П'ятниця, 23 жовтня 2015 13:16

16 жовтня 2015 року № 1-77/6 - Про хід виконання міської програми соціальної допомоги «Турбота» на 2014-2020 роки за 2014 та ІІІ квартали 2015 року

 

a gerb


УМАНСЬКА  МІСЬКА  РАДА

VІ СКЛИКАННЯ

77 СЕСІЯ

 Р І Ш Е Н Н Я

16 жовтня 2015 року № 1-77/6

Про хід виконання міської

програми соціальної допомоги

 «Турбота» на 2014-2020 роки

за 2014 та ІІІ квартали 2015 року 

В місті проживає 86,1 тисяча осіб, з них працездатного населення 53,8 тис. громадян (в.ч. працюючих – 29,9 тис., незайнятих – 24,0 тис.),  більше 23,7 тис. пенсіонерів (з них 2,1 тис. ветеранів війни), понад 6,8 тисяч дітей війни та 5,8 тис. інвалідів, понад 17 тис. отримувачів різних видів соціальних допомог, 333 багатодітні сім’ї, в яких виховується понад 1,0 тис. дітей,  майже 900 внутрішньо переміщених осіб та 254 учасника АТО.

Послугами соціальної сфери користується  51% населення.

Програмою „Турбота”, яка діє з 1998 року, забезпечується потреба нашого міста у соціальних послугах, створюються умови для поліпшення соціальної захищеності та підвищення рівня життя вразливих верств населення шляхом створення мережі закладів соціального захисту для ветеранів, інвалідів, сімей з дітьми,  малозабезпечених мешканців міста, бездомних та звільнених з місць позбавлення, нарко- і алкоголезалежних осіб.

Фінансування виконаних заходів програми здійснюється за рахунок коштів державного, обласного та міського бюджетів у межах видатків на відповідні галузі, коштів підприємств, установ та організацій, плати за соціальні послуги, коштів благодійної допомоги та інших джерел, не заборонених чинним  законодавством.

На реалізацію заходів міської програми «Турбота» в 2014 році профінансовано 548,5 тис. грн., за 9 місяців 2015 року профінансовано              901,654 тис.грн.

За звітний період виплачено з міського бюджету одноразову адресну матеріальну допомогу  майже 1 тисячі осіб на суму понад 300,0 тис. грн.

З міського бюджету виділяються кошти на додаткові соціальні пільги: ветеранам підпільно-партизанського руху, в’язням фашистських концтаборів, реабілітованим особам, сторічним громадянам, сім’ям загиблих в Афганістані та в АТО, родинам учасників АТО;  придбання 2-х додаткових балонів скрапленого газу та мобільних телефонів ветеранам війни, щомісячну виплату стипендії визволителям міста, підтримку статутної діяльності громадських організацій ветеранів та інвалідів.

Керівництво міста, депутатський корпус відчуває потреби сьогодення і працює на випередження проблем громади.  

Тільки в 2014-2015 роках внесено 8 змін до програми «Турбота», а саме: надання 100% пільг на оплату житлово-комунальних послуг родинам учасників АТО, безкоштовне харчування дітей учасників АТО в загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах,  дітей-чорнобильців в дошкільних навчальних закладах, виділення коштів на поховання та спорудження надгробків загиблим учасникам АТО, оздоровлення дітей-чорнобильців та дітей учасників АТО, на матеріальну підтримку довгожителів,  яких громада  відвідує вдома  з нагоди 90-річного ювілею та 95 і більше років, вшанування ветеранів війни та учасників АТО з нагоди знаменних дат України.

В місті працює потужна мережа структур соціального захисту, де щорічно обслуговується понад  14 тисяч громадян, з них 64 % -  ветерани та діти війни.

Найбільше досягнення міста по наданню підтримки населенню  - це цілий спектр соціальних послуг, які надають структурні підрозділи Центру соціальних послуг управління праці та соціального захисту населення: Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Пролісок», Центр професійної реабілітації інвалідів, Реабілітаційний комплекс для людей з особливими потребами, який має відзнаку Ради Європи і Державної служби у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, стаціонарні відділення Будинку ветеранів з відділенням паліативної (хоспісної) допомоги, Будинок Милосердя з денними відділеннями медико-соціальних послуг та соціально-побутової адаптації, відділення соціальної допомоги вдома,  яке надає і паліативну допомогу по обслуговуванню важкохворих на дому, організовано мультидисциплінарний підхід з надання соціальних послуг та платних соціальних послуг, спеціалізоване відділення для обслуговування вдома психічнохворих інвалідів, протезно-ортопедичне відділення, «швидка соціальна допомога», «соціальне таксі», а також заклади для соціального обслуговування бездомних,звільнених та нарко- і алкоголезалежних осіб. 

Для  надання соціально-побутової допомоги одиноким ветеранам війни і праці, інвалідам залучаються безробітні. В  2014 році за направленням Центру зайнятості в структурних підрозділах Центру протягом  року на оплачуваних громадських роботах працювали по договору 44 особи, на заробітну плату яких використані кошти в сумі 62,0 тис. грн., із них 50 відсотків виділено із міського бюджету.  В 2015 році виділено кошти для цієї мети з міського бюджету в сумі 20,0 тис. грн., за рахунок яких з 01.10. 2015 року працює на оплачуваних громадських роботах 10 осіб по оформленню житлових субсидій.

Належним чином забезпечено  організацію оздоровлення, відпочинку  дітей та учнівської молоді.  В 2015 році цими послугами охоплено майже 6 тис. дітей (79,4%), в тому числі 4,2 тис. дітей пільгової категорії (56%),  з них 30 дітей з числа внутрішньо переміщених осіб  та 61 дитина з числа сімей учасників АТО, на що використано  149,1 тис. грн. з державного бюджету (відділу освіти на пришкільні табори), 80 тис. грн. з міського бюджету, додатково вдалося залучити  кошти підприємств, установ та організації різних форм власності в сумі 2,1 млн. грн.

Єдиний в місті оздоровчий табір санаторного типу першої категорії «Мрія» Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Пролісок» в літній період охопив оздоровчими послугами 75 дітей пільгової категорії, з початку року оздоровилось 123 дитини-інваліда. В літній період працював Центр дозвілля та відпочинку для дітей шкільного віку «Барвограй».

Приєднання до управління праці та соціального захисту населення Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді дало економію бюджетних коштів  та  змогу ввести в штат 14 фахівців із соціальної роботи. Кожна сім’я  може розраховувати  на допомогу фахівців з соціальної роботи, які спільно з дільничними інспекторами та лікарями, головами квартальних комітетів, соціальними педагогами, вивчають потреби  сімей для надання соціальних послуг та здійснення соціального супроводу. Відновлено роботу Центру денного перебування для дітей з кризових сімей «Пелюстки довіри» на базі Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Пролісок».

Укладено угоду з Міжнародною благодійною організацією «Партнерство «Кожній дитині» про запровадження професійних патронатних сімей, в яких проживатимуть діти з кризових сімей. 

Управління праці та соціального захисту населення співпрацює з  міжнародними організаціями, результатом співпраці є облаштування соціального готелю на базі переданих МО приміщень військового містечка  в комунальну власність міста.

Заслухавши та обговоривши інформацію «Про хід виконання  міської програми соціальної допомоги «Турбота» на 2014-2020 роки за 2014 та    ІІІ квартали 2015 року», подану управлінням праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, відповідно до підпунктів 22, 23 частини першої статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  на виконання рішення Черкаської обласної ради від 24.04.2015 р. № 39-12/VІ «Про хід виконання рішення обласної ради від 30.01.2014р. « 28-2/ VІ «Про обласну комплексну програму «Турбота» на 2014-2020 роки»

міська рада ВИРІШИЛА:

1.Інформацію управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради «Про хід виконання міської програми соціальної допомоги  «Турбота» на 2014-2020 роки за 2014 та ІІІ квартали 2015 року»  взяти до відома.

         2. Керівникам структурних підрозділів міської ради та виконавчого комітету, іншим виконавцям, зазначеними у Програмі,  продовжити спільну роботу, спрямовану на її виконання.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради (Кучер Г.М.) та постійну комісію міської ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення (Качанова Л.П.).

В.о міського голови,

секретар міської ради                                                          О.В.Цебрій

 

 

Прочитано 1114 разів