Середа, 23 вересня 2015 08:22

17 вересня 2015 року № 4.14-74/6 - Про звернення депутатів Уманської міської ради VI скликання до Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України з приводу підвищення тарифів на комунальні послуги

 

a gerb

УМАНСЬКА МІСЬКА РАДА

VI СКЛИКАННЯ

74 СЕСІЯ

Р І Ш Е Н Н Я

17 вересня 2015 року № 4.14-74/6

Про звернення депутатів  Уманської міської ради

VI скликання до Президента України,

Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України

з приводу підвищення тарифів на комунальні послуги

           Керуючись статтею 25 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” ,  Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», розглянувши звернення мешканців м. Умань, з  метою соціального захисту населення в умовах погіршення економічної ситуації

міська рада ВИРІШИЛА:

 

1. Звернутись  до Президента України, Прем’єр - міністра України, Голови Верховної Ради України  з приводу підвищення тарифів на комунальні послуги (звернення додається).

2. Текст звернення опублікувати в газеті «Уманська Зоря».

3.Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря міської ради      Цебрія  О.В. та постійну комісію з питань депутатської діяльності, захисту прав громадян, законності та правопорядку (Середа О.І.)

В.о. міського голови,

секретар міської ради                                                            О.В. Цебрій

 

Додаток до рішення міської ради

17 вересня 2015 року № 4.14-74/6

ЗВЕРНЕННЯ

Уманської міської радиVI скликання до Президента України,

Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України

з приводу підвищення тарифів на комунальні послуги

Звертаємось до Вас, як до верхівки законодавчої та виконавчої влади в Україні, завдання якої полягає у прийнятті законодавчих актів, що в першу чергу повинні бути направлені на відстоювання інтересів, прав  та свобод громадян України. Оголошене Кабінетом Міністрів України безпрецедентне підвищення тарифів на комунальні послуги викликало масові невдоволення мешканців м. Умань.

Ми розуміємо, що країна сьогодні перебуває у стані військового конфлікту на Сході, але перекладати весь тягар на плечі населення – неприпустимо! Вирішення проблем країни не може здійснюватись за рахунок «спустошення кишень» робітників, вчителів, працівників культури, охорони здоров’я, соціальної сфери, державних службовців нижчої ланки, пенсіонерів.

              За планами Кабміну, до кінця нинішнього року тарифи на газ для населення мають зрости в  сім разів. Отже, громадяни України витрачатимуть на оплату комунальних послуг близько 70% середньомісячного доходу, тоді як у країнах Євросоюзу цей показник становить не більше 20%.

Уряд запевняє, що для малозабезпечених родин розроблено механізм субсидій, але при цьому наголошує, що допомогу від держави зможуть отримувати лише ті, кому вона вкрай необхідна. Як діятиме система допомоги на практиці - ще невідомо, разом з тим очевидно, що в умовах скорочення рівня реальних доходів, інфляції, відсутності індексації пенсій та інших соціальних виплат кількість тих, хто не зможе сплачувати комунальні послуги, постійно зростатиме. У свою чергу це спричинить неконтрольоване загострення кризи неплатежів, остаточно руйнуючи житлово-комунальне господарство країни.

Натомість, нинішні проблеми житлово-комунального господарства України можна вирішити лише шляхом добре продуманих реформ, ліквідації монополізму, корупції, казнокрадства і посадових зловживань в енергетичній галузі, а не безкінечним підвищенням тарифів на комунальні послуги.

Депутати Уманської міської ради звертаються до Вас з категоричною вимогою - не допустити анонсованого безпрецедентного підвищення комунальних тарифів.

Тому, просимо Вас, для нормалізації тарифної політики і упередження соціальної напруги в суспільстві, вжити таких заходів, а саме:

  1. Скасувати Постанови НКРЕКП №№ 220 та 583, якими передбачено підвищення тарифів на електроенергію та газ для населення України.
  2. Зобов’язати НКРЕКП спільно з Міністерством палива та енергетики розробити процедуру надання газу для населення тільки власного видобутку, з відповідними цінами. Сумарні сплати за комунальні послуги не повинні перевищувати 15%  доходу сім’ї.
  3. Припинити діяльність на газовому та енергетичному ринках непрозорих кампаній,  які запроваджують тіньові методи роботи та створюють  різке підвищення цін на газ та електроенергію, тощо.
  4. Зобов’язати  центральний орган виконавчої влади - Кабінет Міністрів України -  розробити та прийняти нормативно-правові акти, які визначатимуть джерела та механізми надання компенсацій із бюджету виробникам житлово-комунальних послуг та внести необхідні зміни до Закону України «Про державний бюджет України на 2015 рік».
Прочитано 1017 разів