П'ятниця, 13 листопада 2015 10:09

Про міську Програму підтримки молоді на 2016 рік

 

a gerb

УМАНСЬКА МІСЬКА РАДА

VІІ скликання

_______сесія

                 

Р І Ш Е Н Н Я

________№_________________

Про міську Програму підтримки

молоді на 2016 рік

Відповідно до пункту 22  частини першої статті 26 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні»,

міська рада ВИРІШИЛА:

1. Затвердити міську Програму підтримки молоді на 2016 рік (далі – Програма)  згідно з додатком.

2. Відділу у справах сім’ї та молоді (Вдовиченко Н.В.) забезпечити виконання запланованих Програмою заходів та завдань.

3. Фінансовому управлінню (Петриченко А.В.) передбачити видатки на виконання Програми.

4.  Контроль за виконанням  рішення покласти  на заступника міського голови Кирилюк Л.М. та постійну  комісію Уманської міської ради з питань освіти, науки та молодіжної політики (__________).

Міський голова                                                    О.В. Цебрій

 

 Додаток

 до рішення міської ради

 ______________  № ________

 

Міська Програма підтримки  молоді  на 2016 рік

Мета Програми

Метою Програми є створення системи всебічної підтримки громадської активності молоді, спрямованої на її самовизначення та самореалізацію, формування необхідних для цього передумов.

Склад проблеми, шляхи і способи її розв’язання

За статистичними даними в м. Умань проживає близько 29 тис. молодих людей, що становить майже 34 % від загальної кількості населення.

         Право на здобуття вищої освіти, розвитку інтелектуального і творчого потенціалу  реалізовують 17 тис.870 студентів в 10  вищих навчальних закладах міста І-ІV рівнів акредитації.

Молодь є важливою складовою сучасного українського суспільства, носієм інтелектуального потенціалу, визначальним фактором соціально-економічного прогресу.

Участь у житті громади та активна громадянська позиція молоді передбачають наявність прав, засобів, простору та можливостей, а в разі необхідності – і підтримки для участі у процесі прийняття рішень та впливу на цей процес, а також участі в будь-яких формах діяльності з метою побудови кращого суспільства.

Удосконалення та ефективна реалізація молодіжної політики у м. Умань є підґрунтям дієвої системи соціалізації молоді, її громадянського становлення в інтересах  самої молодої людини, міста та держави в цілому.

Соціальне становище молоді, як однієї з найбільш уразливих категорій населення, що характеризується завищенням очікувань, пошуком власного шляху і прагненням до самореалізації, є показником успішності суспільства та можливості реалізації його потенціалу. Завдяки плідній співпраці органів місцевого самоврядування та громадськості здійснені  загальноміські заходи, які, в цілому, позитивно вплинули на процес соціалізації уманської молоді. Проте, незважаючи на певні позитивні зміни, які відбуваються у молодіжному середовищі, все ще існують проблеми, зокрема: погіршуються показники здоров’я молодих громадян, проблеми, пов’язані з бездуховністю, насильством, негативними явищами у молодіжному середовищі – все це потребує постійної уваги та втручання з боку органів місцевого самоврядування.

Тому, забезпечення сталого соціального становлення та розвитку молоді, реалізації   її   конституційних   прав   потребує   посилення  координації зусиль

органів місцевого самоврядування, громадських організацій у цьому напрямі та обумовлює необхідність прийняття міською радою цієї Програми.

Для реалізації Програми необхідно:

          -здійснити комплекс заходів, спрямованих на реалізацію державної молодіжної політики в м.Умань;

          -залучити до співпраці молодіжні громадські організації, органи студентського самоврядування, благодійні та інші установи, діяльність яких спрямована на підтримку молоді.

Завдання і заходи

Основними завданнями Програми є:

  1. Створення умов та сприяння патріотичному, творчому, інтелектуальному розвитку студентської та учнівської молоді, розвиток міжнародного молодіжного співробітництва. З метою виконання завдання заплановано організацію заходів, спрямованих на патріотичне виховання молоді, проведення міських конкурсів, фестивалів та інших заходів, що ініційовані творчою молоддю та молодіжними громадськими організаціями міста,а такожміських заходів, спрямованих на підтримку  інтелектуальної та  обдарованої молоді.
  2. Пропагування здорового способу життя, профілактика негативних явищ у молодіжному середовищі. З метою виконання завдання заплановано проведення заходів з пропаганди здорового способу життя, організація соціальних акцій до Дня здоров’я, Дня боротьби з наркоманією та СНІДом, виготовлення та розповсюдження інформаційних матеріалів, спрямованих на профілактику негативних явищ у молодіжному середовищі.
  3. Розвиток громадської активності молоді, забезпечення постійної співпраці органів місцевого самоврядування з молодіжними, студентськими громадськими організаціями. З метою виконання завдання заплановано організацію та проведення зустрічей керівництва міської ради з молодіжним активом міста, сприяння в організації та проведенні студентських конференцій, форумів, проведення міських молодіжних заходів з метою відзначення святкових дат.

Обсяги та джерела фінансування

Фінансове забезпечення заходів Програми здійснюється за рахунок коштів міського бюджету. Головним розпорядником виконавчий комітет Уманської міської ради.

Витрати на заходи, передбачені Програмою, за розрахунками складають 50 000, 00 (п’ятдесят тисяч) гривень.

 Очікувані результати, ефективність Програми

Виконання Програми дасть змогу:

1. Підвищити рівень громадської активності та патріотичної свідомості молоді.

2. Залучити більшу кількість молоді до активної участі в міських заходах та проектах, спрямованих на підтримку  інтелектуальної та  обдарованої молоді.

3.Створити сприятливі умови для формування свідомого ставлення молоді до збереження власного здоров’я.

4. Збільшити чисельність молоді, яка бере участь у заходах, спрямованих на пропагування здорового способу життя та на профілактику негативних явищ в молодіжному середовищі.

Координація та контроль за ходом виконання Програми

Відділ у справах сім’ї та молоді Уманської міської ради  забезпечує виконання запланованих Програмою завдань та заходів і досягнення очікуваних показників, проводить аналіз і комплексну оцінку результатів виконання завдань та заходів Програми, цільового використання коштів і готує  звіт про хід виконання Програми.

Міський голова                                                       О.В. Цебрій

 

Додаток

до міської Програми підтримки молоді на 2016 рік

Завдання і заходи

з виконання міської Програми підтримки  молоді  на 2016 рік

Найменування завдання Найменування заходу
1 2
1. Створення умов та сприяння патріотичному, творчому, інтелектуальному розвитку студентської та учнівської молоді, розвиток міжнародного молодіжного співробітництва 1) Організація заходів, спрямованих на патріотичне виховання молоді.
2) Проведення міських конкурсів та  фестивалів, спрямованих на розвиток та підтримку інтелектуальної та обдарованої молоді.
3) Вручення нагород, подарунків кращим студентам з нагоди Міжнародного дня студента (відповідно до рішення виконавчого комітету Уманської міської ради, за клопотанням адміністрацій вищих навчальних закладів).
2. Пропагування здорового способу життя, профілактика негативних явищ у молодіжному середовищі 1) Проведення заходів з пропагування здорового способу життя.
2) Організація соціальних акцій до Дня здоров’я, Дня боротьби з наркоманією та СНІДом, виготовлення та розповсюдження інформаційних матеріалів, спрямованих на профілактику негативних явищ у молодіжному середовищі.
3. Розвиток громадської активності молоді, забезпечення постійної співпраці органів місцевого самоврядування з молодіжними, студентськими громадськими організаціями 1) Організація зустрічей керівництва міської ради з молодіжним активом міста, проведення молодіжних та студентських конференцій, форумів, тренінгів,семінарів, акцій.

2) Проведення міських молодіжних заходів до святкових дат.

3) Реалізація міського молодіжного проекту «Академіня молодіжного лідера».

 

 

 

Прочитано 1277 разів