Середа, 17 липня 2013 15:31

Уманська ОДПІ ГУ Міндоходів у Черкаській області повідомляє

Перерахунок сум доходів у випадку надання податкової соціальної пільги

Податковий агент, який застосовує податкову соціальну пільгу до нарахованої платнику податку місячної заробітної плати, повинен провести перерахунок суми нарахованого доходу та наданої ПСП.

 Роботодавець платника податку зобов’язаний здійснити, у тому числі за місцем застосування податкової соціальної пільги, перерахунок суми доходів, які були нараховані такому платнику у вигляді заробітної плати, а також суми наданої податкової соціальної пільги. Перерахунок здійснюється з урахуванням положень другого абзацу п.167.1 ст.167 Податкового кодексу України.

Зокрема, перерахунок податку на доходи фізичних осіб здійснюється:


 - за наслідками кожного звітного податкового року під час нарахування заробітної плати за останній місяць звітного року;

 - під час проведення розрахунку за останній місяць застосування податкової соціальної пільги у разі зміни місця її застосування за самостійним рішенням платника податку або у випадках, коли така ПСП не повинна була застосовуватися;

 - під час проведення остаточного розрахунку з платником податку, який припиняє трудові відносини з таким роботодавцем.

 Водночас, для визначення правильності оподаткування, роботодавець та/або податковий агент має право здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів і утриманого податку за будь-який період та у будь-яких випадках, незалежно від того, чи має платник право на застосування ПСП. Тобто, роботодавець (податковий агент) може виправити  будь-які помилки у разі їх допущення під час утримання ПДФО.

Порядок проведення перерахунку сум доходів та наданих податкових соціальних пільг встановлений п.169.4 ст.169 ПКУ (із змінами та доповненнями).

 

Вчасно звітуйте за квартал або півріччя 2013 року

Останнім днем подання податкової декларації за II квартал поточного року буде 9 серпня 2013 року.  Останнім днем сплати суми податкового зобов’язання зазначеної у податковій декларації – 19 серпня 2013 року.

Нагадуємо, платники, які звітують за квартал чи за півріччя подають податкові декларації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).

 Також, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається наступний за вихідним або святковим операційний (банківський) день.

Однак, термін сплати податків і зборів, у такому випадку, не переноситься. Тобто, платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації. Така сума сплачується протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання податкової декларації.

Відповідна норма передбачена ст.49, 57 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями та у листі ДПС України від 28.01.2013 1947/7/15-2117.

 

Термін сплати податків і зборів не переноситься у зв’язку з вихідними чи святковими днями

Згідно Податкового кодексу України платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації. Така сума сплачується протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання податкової декларації.

Так, наприклад, для платників ПДВ, які звітують щомісячно, останнім днем подання податкової декларації за червень 2013 року буде 22 липня 2013 року, так, як 20 липня припадає на вихідний день – суботу, а умовами Податкового кодексу передбачено перенесення граничного терміну подання звітності у зв’язку з вихідними чи святковими днями. Останній день сплати податкового зобов’язання – 30 липня 2013 року.

Відповідна норма передбачена ст.57 Податкового кодексу

 

Відтепер декретні суми оподатковуються єдиним соціальним внеском

З 1 липня 2013 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» від 14.05.2013 р. № 231-VII, відповідно до якого допомога по вагітності та пологам є об’єктом для нарахування та утримання єдиним соціальним внеском. Ставка ЄСВ - 33,2% для нарахування єдиного внеску за рахунок роботодавців та 2% для утримання з нарахованих лікарняних.

Разом з тим, податок на доходи фізичних осіб з сум допомоги по вагітності та пологах не утримується (пп. 165.1.1 Податкового кодексу України).

      ***

Нагадаємо, що Указом Президента України від 24.12.2012 №726/2012 утворено Міністерство доходів і зборів України шляхом   реорганізації Державної податкової служби України та Державної митної служби України, поклавши на Міністерство, що утворюється, функцію з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. На Черкащині діють Головне управління  Міндоходів у Черкаській області.

 

Які лікарські засоби можуть переміщувати громадяни через митний кордон України

Головне управління Міндоходів у Черкаській області нагадує громадянам, що згідно чинного законодавства України вони можуть ввозити на митну територію України лікарські засоби в ручній поклажі та/або в супроводжуваному або несупроводжуваному багажі:

- у кількості, що не перевищує п’яти упаковок кожного найменування на одну особу (крім лікарських засобів, що містять наркотичні чи психотропні речовини);

- у кількості, що не перевищує зазначену в наявному в особи рецепті на такий лікарський засіб, виданому на ім’я цієї особи та засвідченому печаткою лікаря та/або закладу охорони здоров’я.

Такі лікарські засоби можуть бути віднесені до особистих речей громадян та, відповідно до Митного кодексу України, підлягають усному або (за бажанням власника чи на вимогу митного органу) письмовому декларуванню.

Звертаємо увагу на те, що фізичні особи мають право перевозити наркотичні засоби і психотропні речовини, придбані за призначенням лікаря, за наявності та на підставі рецепта, виданого закладом охорони здоров’я відповідно до вимог Закону України від 22.12.2006 № 530-V «Про внесення змін до Закону України "Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів"». Перелік наркотичних засобів,  психотропних речовин і прекурсорів затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 № 770.

Також нагадуємо, що пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у міжнародних поштових відправленнях забороняється.

На Уманщині через Інтернет звітує майже половина касових апаратів
 

306 одиниць реєстраторів розрахункових операцій, які формують електронну касову стрічку і автоматично передають дані про проведені розрахунки на спеціальний сервер Міндоходів. Цим самим допомагають своїм власникам зберегти час та кошти на паперовий документообіг. Крім того – мінімізувати особисте спілкування з працівниками підрозділів Міндоходів.

Загалом в Уманській ОДПІ ГУ Міндоходів у Черкаській області зареєстровано 722 реєстраторів розрахункових апаратів, Вони фіксують готівкові операції 450 суб’єктів господарювання регіону. Наразі на 183 юридичну особу припадає 298 апаратів, а на фізичних осіб-підприємців  - 424 РРО.

Нагадаємо, що наказом Міністерства доходів і зборів України від 26.04.13 №82 затверджено новий Державний реєстр РРО з переліком сучасних моделей РРО з вбудованими модемами або в комплекті з модемами, які дозволені до використання у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Детальну інформацію щодо запровадження передачі даних в електронному вигляді суб’єктами господарювання до органів доходів і зборів можна отримати за посиланням:  http://minrd.gov.ua/pro-minrd-ukraini/struktura-/aparat/18-departament-rozvitku-it--elektronni/povyidomlennya/povidomlennya/98076.html

 

За 6 місяців в Уманській ОДПІ ГУ Міндоходів у Черкаській області видано понад 1600 реєстраційних номерів облікової картки платника податків

Майже 1000 реєстраційних номерів облікової картки платника податку отримали особи віком до 16 років.

У переважній більшості це діти, які готувалися до зовнішнього незалежного оцінювання, до вступу в вищі навчальні заклади; ті, хто отримали спадщину, діти-сироти, над якими здійснюється опікунство та у разі виїзду за кордон.

    Нагадуємо, що дитина, яка не досягла 16-річчя або є неповнолітньою і ще не має паспорта, не може самостійно отримати документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (ДРФО). В інтересах дитини це може зробити один з батьків (усиновитель, опікун, піклувальник). Для цього необхідно пред’явити свідоцтво про народження дитини та документ, що посвідчує особу одного з батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника).

    Документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі видається протягом п’яти робочих днів з дня звернення фізичної особи або її уповноваженої особи до державної податкової інспекції за місцем проживання. У такому документі зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податку.

 

Уманська ОДПІ ГУ Міндоходів у Черкаській області    

 

ГУ Міндоходів у Черкаській області пропонує громадянам та бізнесу  повідомляти про дзвінки з будь-якими незаконними вимогами від імені працівників Міндоходів за номером сервісної лінії 33-91-34

Головне управління Міндоходів у Черкаській області звертає увагу громадян та бізнесу на те, що на території області діють шахраї, які представляючись керівниками державних податкових інспекцій ГУ Міндоходів вимагають гроші у суб’єктів господарювання або провокують на інші незаконні дії.

Так, за наявною інформацією протягом останніх двох місяців зловмисники телефонували зокрема черкаським, золотоніським, уманським підприємцям. Про надходження п’яти з таких дзвінків з вимаганням грошей підприємці повідомили керівництво відповідних державних податкових інспекцій ГУ Міндоходів для відповідного реагування.

8 липня 2013 року Головне управління Міндоходів у Черкаській області оприлюднило офіційну позицію щодо дзвінків суб’єктам господарювання від імені керівників державних податкових інспекцій ГУ Міндоходів у Черкаській області. Зокрема ГУ Міндоходів в області категорично заявило про непричетність працівників Міндоходів області до телефонних дзвінків з погрозами суб’єктам господарської діяльності, у т.ч. Одарич Анжелі  Августинівні.

Водночас Головне управління Міндоходів у Черкаській області закликає черкащан бути пильними і зваженими та не піддаватися на провокації лжепрацівників Міндоходів. А у разі надходження дзвінків від імені керівників державних податкових інспекцій або працівників Міністерства з будь-якими незаконними вимогами, слід не вагатися, а одразу повідомляти про це за номером телефону сервісної лінії Головного управління Міндоходів у Черкаській області 33-91-34. Кожен такий абонент оперативно отримає кваліфіковану консультацію та допомогу.

***

Нагадаємо, що Указом Президента України від 24.12.2012 №726/2012 утворено Міністерство доходів і зборів України шляхом   реорганізації Державної податкової служби України та Державної митної служби України, поклавши на Міністерство, що утворюється, функцію з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. На Черкащині діють Головне управління  Міндоходів у Черкаській області та Черкаська митниця Міндоходів.

Головне управління Міндоходів у Черкаській області

 

За півроку з працівниками Міндоходів Черкащини проведено 275 профілактичних заходів антикорупційного спрямування  

Про це поінформував начальник відділу внутрішньої безпеки Головного управління Міндоходів у Черкаській області Володимир Капура. За його словами, за результатами превентивних заходів 40 працівникам винесені офіційні застереження про недопущення вчинення протиправних дій. До органів прокуратури направлено 19 матеріалів для надання правових висновків діям працівників Міндоходів області. За даними матеріалами відкрито 10 кримінальних проваджень щодо вчинення працівниками територіальних органів Міндоходів кримінальних проступків.

В.Капура наголосив, що у період становлення територіальних органів Міндоходів особливо гостро стоїть питання вдосконалення практики мінімізації корупційних ризиків, а також підвищення ефективності системи внутрішнього контролю з акцентом на превентивні заходи у протидії  корупції.

Він підкреслив, що територіальні органи Міндоходів Черкаської області зацікавлені у громадському контролі. Так, у Головному управлінні Міндоходів в області працює сервісна лінія, за номером телефону якої 33-91-34 приймаються повідомлення про будь-які проступки працівників Міндоходів Черкащини. Робота лінії та оперативне вирішення питань абонентів перебувають під особливим контролем керівництва Головного управління Міндоходів у Черкаській області.

Також для громадян  і бізнесу працює ефективний сервіс «Пульс» Міністерства доходів і зборів України. За номером (044) 284-00-07 працівники сервісу приймають повідомлення про будь-які труднощі у спілкуванні з працівниками Міндоходів, про ознаки правопорушень, наявність черг на митницях Міндоходів, неякісне обслуговування та ін. Лінія працює  за принципом call-back (зворотній дзвінок про результат) і цілодобово: у робочій час інформацію приймають працівники сервісу, а у позаробочий - інтерактивний автовідповідач.

***

Нагадаємо, що Указом Президента України від 24.12.2012 №726/2012 утворено Міністерство доходів і зборів України шляхом   реорганізації Державної податкової служби України та Державної митної служби України, поклавши на Міністерство, що утворюється, функцію з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. На Черкащині діють Головне управління  Міндоходів у Черкаській області та Черкаська митниця Міндоходів.

Головне управління Міндоходів у Черкаській області

 


Прочитано 2736 разів