Вівторок, 17 листопада 2015 15:37

Про затвердження міської цільової програми забезпечення збереженості документів Національного архівного фонду на 2016-2018 роки

 

a gerb

У М А Н С Ь К А   М І С Ь К А   Р А Д А

VI    с к л и к а н н я

….  … …  …  …  с е с і я

Р  І  Ш  Е  Н  Н  Я

 ___________________№________

Про затвердження міської цільової

програми забезпечення збереженості

документів Національного архівного

фонду на 2016-2018 роки

         Відповідно до пунктів 22 частини першої статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні, статей 13,37 Закону України «Про Національний архівний фонд і архівні установи», рішення Черкаської обласної ради від 29 квітня 2011 року № 5-5/VІ « Про затвердження обласної цільової програми забезпечення збереженості документів Національного архівного фонду на 2012-2015 роки», яку продовжено рішенням  Черкаської  обласної ради від 29 квітня 2015 року № 39-10/6 до 31 грудня 2018 року, з метою зміцнення матеріально-технічної бази архівного відділу Уманської міської ради та подальшого розвитку архівної справи в місті, беручи до уваги зміни вартості реалізації заходів,

міська рада ВИРІШИЛА

         1.Затвердити міську цільову програму забезпечення збереженості документів Національного архівного фонду на 2016-2018 роки (далі-Програма), що додається.

         2.Фінансовому управлінню Уманської міської ради (Петриченко А.В.) забезпечити виконання Програми у межах асигнувань, передбачених у місцевому бюджеті на відповідні цілі.

         3.Контроль за виконанням рішення покласти на  секретаря  виконавчого комітету Плотнікову Л.П. та постійну комісію міської ради з питань  планування, бюджету і фінансів .

В.о. міського голови, секретар                             О.В.Цебрій

міської ради

    ЗАТВЕРДЖЕНО

   Рішення міської ради

   ____________№______

                                   Міська цільова програма

          забезпечення збереженості документів Національного

                     архівного фонду  на 2016-2018 роки

                                      I.Загальна частина

         Національний архівний фонд України (далі - НАФ) є  складовою частиною вітчизняної і світової культурної спадщини та інформаційних ресурсів суспільства, перебуває під охороною держави і призначений для задоволення інформаційних потреб суспільства і держави, реалізації прав та законних інтересів кожної людини.

         Реалізацію державної політики у сфері архівної справи і діловодства в місті забезпечують архівний відділ Уманської міської ради та 40 архівних підрозділи. Наразі в їхніх  архівосховищах зберігається 21554 справи, у тому числі документів  Національного архівного фонду за 1981-2015 роки-13803 та 7751 справ особового складу за 1944-2015 роки.

Таким чином, на зберіганні у відділі знаходиться 95 архівних фонди документів установ,підприємств і організацій різних форм власності,з яких 37 діючих та 58 ліквідованих організацій без правонаступника,які накопичувалися в різні часи і охоплюють значні періоди діяльності.

Архівні документи дедалі більше використовуються для забезпечення управлінської документації органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, підприємств та організацій усіх форм власності, задоволення запитів громадян соціально-правового характеру,з науковою, культурно-просвітницькою метою.

         Забезпечення гарантованої збереженості документів НАФ є постійно пріоритетним завданням архівних установ виконання якого залежить насамперед від стану їхньої матеріально-технічної бази.        

Функцію трудового архіву в місті виконує архівний відділ, що суперечить чинним нормативно-правовим актам.  Тому залишається нагальним питанням створення трудового архіву – архівної установи для централізованого тимчасового зберігання архівних документів, нагромаджених у процесі документування службових, трудових або інших правовідносин юридичних та фізичних осіб на території міста та інших архівних документів,що не належить до Національного архівного фонду.

          Важливе значення  для зміцнення матеріально-технічної бази архівного відділу міської ради та підвищення охоронної безпеки  архівних приміщень, поліпшення рівня зберігання і користування документами Національного архівного фонду  має  заміна вхідних дерев’яних  дверей на металеві до робочої кімнати, встановлення системи кондиціювання повітря та контролю клімату де знаходиться архівосховище №3, здійснення спеціального оброблення документів Національного архівного фонду,що зберігаються в архівному відділі, придбання витратних матеріалів для створення належних умов зберігання документів та використання їх інформації,технічне обслуговування  комп’ютерної техніки протягом року.

                                    II. Мета та основні завдання Програми

         1.Мета програми полягає у створенні    належних умов для зберігання,збільшення та використання  регіональної частини Національного архівного фонду України.

         2.Основним завданням Програми є:

         1)зміцнення матеріально-технічної бази архівного відділу міської ради для забезпечення гарантованого зберігання документів НАФ, приймання на державне зберігання цінних архівних документів,що відображають сучасні процеси  на Уманщині;

         2)посилення охоронної безпеки приміщень архівного відділу міської ради;

         3)створення в місті трудового архіву.

         3.Програма дасть змогу сконцентрувати зусилля органів місцевого самоврядування, громадськості  міста  на виконанні визначених пріоритетних завдань у сфері  забезпечення  збереженості документів НАФ.

                                                                                             III. Заходи  Програми

 

         1.Створити трудовий архів – архівну установу для централізованого тимчасового зберігання архівних документів, нагромаджених у процесі документування службових, трудових або інших правовідносин юридичних та фізичних осіб на території міста та інших архівних документів,що не належать до Національного архівного фонду.

                                                                                              2016-2018 роки

         2.Здійснити спеціальне оброблення документів НАФ, що зберігаються в архівному відділі міської ради (дезінфекція,дератизація). 

                                                                                              2016 рік

         3.Поліпшити організацію  та облаштування робочих місць, службових кабінетів та архівосховищ відділу.

                                                                                              2016  рік

         4.Провести ремонт робочих приміщень, в тому числі заміна дверей, підлоги та покриття тощо.

                                                                                             2016-2018 роки

         5. Встановити  систему кондиціювання повітря та контролю клімату.

                                                                                              2016  рік

         6. Поліпшити технічне забезпечення та обслуговування  комп’ютерної техніки,  придбання програмного забезпечення.

                                                                                              2016-2018 роки

                                           IV.Фінансове забезпечення

         1.Фінансування  Програми  протягом 2016-2018 років передбачається здійснювати за рахунок коштів міського бюджету, у межах забезпечення асигнувань, виділених на фінансування Програми та інших джерел, не заборонених законодавством.

         2.Головним розпорядником коштів міського бюджету на виконання заходів Програми є виконавчий комітет Уманської міської ради.

         3.Орієнтовні обсяги фінансування Програми протягом 2016-2018 років становить – 150 тис.грн.

Вартість реалізації заходів (грн.)

2016 рік – 50 000 грн.

2017 рік – 50 000 грн.

2018 рік – 50 000 грн.

                                  V.Очікувані  результати

         Виконання Програми дасть  змогу:

1) створити в архівному відділі Уманської міської ради умови для  гарантованого зберігання документів Національного архівного фонду України;

2) забезпечити приймання на державне зберігання цінних архівних документів,що відображають сучасний  розвиток Уманщини;

3)  підвищити належний рівень охоронної безпеки приміщень архівного відділу міської ради;

4) створити в місті трудовий архів.

Секретар міської ради                                      О.В.Цебрій

Кістол О.С.

Прочитано 1009 разів