Середа, 26 червня 2013 12:47

Фінансова відповідальність значно вища за кримінальну

За умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), що входять до системи оподаткування, в значних розмірах (від 1000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права посідати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років. 

Термін давності для притягнення до кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків у значних розмірах становить два роки.

При цьому граничні терміни застосування штрафних санкцій до платників податків становлять 1095 днів.

Застосування штрафних санкцій не звільняє платників податків від обов’язку сплатити до бюджету належні суми податкових зобов’язань, а також від застосування до них інших заходів, передбачених Податковим кодексом України.

Якщо контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов’язання, зменшення суми бюджетного відшкодування або від’ємного значення суми ПДВ, то на платника накладається 25% штрафу (при повторному протягом 1095 днів порушенні щодо цього податку — 50% штрафу).

Отже, платник податків навіть при ухиленні від кримінальної відповідальності нестиме фінансову відповідальність, передбачену Податковим кодексом України, яка за розміром значно вища за кримінальну.
Прочитано 1621 разів