. Герцена до залізничного переїзду, одна сторона),

- вул. Герцена (від вул. Юмашева до     вул. Старицького, одна сторона)

ТОВ «Круїз-авто»

- вул. Вокзальна (від вул. Старицького до         вул. Леваневського, одна сторона),

-  вул. Леваневського (від магазину до території ПАТ «Еталон», одна сторона)

Філія  ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" "Уманський елеватор" - під¢їзна дорога до елеватора по вулицях Старицького, Вокзальній, про­вулках Енергетичному, Леваневського (в межах підприємства, одна сторона)

ТДВ «Уманський «М’ясокомбінат»

- вул. Леваневського (в межах території підприємства, одна сторона),

-  в’їзд в місто з  вул. Вокзальної,

- пров. Леваневського (в межах території підприємства, одна сторона)

Уманська нафтобаза

-      пров. Леваневського (в межах терито­рії підприємства, одна сторона),

-      вул. Дерев’янка (в межах території підприємства, одна сторона),

-      залізничний переїзд

ПАТ «Сортнасіннєовоч» - вул. Дерев’янка (в межах підприємства, обидві сторони)
ПАТ «Уманьгаз»

- вул. Дерев’янка (від Вінницького шосе до території ВАТ "Сортнасіннєовоч”, одна сторона),

- в’їзд в місто

ПОСП «Уманський тепличний комбінат»

- вул. Г.Сталінграда (від транспортної розв'язки до вул. Індустріальної, обидві сторони),

- транспортна розв’язка (вул. Г.Сталінграда - Дерев¢янка),

- в’їзд в місто

ТОВ «Уманьдоррембуд»

-      вул. Індустріальна (до межі території ПП Нікогда, обидві сторони),

-      вул. Г.Сталінграду (від вул. Індустріальної до шляхопроводу, обидві сторони),

-      транспортна розв’язка (вул. Г.Сталінграду)

ПП Нікогда

- вул. Г. Сталінграду (транспортна розв'язка),

- вул. Індустріальна (в межах території підприємства, обидві сторони)

ПАТ «Уманьавтодор»

- вул. Ж.Революції,  вул. Володарського (в межах території підприємства, одна сторона),

- вул. Червоногвардійська (обидві сто­рони),

-  в’їзд в місто зі сторони Вінницького шосе до автопавільйону на автобусній зупинці "Аеропорт"

Філія «Уманська

ДЕД»

- вул. Інтернаціональна (в межах терито­рії організації, обидві сторони),

- Ленінградське шосе (від вул. Інтерна­ціональної до ресторану "Турист", одна сторона),

- перехрестя доріг (С.Петербург - Київ – Одеса вул. Інтернаціональна)

Філія «Уманський

райавтодор»

- вул. Артема (від автодороги Вінниця - Черкаси до транспортної розв’язки, обидві сторони),

- вул. Тімірязєва (від вул. Артема до вул. .Праці, обидві сторони)

Цех телекомуніка-ційних послуг №15 - вулиці Леніна, Тельмана, Енгельса, Праці, Більшовицька, Залізнична, пров. Садовий (в межах територій об'єктів зв’язку)

КП "ВЖ РЕУ№1",

ВЖ РЕУ№2,

КП «Уманське РЕУ№3»

- у межах територій, що знаходяться на обслуговуванні ремонтно-експлуатаційних управлінь

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків,

житлово-будівельні кооперативи

- у межах територій, що знаходяться на обслуговуванні

КП «Комунальник»

ГТзДВ «Іскра»

- вул. Ш.Алейхема (обидві сторони), вул.Чапаєва
Військовий гарнізон - вул. Леніна (від перехрестя вул. Тищика - Леніна до території колишніх військових споруд, обидві сторони)
ТОВ «Фірма «Шанс» - вул. Залізнична (від залізничного переїзду до в¢їзду на підприємство, обидві сторони)
ПП «Інжпроект-2» - вул. Коломенська (від пл. Леніна до               вул. Р.Чорного, обидві сторони)

ПП «КВФ «Байс»

- вул. Тищика (в межах території ринку, одна сторона),

- вул. Леніна (в межах території мага­зину, одна сторона),

- вул. Радянська (в межах території магазину)

МПП «Агропром-

ресурси»

- вул. Заводська (від перехрестя вул. Залізняка - Заводська до межі ВАТ "Уманська автобаза"),

- пров. Чкалова (обидві сторони)

ДП  «Уманський консервний комбінат» -  вул.Дерев’янка (в межах підприємства, обидві сторони)
КП «Уманьводоканал» - вул. Залізняка (від автобусної зу­пинки «Дачна» до вул. Заводської, обидві сторони)
Управління агропромислового розвитку райдерж-адміністрації

- вул. Залізняка (від межі установи до меж території Уманського  професійного аграрного ліцею, обидві сторони)

Інститут коренеплідних культур - вул. Інтернаціональна (від автодороги С.Петербург - Київ - Одеса до дамби Третього ставу, обидві сторони)
ТОВ «Комплект» - вул. Ж.Революції (від пл. Ленінського Комсомолу до пл. Гагаріна, одна сторона)
Автостанція - пл. Конституції
Національний дендропарк «Софіївка»

- вул. Київська (від братської моги­ли до             пл. Конституції, обидві сторони),

- вул. Садова (від вул. Затонського до входу в дендропарк, обидві сторони),

- вул. Інтернаціональна (територія дамби Третього ставу)

ТОВ «Лада»

-  вул. Фрунзе (в межах території магазину, одна сторона),

- вул. Шкільна (в межах території магазину, одна сторона)

Міська спілка автомобілістів - під’їзні дороги до автогаражних кооперативів міста, обидві сторони
АЗС,  які розташовані  в  межах міста - прилеглі та закріплені території вулиць та тротуарів,  зелених смуг та насаджень
Автомобільна газова заправочна станція по         вул. Г.Сталіграду -  вул. Г.Сталінграду,  вул.Індустріальна  (від межі братської могили «Уманська яма» до меж  ПОСП «Уманський тепличний комбінат»
ТОВ «Уманьавто» -  вул.Заводська (від межі   ТОВ «Інтерфлора» до вул. Г.Сталінграду,  обидві сторони)
ТОВ «Інтерфлора»

-  вул.Заводська  (в  межах АЗС, обидві сторони),

-  пров.Садовий,  вул.Тельмана,  вул.Громова

ТДВ «ГТзДВ Мрія»

Магазин «АТБ»

-  вул. І.Гонти  (від території притулку для неповнолітніх до вул. Більшовицької,  обидві сторони),

- вул. Більшовицька  (від початку вулиці до          пров. Саксаганського, обидві сторони)

ТОВ  «Торгівельно-промисловий дім «Земляни», магазин «Велика кишеня» -  вул.Р.Чорного,  вул.Жовтневої революції  (від перехрестя вул.Р.Чорного – Жовтневої революції до вул.Коломенської,  обидві сторони;   від перехрестя вул.Р.Чорного – Жовтневої революції до межі скверу "Молодіжний")

Магазин «Фуршет»,

магазин «Фокстрот»

- вул.П.Комуни (від вул.Леніна до вул.Шевченка, обидві сторони)
Уманський колгоспний ринок -  вул.Радянська,  вул.Визволителів (в межах підприємства, обидві сторони)

Ринок  «Вечірній»

«Велика кишеня»

-      вул.Більшовицька, пров. Жовтневий  (в межах підприємства), пл.Комсомолу(сторона підприємства)

-      пл.Комсомолу(сторона підприємства)

ПП  «Іванна» -  вул.Червоногвардійська,  вул.Володарського (в межах підприємства), вул. Вокзальна (в межах підпрємства)
Уманське видавничо-поліграфічне підприємство - вул.Шевченка,  вул.Малофонтанна (в межах підприємства)
ТОВ «Інпо» - вул.Радянська  (в межах підприємства)
ТОВ «Уманьзелен-госп» - вул.Заводська (від межі МПП «Агропромресурси» до мосту по вул. Заводській, обидві сторони)
Банківські установи міста -  прилеглі до установ та банкоматів  території
Міський  центр зайнятості -  вул.Горького (в межах установи, обидві сторони)
Районний  центр зайнятості - вул.Республіканська,  вул.Садова (в межах установи, обидві сторони)
ПАТ «Уманська взуттєва фабрика» - вул. Республіканська, вул. Воїнів інтернаціоналістів (в межах підприємства, обидві сторони)

 

Додаток 2

Закріплення міських шляхів доріг, тротуарів для розчищення їх в зимовий період за підприємствами, організаціями, установами міста

Філія «Уманська

ДЕД»

- вул. Інтернаціональна, пл. Перемоги,           вул. Київська, пл. Конституції, вул. Павлова, вул. Бетховена
ПАТ «Уманьавтодор» - вул. Ж.Революції, пл. Л.Комсо­молу,              пл. Гагаріна, вулиці Л.Іскри, Урицького, П.Комуни, Комуністична, Осипенка, Кірова, Гоголя, Садова
ПП «Вторма»

-      вулиці Енергетична, Залізнична, І.Богуна, Будьонного (до філії «Уманський райавтодор»),  Леваневського,

-      вул. Вокзальна,  Старицького

ПП «Довіра»

-      вулиці Енергетична, Залізнична, І.Богуна, Будьонного, до філії «Уманський райавтодор», Леваневського,

-      вул. Вокзальна,  Старицького

ПАТ «Агрошляхбуд» - вул. Визволителів, вул. Челюскінців,           вул. Шкільна, вул. Фрунзе
Військовий гарнізон - вул. Леніна, пл. Леніна до автогаражних кооперативів "Північний", "Авіатор"
Відділ житлово - комунального господарства спільно з підрядними організаціями - вул. Радянська, вул. Р.Чорного,                   вул. Коломенська, вул. Червоногвардійська, пл. Леніна, вул. Горького, вул. Урбайліса,           вул. Ворошилова, вул. Ломоносова,               вул. Піонтковського, вул. Пушкіна, під’їзні дороги до кладовищ

Відділ житлово - комунального господарства разом з КП «ВЖ РЕУ№1»,

ВЖ «РЕУ№2»,

КП «Уманське РЕУ№3»

- своєчасне прибирання снігу з проїжд­жої частини внутріквартальних під'їз­них доріг, прибирання тротуарів від снігу, посипка їх в дні ожеледиці згідно закріплених територій за РЕУ - 1, 2, 3
ПАТ «Уманьферммаш» - вул. Енергетична, вул. Більшовицька,  Котовського,    Криворучка,  Постишева.
ТОВ «Ліга» - вул. Залізняка, Заводська, Тищика, Горького
ТОВ «Уманьдоррембуд» - вул. Індустріальна, Г.Сталінграду, Заводська, Енергетична, вул. Ж.Революції до                       пл. Комсомолу

Додаток 3

Закріплення  скверів для утримання і догляду за підприємствами, організаціями та установами

Сквер ім. Т.Г.Шевченка

-      ПАТ «Уманьавтодор»

-      СК «Провідна»

-      Уманська філія №3 ТОВ «Нова пошта»

-      медичний коледж

Сквер "Молодіжний"

-      ПАТ «Уманьферммаш»

-      ТОВ «ТПД"Земляни»

-      ТОВ «Екобуд»

-      ПП Савченко С.Л.

-      магазин «Велика кишеня»

-      агротехнічний коледж УНУС

Центральний сквер

-      ПП «Інжпроект-2»

-      магазини «Велика кишеня»

-      магазин «АТБ»

-      готель «Умань»

-      центральний гастроном, торговий відділ

Сквер Героїв війни

-      Державний історико-культурний заповідник «Стара Умань»

-      Уманський колгоспний ринок

-      кафе «Бі-2»

-      Уманський гуманітарно-педагогічний коледж

-      Уманський державний педагогічний університет

Сквер  ім. І.Д. Черняховського

-      Державний історико-культурний заповідник «Стара Умань»

-      ПАТ «Уманьферммаш»

-      магазин «Мрія»

Додаток 4

Закріплення братських могил, монументів, пам’ятників для утримання і догляду за підприємствами, організаціями, установами міста

Братська могила «Уманська яма» - по вул. .Г.Сталінграда -              ТОВ «Уманьзеленгосп», ТОВ «Авер-Тех», Уманський професійний ліцей, ПП «Ідеал»,  ТОВ «Уманьдоррембуд»
Братська могила «Сухий яр» - ТОВ «Рост», ПАТ «Уманський завод «Мегомметр», ТДВ «Трудовий колектив «Уманьхліб», ГТзДВ «Іскра»
Братська могила по   вул. Енергетичній - ПАТ «Уманьферммаш», ТОВ «Фірма «Шанс», Уманський професійний ліцей, загальноосвітня школа №І4
Братська могила біля клубу залізничників по    вул. Жовтневої революції - залізнична станція, ПАТ «Еталон», загальноосвітня школа №І4, ТОВ «Комплект»,  торговий  відділ, ПП «Вторма»
Братська могила на території МВ УМВС України в Черкаській області по вул. Жовтневої революції Уманський МВ УМВС України в Черкаській області

Братська могила по    вул. Київській

- дендропарк «Софіївка» НАН України, ТОВ «Уманьзеленгосп», загальноосвітня школа №5,  АЗС по вул. Київській
Братська могила на кладо­вищі Н.Умань по вул. Визво­лителів - КП «Комунальник», загальноосвіт­ня школа №10,  автомобільний ринок,  торговий відділ
Братські могили на кладовищі «Міщанка» по вул. Л.Іскри

-      ВЖ «РЕУ №2», УНВК «ЗОШ І-ІІІ №7 – колегіум», ПП "КВФ"Байс",

-      ПАТ «Вітаміни»,    школа- гімназія,

-      ПАТ «Модус - Плюс», загальноосвітня  школа  №11

Могили:
- Страйгородського та Давиденка - НВК педагогічний ліцей
-Героя Радянського Союзу Т.М.Михайлова - ПАТ "Уманьферммаш", загальноосвітня школа №8
Обеліск «Слави» - Уманський державний педагогічний університет, ТОВ "Уманьзеленгосп"
Бюсти:
- М.І.Пірогова  міська лікарня
- Ю.К.Глібка

- Уманський національний університет садівництва

 - Уманський гуманітарно-педагогічний коледж

Пам’ятники:
 І.Д. Черняховському - ДІАЗ «Стара Умань», музичне училище, ТОВ «Уманьзеленгосп», загальноосвітня шко­ла №1
Т.Г.Шевченку - агротехніч­ний коледж УНУС, медичний коледж,  ТОВ «Уманьзеленгосп»
І.Гонті та М.Залізняку -Уманський гуманітарно-педагогічний коледж, ПАТ «Уманський завод «Мегомметр», загальноос­вітня школа №12
Монумент на пл. Перемоги - кафе «Слобода», кафе «НОН-СТОП», ТОВ «Лікапрод», ТОВ «Уманьзеленгосп», військовий гарнізон, Уманський національний університет садівництва; дендропарк «Софіївка»
Пам’ятний знак «Гармата» - ТОВ «Уманьзеленгосп», загальноос­вітня школа №12, ПАТ «Уманський завод «Мегомметр»
Пам’ятний знак загиблим воїнам Афганцям - агротехнічний коледж УНУС,  школа- гімназія
Пам’ятний знак       «Декабрис­там» - ПАТ «Уманьферммаш»
Жертвам репресій - ринок «Міщанка», Уманський професійний аграрний ліцей
Пам’ятний знак ліквідаторам аварії на ЧАЕС - Уманський гуманітарно-педагогічний коледж,  виробнича торгова фірма «Інпо».

Додаток 5

Закріплення водних об’єктів та прибережних захисних смуг міста для утримання і догляду за підприємствами, організаціями, установами міста і розвитку спортивного та любительського рибальства

  1.  Водні об¢єкти дендропарку      «Софіївка»
- дендропарк «Софіївка»
2.  Ставок «Осташівський»

- КП «Уманьтеплокомуненерго»

- Уманське товариство мисливців та рибалок

- ТОВ «Авер-Тех»

- ПАТ «Уманьферммаш»

- Дочірнє підприємство ДАК «Хліб України» «Уманський елеватор»

- ПАТ «Вітаміни»

- ТДВ «Уманьпиво»

- ДЮСШ-1

- ПрАТ «Технолог»

3. Ставок «Зарембовий»

-      ПАТ «Уманьавтодор»

-      Уманське міськрайонне товариство рибалок «Зарембовий став»

-      ПП «Вторма»

4. Ставок «Полігарія»

-      Уманське міськрайонне товариство рибалок «Амур»

-      ТОВ «Круїз-Авто»

5. Ставок «Звірки»

-      Філія «Уманська ДЕД»

-      Уманське товариство мисливців та рибалок

-      ПАТ «Уманський завод  «Мегомметр»,

-      дендропарк «Софіївка»

6.Ставок «Тартак»

7.  Каскад ставків на річці 

 Уманка

-      ПП «Довіра»

-      ПАТ «Уманьферммаш»

8.Ставок на річці Кам’янці

-      ПАТ «Уманський завод «Мегомметр»

-      дендропарк «Софіївка»

 

 

Додаток 6

Закріплення гідротехнічних споруд, дамб, мостів за під­приємствами, організаціями, установами для  забезпечення безаварійного пропускання паводкових вод та льодоходу

1.  Гідротехнічна споруда

водних об’єктів дендропарку

«Софіївка»

- дендропарк «Софіївка»
2.Гідротехнічна споруда ставка  «Осташівський»

- КП «Уманьтеплокомуненерго»

- Уманське товариство мисливців та рибалок

3.Гідротехнічна споруда ставка «Зарембовий»

-      ПАТ «Уманьавтодор»

-      Уманське міськрайонне товариство рибалок «Зарембовий став»

4. Гідротехнічна споруда ставка «Полігарія»

-      Уманське міськрайонне товариство рибалок «Амур»

-      ТОВ «Круїз-Авто»

5. Гідротехнічна споруда ставка «Звірки»

-      Філія «Уманська ДЕД»

- Уманське товариство мисливців та  рибалок

- дендропарк «Софіївка»

6. Гідротехнічна споруда ставка на річці Кам’янці

-      ПАТ «Уманський завод «Мегомметр»

-      дендропарк «Софіївка»

7. Гідротехнічні споруди каскаду ставків на річці Чиканка -      ПАТ «Уманьферммаш»
8. Гідроспоруда ставка  «Тартак» -      ПП «Довіра»
9. Міст по вул. Заводській

-      ТОВ «Уманьавто»

-      КП «Уманьводоканал»

-      МПП «Агропромресурс»

10. Вуличні стічні системи водовідведення в межах міста -  відділ житлово- комунального господарства та підрядні організації
11.Стічні системи водовідве-дення в житловому секторі

-  відділ житлово- комунального господарства, ОСББ, ЖБК

-  КП «ВЖ РЕУ№1»

-  ВЖ  РЕУ№2

-  КП «Уманське РЕУ№3»

12.Стічні, дренажні системи водовідведення, об’єкти  каналізаційно-насосних      стан­цій, очисні споруди водоза­борів - КП «Уманьводоканал»
13. Водопропуск на вул. Праці - ПП Слонський В.О.

Додаток 7         

Закріплення автопавільйонів на зупинках громадського транспорту за підприємствами, організаціями, установами і закладами міста для утримання, ремонту і догляду за ними

     З метою покращення благоустрою в місті залучити керівників і власників підприємств, організацій, установ і закладів, незалежно від форм власності, організувати виконання робіт з капітального та поточного ремонту, фарбування і утримання автопавільйонів на            ав­тобусних зупинках громадського пасажирського транспорту в місті, в тому числі:

ПАТ «Уманський завод «Мегомметр»  вул. Радянська – 1

ПП Конфета  на вул. Праці,

загальноосвітня школа №12

вул. Праці – 2
ПАТ «Уманьферммаш»

вул. Енергетична – 2

вул. Залізнична – 2

ПАТ «Вітаміни» вул. Л.Іскри – 3

Автостанція,

приватні кіоски  на зупинці на вул.Київській

вул. Київська – 1
ТДВ «Уманьпиво» вул. Урицького -1

Магазин «Фуршет»,

Магазин «Фокстрот»

вул. Леніна – 1
ПП «Вторма»

вул. Леніна – 1

вул. Тищика – 1

Ринок «Вечірній»,

відділ торгівлі

вул. Більшовицька – 1

пл .Комсомолу –1

ТОВ «Круїз-авто»,

відділ торгівлі,

залізнична станція

пл. Гагаріна – 1
МПП «Агропромресурс» вул. Заводська – 2
ТОВ «Круїз-авто» вул. Інтернаціональна – 1
Філія «Уманська ДЕД» вул. Інтернаціональна – 1
Філіал інституту коренеплідних культур вул. Інтернаціональна – 1
Уманський національний  університет садівництва вул. Інтернаціональна – 1
КП «Комунальник» вул. Інтернаціональна – 1

Магазин «Люкс»,

відділ торгівлі

вул. Інтернаціональна – 1

Торгівельний кіоск на

вул. Київській,11а,

кафе «Слобода»

пл. Перемоги – 1
КП "Уманьводоканал" вул. Залізняка  - 1 
Ринок «Міщанка» вул. Залізняка – 1
ПП «Інжпроект – 2» вул. Залізняка – 1
ТОВ «Круїз-авто» вул. Заводська – 1
КП «ВЖ РЕУ № 1»

вул. Ж.Революції

(біля будинку культури) – 1

ВЖ  РЕУ № 2 вул. Леніна – 1
КП «Уманське РЕУ № 3» вул. Більшовицька – 1

ТОВ «Круїз-авто»

пл. Комсомолу – 2

    на кінцевих зупинках:

вул. Тимірязєва – 1

вул. Енергетична – 1

вул. Інтернаціональна – 1 

вул. Визволителів – 1

вул. Артема - 1

вул. Радянська -  1

ТДВ «Трудовий колектив Уманьхліб»

вул. Урицького – 1
КІБІТ (Філіал Київського інституту бізнесу і технологій) вул. Урицького – 1
Магазин «Євродім» вул. Урицького – 1
ПАТ  «Еталон» вул. Леваневського – 1
ТДВ «Уманський м’ясокомбінат» вул. Вокзальна – 1 
ДП «Уманський консервний комбінат» вул. Дерев’янка – 1
Уманська філія ПАТ «Компанія «Райз», Уманська філія ТОВ «Агро-Союз-Черкаси» вул. Дерев’янка – 1
ПОСП «Уманський тепличний комбінат»

вул. Дерев’янка – 1

вул. Г.Сталінграда – 1

ТОВ «Круїз-авто»

вул. Ж.Революції  на зупинці «Осташівський став» – 2

вул. Артема – З

ТОВ «Авер-Тех»,

ТОВ «Тандем»

вул. Енергетична – 1
ТОВ «Фірма «Шанс» вул. Енергетична – 1
ТОВ «Уманьпромжитлобуд-2» вул. Енергетична – 1
Відділ освіти вул. Фрунзе – 1
Філія «Уманський райавтодор» вул. Артема – 1
Дендропарк «Софіївка» вул. Київська – 1
Кафе «Золота підкова» вул. Комарова – 1
ПАТ «Модус-Плюс» вул. Леніна – 1
ПП «Хортифлора» вул. Артема -1
ТОВ «Агропромрембуд» вул. Енергетична, 1

Додаток 8

Закріплення прилеглих територій міських кладовищ для утримання і догляду за підприємствами, організаціями, установами і закладами міста

1. Кладовище «Сухий яр» КП «Комунальник», ТОВ «Ліга», ТОВ «Фірма «Шанс», КП «Уманьводоканал», автогаражний кооператив «Дачний»,                  ПП «Скорбота»
2. Кладовище «Софійська      Слобідка» КП «Комунальник», дендропарк «Софіївка», ПП «Скорбота», Уманський національний   університет садівництва

3. Кладовище «Нова Умань»

КП «Комунальник», АЗС, колгоспний ринок, автошкола,

 ПП «Скорбота»

4. Кладовище «Міщанка»,

    Польське кладовище

ПрАТ «Технолог»,  ВЖ «РЕУ№2», ПАТ ТД «Уманьагропостач»,       ПП «Скорбота», товариство поляків м. Умані «Огніско»
5. Кладовище «Звенигородське передмістя» КП «Комунальник»,  Філія «Уманський райавтодор», ПП «Скорбота»

6. Єврейське кладовище

Єврейська община м. Умань
7. Кладовище «Олександрівка»

ПАТ «Уманьферммаш»,

ПАТ  «Уманьавтодор»,

ПП «Скорбота»

8. Кладовище (вул. Вокзальна)

КП «Комунальник»

ПП «Іванна»

9. Кладовище (вул. Бетховена)

школа-інтернат

КП «Комунальник»

Уманський національний університет садівництва

Дендропарк «Софіївка»

10. Кладовище                                      (вул. Орджонікідзе)

ПАТ «Уманський завод «Мегомметр»

КП «Комунальник»

Додаток 9

Пропозиції щодо першочергового ремонту і облаштування вулиць,

провулків і тротуарів в 2016-2020 роках

- реконструкція вул.Тищика - вул. Аеродромна
- площі Перемоги - вул. Чапаєва
- площі Конституції - пров. Чапаєва
- вул. Шевченка - пров. Смідовича
- вул. Будьонного - вул. Урицького
- вул. Кармелюка - вул. Матросова
- вул. Тухачевського - пров. Матросова
- вул.8 Березня - вул. Київської
- вул. Герцена - вул. Чернишевського
- вул. Остапа Вишні - вул. Лісова
- вул. Суворова - вул. Кірова
- пров. Суворова - вул. Гоголя
- вул. Таращанська - вул. Калініна
- вул. Одеська - вул. Бетховина
- пров. Одеський - вул. Черняховського
- вул. Першотравнева - пров. Павлова
- вул. Південна - вул. Котовського
- вул. С. Лазо - вул. Берегова
- вул. Богдана Хмельницького - вул. Халтуріна
- вул. Якіра - пров. Жовтневий
- вул. Лисенка - вул. Ломоносова (в т.ч. тротуар)
- вул. Щорса - вул. І. Гонти (в т.ч. тротуар)
- вул. Орджонікідзе - вул. Ленінської "Іскри"( в т.ч. тротуар вул. Дем'яна Бідного

Додаток 10

Пропозиції щодо першочергового ремонту та облаштування мереж зовнішнього (вуличного) освітлення  вулиць, провулків, скверів, парків і інших місць масового відпочинку в місті

  

Відділ житлово- комунального господарства та підрядні організації

1. Відновити вуличне освітлення вулиць Заводська, Героїв Сталінграда.

2016 рік

2. Влаштувати мережу зовнішнього освітлення вулиць: Чапаєва, мельникова, Коцюбинського, Крупської, Кооперативна, Піонерська, Дзержинського, Фурманова, Красіна, Войкова, Воровського, Фрунзе, Франко, Семиренко, Річна, Таращанська, пров.Таращанський, Піщана, пров. Одеський, пров.Артема, Лисенка,Тичини .  

2016-2020 роки

3. Виконати роботи з влаштування мереж вуличного освітлення із застосуванням конструкцій новітнього зразка і передових технологій (в’їзди в місто: вул.Вокзальна,  вул.Деревянка, вул.Артема).

2016-2020 роки

4. Влаштувати нові сучасні системи паркового освітлення скверів Молодіжного.

      2016-2020 роки

5. Завершити роботи з освітлення Артема, Республіканської, Затонського,  Кірова.

       2016-2020 роки

6.  Виконати реконструкцію існуючих мереж вуличного освітлення.

2016-2020  роки

7. Впровадити систему управління зовнішнім освітленням «Спрут».

                                                         2016-2020 роки

 

 

Додаток 11

Озеленення міста

                                                                               

1. Стан озеленення міста

Система озеленення міста Умані являє собою сукупність озеленених територій різного функціонального призначення, об'єднаних у взаємопов'язану систему інфраструктури населеного пункту.

Зелені насадження  міста є їх складною системою і діляться на ряд категорій за функціональним принципом. Так, зелені насадження ефективно виконують своє призначення з: формування естетичності благоустрою міста; охорони водних джерел та пагорбів від ерозії; вітро- та шумозахисту; боротьби з забрудненням повітря; формування найбільш комфортних умов праці, побуту та відпочинку населення.

При виборі дерев для посадки порівнюють їх газопоглинальні   властивості та кількість листя:

Найменування зелених

насаджень

Кількість листя або хвої, кг

Газо-поглинання за сутки, г

Газо-поглинання за період весна-осінь (180), г

Коефіцієнт газопоглиннання до кількості листя або хвої

Ясен зелений

5,4

4,7

846

1,57

Верба козяча

0,6

0,5

90

1,50

Береза пухната

2,9

2,4

432

1,49

Тополя канадська

9,7

7,9

1422

1,47

Верба біла (серебриста)

1,6

1,3

234

1,46

Яблуня сибірська

2,6

2,0

360

1,38

Липа мілколистяна

8,0

5,9

1062

1,33

Черемшина звичайна

3,4

2,4

432

1,27

Бузок звичайний

1,3

0,9

162

1,25

Клен польовий

3,9

2,6

468

1,20

Тополя бальзамичний

7,8

5,0

900

1Д5

В’яз гладкий

4,6

2,7

486

1,06

Осика

4,4

2,5

450

1,02

Бузок угорський

1,0

0,5

90

0,90

Береза бородавчата

5,2

2,2

396

0,76

Липа крупнолистяна

9,3

3,7

666

0,72

Клен гостролистий

7,2

2,4

432

0,60

Тополя чорна

5,5

1,8

324

0,59

Ялина колюча

11,4

1,6

288

0,25

Сосна звичайна

9,2

0,9

162

0,18

Туя західна

5,3

0,5

90

0,17

Клен татарський

6,0

0,4

72

0,12

Система озеленення населених пунктів характеризується великим ступенем складності, яка пов'язана із: складністю процесів, що відбуваються в населених пунктах в умовах активної взаємодії антропогенного та природного середовища; тісною залежністю від процесів розвитку населених пунктів, скороченням озеленених територій при розширенні забудови; різноманіттям функцій та видів зелених насаджень, що складають систему озеленення, тощо.

Орієнтовна кількість дерев, кущів, обладнання та площі квітників, газонів, доріжок на 1 га території об'єктів благоустрою для природно-кліматичної зони лісостеп:

Природно-кліматична зона України

Лісостеп

Парки

Кількість дерев (шт.)

340

Кількість кущів (шт.)

750

Площа квітників (кв.м)

100

Площа газонів (кв.м)

8530

Площа доріжок (кв.м)

1800

Кількість обладнання (диванів та лав) шт.

50

Сквери

Кількість дерев (шт.)

300

Кількість кущів (шт.)

1150

Площа квітників (кв.м)

150

Площа газонів (кв.м)

8120

Площа доріжок (кв.м)

3000

Кількість обладнання (диванів та лав) шт.

80

Вулиці

Кількість дерев (шт.)

380

Кількість кущів (шт.) 3000

Площа квітників (кв.м)

50

Площа газонів (кв.м)

7880

Всі види зелених насаджень в місті складають 1239, 6 га в т.ч.:

1.    Насадження загального користування (парки міські, сади житлових районів і при житлових будинків , сквери , набережні, міські ліси та лісопосадки –  594, 0 га.

  1.  Насадження обмеженого користування – 371, 9 га, з них

-  на території житлових районів та мікрорайонів  - 368, 4 га;

-  на території промислових підприємств – 3, 5 га.

  1. Насадження спеціального призначення – 273, 7 га, з них

-  насадження вздовж вулиць – 148, 6 га;

-  насадження санітарно-захисних зон – 125, 1 га.

Середні витрати на утримання 1 га зелених насаджень становлять             6 тис. грн.

Генеральний план розвитку міста реалізується з урахуванням вимог захисту зелених насаджень, містобудівна діяльність проводиться з дотриманням вимог охорони зелених насаджень.

Господарська та інша діяльність проводиться з урахуванням коштів, необхідних для охорони, утримання та відновлення зелених насаджень і міських лісів. Кошти передбачають: місцеві органи самоврядування на утримання об'єктів зеленого господарства комунальної форми власності, підприємства, організації, установи на утримання зелених насаджень на територіях, які їм належать на правах власності, довгострокової оренди, власники чи користувачі земельних ділянок, на яких розташовані зелені насадження.

Під час проведення будь-яких робіт на земельній ділянці, на якій залишились зелені насадження забудовник:

- огороджує дерева на території будівництва;

- у процесі виконання робіт щодо будівництва доріг, тротуарів, асфальтування дворів тощо залишає місця (лунки) для посадки дерев, а також створює лунки довкола наявних дерев;

- копає канави глибше 1 м для прокладання підземних інженерних мереж і фундаментів на віддалі не менше 2 м від дерева та 1,5 м від чагарника;

- не допускає засипання ґрунтом чагарників та стовбури дерев;

- зберігає верхній родючий шар ґрунту на всій території забудови, організовує його зняття, складування та залишає для подальшого використання чи передачі спеціалізованому підприємству, визначеному місцевим органом влади для використання під час створення зелених насаджень;

- не допускає складування будівельних матеріалів, стоянки машин і механізмів на відстані не менше 2,5 м від дерева і 1,5 м від чагарника.

2. Утримання зелених насаджень.

Виробничий процес утримання об'єктів зеленого господарства включає: догляд за деревами і чагарниками, живоплотами, виткими рослинами, квітниками, газонами, садовими доріжками та майданчиками, малими архітектурними формами; захист зелених насаджень від шкідників і хвороб, садіння квітів, створення газонів, видаленням окремих дерев, садіння окремих дерев, видалення аварійних дерев, санітарне очищення території.

Утримання зелених насаджень включає наступні роботи:

- догляд за деревами і кущами: підживлення, поливання, обрізання крон дерев і кущів, вирізування сухих суків і гілок, знешкодження омели, обробка отрутохімікатами, утеплення кореневої системи, штикування ґрунту в ямах, розкриття і розв'язування кущів неморозостійких порід, обрізка живої огорожі (газонного бордюру), видалення аварійних дерев;

- догляд за газонами: підсівання газонів окремими ділянками, укладка дереном окремими ділянками, прочісування газону граблями, підживлення газонів і поливання, прополювання, косіння трави, збирання та вивезення скошеної трави, сміття та опалого листя;

- догляд за квітниками: улаштування квітників з усіма видами супутніх робіт (поливання, прополювання, пушення ґрунту, прищіпка і видалення відповідних суцвіть, прибирання стебел з квітників, штикування на зиму), стрижка килимових рослин, розкриття багаторічних квітів з прибиранням сміття, підживлення, підв'язування рослин, укривання рослин на зиму, викопування та зберігання цибульних та бульбових;

-  коткування доріжок;

- виправлення земляного полотна з доведенням його геометричних параметрів до норм, які відповідають категорії вулиці (дороги) ранньою весною.

- косіння трав, згрібання та вивезення опалого листя, згрібання та вивезення стовбурів та гілля;

- систематичне очищення доріжок, алей, сходів від снігу, льоду;

- інвентаризація об'єктів і споруд зеленого господарства.

3. Захист зелених насаджень

Захист зелених насаджень повинен проводитися протягом усього періоду їх створення та експлуатації.

Для виконання або прогнозування розвитку шкідників та хвороб зелені насадження обстежуються 3-5 разів за вегетаційний період.

До системи заходів боротьби із шкідниками і хворобами зелених насаджень належать:

- організація служби нагляду і прогнозу масової появи та поширення шкідників і хвороб;

- заходи з підвищення стійкості насаджень;

- активні заходи боротьби зі шкідниками і хворобами шляхом використання комплексу хімічних та інших методів, направлених на швидку ліквідацію вогнищ.

У системі заходів із захисту зелених насаджень одними із найголовніших є санітарно-профілактичні, їхнє завдання полягає в усуненні джерел інфекцій і недопущенні виникнення вогнищ шкідників і хвороб. З цією метою у зелених насадженнях збирають опале листя, хвою, шишки, сухі гілки та загиблі рослини.

Обрізують також хворі і всохлі гілки, обкоровують і корчують пеньки, знищують плодові тіла грибів.

Особливе місце в заходах, спрямованих на оздоровлення і продовження віку дерев, є лікування ран і пломбування дупел.

З метою контролю за станом зелених насаджень здійснюють їх загальні, часткові та позачергові огляди.

Загальні огляди проводяться двічі на рік - навесні та восени. При загальному огляді обстежують усі елементи об'єктів благоустрою, а при частковому - лише окремі елементи. Позачергові огляди проводять після злив, ураганів, сильних вітрів, снігопадів, паводків тощо.

Весняний огляд проводять з метою перевірки стану насаджень, газонів, квітників, доріжок, площадок та інших елементів благоустрою.

Під час огляду уточнюють обсяги робіт з поточного ремонту, садіння дерев та чагарників, багаторічних рослин, газонів. За даними обстежень складають акт та перелік заходів, необхідних для підготовки об'єктів до експлуатації в літній період.

Під час осіннього огляду перевіряється готовність об'єктів благоустрою до зими і складається акт. Періодичність проведення часткових оглядів визначає балансоутримувач об'єкта, власник чи користувач земельних ділянок, на яких ростуть зелені насадження.

Огляд   проводять:   балансоутримувач   об'єкта,   власник   чи   користувач земельної ділянки.

На  головних алеях парків та скверів урни мають бути розташовані через кожні 40 м.

В господарській зоні парків і скверів, на спеціальних майданчиках на відстані не менше 50 м від місць масового скупчення відпочиваючих (фонтанів, головних алей, видовищних павільйонів тощо) мають бути встановлена проміжні сміттєзбірники для тимчасового зберігання сміття та змету.

Кількість збірників визначається із розрахунку середнього накопичення сміття за три доби.

Зібране опале листя має вивозитися на спеціально відведені ділянки. Спалювання опалого листя та випалювання сухої рослинності на території міста забороняється.

4. Заходи щодо проведення робіт з боротьби з омелою на 2016-2020 роки

        Найбільшого пошкодження деревним та чагарниковим насадженням міста причиняє рослина-напівпаразит омела біла. Це багаторічний вічнозелений квітковий напівпаразит, що оселяється на стовбурах і гілках переважно листяних деревних і чагарникових порід, рідше хвойних. Омела біла є кущем з кулеподібною формою крони діаметром до 120 см, дерев'янистий, багаторазово розгалужений, зелений. Не членисте стебло його вкрите вічнозеленими сидячими, цілокраїми шкірясто - м'ясистими листками довгасто-овальної форми з п'ятьма-шістьма невиразними паралельними жилками. Вона відноситься до облігатних паразитів із життєвим циклом 4 - 6 років. Омела біла має свою хлорофілоносну систему, що дозволяє їй частково бути незалежною від господаря, на якому вона оселилась. Це явище називають геміпаразитизм. На відміну від голопаразитизму, коли паразит отримує воду, мінеральні речовини і вуглець від рослини-господаря. Омела біла є дводомною рослиною. Цвіте в кінці березня - на початку квітня. Запилюються квітки за допомогою комах. На початку зими (кінець листопада - початок грудня) дозрівають круглі, спочатку зелені, потім матово-білі ягоди. Насіння омели білої вкрито клейкою речовиною, що дозволяє йому прикріплюватись до будь-яких частин рослин і там проростати. Плоди дозрівають через 15 - 17 місяців, тобто наступного року і можуть проростати в кінці зими - на початку весни. Омела має закритий період розвитку (3 - 5 років), розвиваючись під корою рослини-господаря. В цей період неможливо встановити пошкоджену нею деревну рослину. По закінченні цього періоду омела біла розриває кору рослини-господаря і починає кущитись. Тому основною задачею профілактичних заходів та боротьби з омелою білою є її вчасне виявлення на ранніх стадіях пошкодження рослин та видалення її.

2. Мета та основні завдання заходів

   Зелені насадження вздовж доріг міста, в скверах, водоохоронних зонах водоймищ, лісопосадках представлені в основному деревами з переважаючими породами тополя, верба, осокір, клен, липа, каштан, акація, берест, віком 40 і більше років.

   Термін життя більшості дерев у міському агресивному кислотному середовищі не перевищує 50 років, з часом майже четверта частина зелених насаджень внаслідок дії різноманітних природних та людських факторів мають незадовільний якісний стан або вражені рослиною - напівпаразитом омелою білою.

  Дані заходи проводяться з метою оздоровлення міських зелених насаджень, поліпшення екологічних умов, запобіганням аварійним ситуаціям пов’язаним з віковим та якісним станом дерев.

   Мета заходів щодо проведення робіт з знешкодження омели білої, видалення дерев уражених омелою, аварійних, хворих та фаутних полягає в оздоровленні, відновленні та забезпеченні естетичного вигляду насаджень.

   Основними завданнями заходів є:

-         привернення уваги населення та громадськості до проблеми, пов’язаної із ураженням зелених насаджень омелою;

-         протягом 2016-2020 р. проведення семінарів та практичних занять на підприємствах, установах, організаціях;

-         ліквідація осередків рослини-паразита та призупинення її поширення;

-         зріз дерев уражених омелою, аварійних, фаутних та хворих;

-         приведення зелених насаджень  в належний санітарний стан;

відновлення захисних та інших корисних функцій насаджень

3. Основні напрями щодо проведення робіт з боротьби з омелою на 2016-2020 роки

1. Активізувати роботу щодо обстеження та знесення вражених омелою зелених насаджень на власних, прилеглих та закріплених територіях.  

Виконавці:      міська комісія з обстеження зелених насаджень,

                        підприємства, організації, установи (незалежно від форми

                        власності), навчальні  заклади, мешканці міста.

Постійно

2. Вводити в культуру міських зелених насаджень породи дерев стійких до ураження омелою.

Виконавці:    відділ житлово – комунального господарства, підприємства, організації, установи (незалежно від форми  власності), навчальні заклади, мешканці міста.

Постійно

3. Проведення робіт із своєчасного обрізування кущів омели до початку плодоношення.

Виконавці:  відділ житлово - комунального господарства, відділ,          підприємства, організації, установи (незалежно від форми власності), навчальні заклади, мешканці міста.

Постійно

4. Організувати широку роз’яснювальну  роботу щодо негативних наслідків,  які спричиняє омела зеленим насадженням.                                   

Виконавці:       відділ житлово - комунального господарства спільно з                   науковцями Уманського національного університету садівництва, Уманського державного педагогічного університету та національного дендропарку “Софіївка” НАН України     

   

                                               Постійно

4. Механізм забезпечення виконання заходів з боротьби з омелою

      Координацію виконання заходів покладено на Державне управління з охорони навколишнього природного середовища в  Черкаській області  і відділ відділ житлово - комунального господарства Уманської міської ради.

      В установленому порядку до виконання заходів залучаються відділи і управління  міської ради, підприємства, організації та установи незалежно від форм власності, громадяни та особи, балансоутримувачі територій, громадські  організації та навчальні заклади.

      Виконавці заходів, у межах повноважень, несуть відповідальність за повне і своєчасне її виконання, а також за раціональне використання бюджетних коштів.

5. Заходи з ліквідації амброзії полинолистої на території міста Умані протягом 2016-2020 років

                                      

1.Загальні положення

      Серед найважливіших завдань, що з кожним роком все гостріше постають перед населенням міста щодо навколишнього середовища, переробними підприємствами, охороною здоров’я людей є боротьба з бур’янами, шкідниками та хворобами рослин.

      Станом на 1 жовтня 2015 року площі зараження карантинним бур’яном – амброзією полинолистою в м. Умань в цілому складають 24, 32 га та мають тенденцію до подальшого різкого поширення ареалу цього бур’яну.

      За сприятливих умов амброзія досягає 2 м висоти, щільність сходів може сягати 5-7 тисяч шт/м², а фітомаса – до 10 т/га. Одна добре розвинута рослина дає до 100 тис. насінин. Розвиваючи велику надземну вегетативну масу, амброзія полинолиста здатна в польових умовах витісняти і пригнічувати як культурні рослини, так і бур'яни. В результаті надмірного висушування й виснаження грунтів урожай сільськогосподарських культур значно знижується, а при великому забур'яненні культурні рослини гинуть.

      Не менш важливим є те, що в місті, крім створення неестетичного, занедбаного вигляду територій, скверів, вулиць, у період цвітіння пилок амброзії полинолистої викликає алергійне захворювання – амброзійний поліноз, яке протікає у вигляді різко вираженого риніту, кон’юктивіту, бронхіальної астми, мігрені,  кропивниці та супроводжується різкою слабкістю організму, що обумовлює тривалу непрацездатність хворих. На сьогодні у нашому місті більше 10 відсотків населення (особливо діти) страждають від алергійних захворювань.

      За таких обставин питання боротьби з амброзією полинолистою набуває дедалі більшого економічного та екологічного значення.

2. Мета,  завдання та шляхи реалізації  заходів з ліквідації амброзії полинолистої

      Метою заходів з ліквідації амброзії полинолистої на території м. Умань протягом 2016-2020 років (далі - Заходів) є проведення комплексу робіт з ліквідації амброзії полинолистої, визначення основних напрямів для локалізації та ліквідації карантинного бур'яну протягом 2016-2020 років на території м. Умань.

      Основними завданнями розробки Заходів є:

- привернення уваги населення та громадськості до проблеми, пов'язаної із засміченням земель карантинним бур'яном;         

- проведення боротьби та ліквідації амброзії полинолистої на територіях міста, підприємств, організацій і установ, необроблюваних землях і пустирях,  у садах і городах - скрізь де з’являється цей бур’ян;

- ліквідація карантинного бур’яну на узбіччях автошляхів і залізничних колій;

- ліквідація амброзії полинолистої на залишених ділянках;

- проведення боротьби з карантинним бур'яном агротехнічними, механічними, хімічними та іншими  методами, що повинні застосовуватися одночасно;                  

- проведення семінарів та практичних занять з керівниками підприємств, організацій і установ міста за участю викладачів вищих навчальних закладів, де ознайомити їх з біологічними особливостями бур’яну, його шкодочинністю, способами його виявлення та методами знищення;

- у встановленому порядку забезпечення здійснення контролю за виконанням та проведенням карантинних заходів проти карантинного бур'яну на підприємствах, установах, організаціях незалежно від форми власності.

      З метою забезпечення збалансованих та комплексних заходів боротьби з амброзією полинолистою пріоритетне значення буде надаватись: механічним, агротехнічним, біологічним та хімічним методам боротьби, що застосовуються одночасно.

 У місті:

- скошування рослин амброзії полинолистої перед цвітінням в період бутонізації;  

- виривання рослин амброзії з корінням та їх знищення шляхом спалювання у спеціально призначених місцях або подрібнення з наступним захороненням решток у санітарних ямах з використанням гасу чи вапна;

- знищення рослин амброзії на засмічених ділянках агротехнічним методом (перекопування або переорювання ґрунту з подрібненням рослинних решток) та    наступним    висівом на цих ділянках багаторічних низькорослих трав або газонних трав, чи розстилання газонних рулонів.

      На узбіччях автошляхів та залізничних колій, лісосмугах:

- застосування для обприскування гербіцидів відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні;

- підсів багаторічних низькорослих трав або газонних трав.

3. Очікувані результати виконання заходів з ліквідації амброзії полинолистої

      Реалізація заходів  дасть можливість на кінець 2020 року:

-                      зменшити площі зараження амброзією полинолистою;

-                      забезпечити раціональне використання земель;

-                      зберегти    природну   родючість   ґрунтів;        

-                      очистити територію міста від небезпечних карантинних організмів, що сприятиме зниженню захворюваності населення алергійними хворобами.

4. Механізм забезпечення виконання заходів з ліквідації амброзії                             полинолистої

      Координацію виконання заходів покладено на Державну інспекцію з карантину рослин в Черкаській області  і відділ  житлово – комунального господарства Уманської міської ради.

      В установленому порядку до виконання заходів залучаються відділи  і  управління  міської ради, підприємства, організації та установи незалежно від форм власності, громадяни та особи, які здійснюють господарську діяльність, пов'язану з виробництвом, переробкою, зберіганням,  транспортуванням і торгівлею рослинами та рослинними продуктами, балансоутримувачі  територій,  громадські  організації та навчальні  заклади.

      Виконавці заходів, у межах повноважень, несуть відповідальність за повне і своєчасне її виконання, а також за раціональне використання бюджетних коштів.

Прочитано 8487 разів