П'ятниця, 10 лютого 2012 15:03

Промисловий комплекс міста

Промисловий комплекс міста представлений переробною галуззю та галуззю виробництва та розподілення електроенергії, газу та води.
Підприємства переробної галузі виготовляють майже 78% всіх обсягів промислової продукції міста, енергорозподільчі підприємства – 22%. Галузь представлена підприємствами ПАТ „Уманьгаз”, КП  „Уманьтеплокомуненерго”,   КП  „Уманьводоканал».
Основу переробної галузі промисловості міста складають машинобудівна, харчова та фармацевтична галузі, які виготовляють понад 73% загального обсягу промислової продукції міста.        

                                                                                                                  
Найбільш вагомим – близько 40% загального обсягу промислового виробництва - є машинобудівний комплекс, який представляють ПАТ «Уманьферммаш», ПАТ «Мегомметр», ПАТ «Еталон», ТОВ «Рост», ПП «Газполімеркомплект».

 

ПАТ "Уманьферммаш" займає лідируючі позиції не лише серед підприємств Умані та Черкаської області, а й усієї машинобудівної галузі країни.  На сьогодні підприємство випускає близько 70 найменувань сільгосптехніки та майже 250 видів запчастин до неї. Це  конвеєри та елеватори, устаткування завантажувальне для сільського господарства, борони дискові, розпушувачі та культиватори, машини сільськогосподарські та лісогосподарські, причепи та напівпричепи сільськогосподарські, машини та устаткування для екстрагування, приготування тваринних або рослинних жирів та олій. Підприємство є лідером із впровадження інноваційної продукції.

 

Високий конструкторсько-технологічний рівень приладів і надійність в експлуатації - візитна картка продукції ПАТ  "Мегомметр". Це сучасне промислове підприємство, оснащене напівавтоматичним і автоматичним обладнанням, новітніми станками з програмним управлінням, основна продукція якого – вимірювальні прилади, засоби автоматизації та запчастини до них. Більше половини продукції експортується в країни СНД ( Росія, Білорусь, Молдова, Казахстан, Грузія), країни Прибалтики. „Мегомметр” – активний учасник багатьох міжнародних та державних спеціалізованих виставок, завдяки яким збільшує експорт виробленої продукції.

 

ПАТ „Еталон” виготовляє полімерну тару для лікарських засобів, інші вироби з пластмаси, насосні установки гідравлічні.

 

Основний вид діяльності ТОВ «Рост» - виробництво виробів з дроту, цинкування металовиробів, виготовлення кріпильних виробів для застосування у будівництві та машинобудуванні.

 

ПП «Газполімеркомплект» виготовляє труби металеві, дворові вводи, обладнання для внутрішньої та зовнішньої каналізації, фітінги, переходи «поліетилен-сталь». Продукція реалізується в Україні та експортується у Білорусь.
Продукція хімічної галузі промислового комплексу міста складає 26 % загального промислового виробництва. Вона представлена фармацевтичними підприємствами: ПрАТ «Технолог», ПАТ «Вітаміни» і ТОВ «Наша вата», які виготовляють лікарські засоби та продукцію медичного призначення.

 

Асортимент виробленої продукції ПрАТ „Технолог” досить широкий. Це лікарські засоби для внутрішнього та зовнішнього застосування, дієтичні та харчові добавки. Візитною карткою підприємства є протизапальні засоби, вітаміни, ферментні препарати, препарати для лікування захворювань серцево-судинної системи. Підприємство оснащено сучасним високотехнологічним обладнанням, на виробництві впроваджено сертифіковану систему управління якістю відповідно до міжнародних стандартів.
    

 

ПАТ„Вітаміни” -  виробниче підприємство з виготовлення лікарських препаратів, що забезпечує потреби сучасної  медицини України, країн ближнього та дальнього зарубіжжя. Пріоритетними напрямками діяльності підприємства є розширення  виробництва препаратів для лікування ендокринної системи й органів травлення, антибіотиків і вітамінів.
     

 

ТОВ „Наша вата” виробляє вату медичну бавовняну, вироби з вати та марлі.
Харчову промисловість міста представляють ЗАТ "ТК "Уманьхліб", ТОВ "Уманьпиво" та МПП „Агропромресурси”.

 

Асортимент продукції ЗАТ „ТК „Уманьхліб” складає 140 найменувань, із них близько 40% - хлібобулочні вироби, понад 55% - кондитерські вироби, а також сухарні і макаронні вироби. Щороку на підприємстві освоюється до 10 нових видів продукції - печива, тортів, булочних виробів.

 

Основна продукція ТОВ «Уманьпиво»  - це пиво, безалкогольні напої, натуральний хлібний квас, вода питна газована та солод ячмінний пивоварений.
Підприємство продовжує реконструкцію обладнання та розширення потужностей. У січні 2009 року освоєно виробництво пива „Вайсбург” за новою німецькою технологічною схемою, що значно скоротило технологічний цикл виробництва. Пиво уманського виробництва цінується споживачами третини областей України.

 

Головне своє завдання МПП „Агропромресурси» вбачає у забезпеченні регіону високоякісною та безпечною рибною продукцією. Підприємство  виробляє і пропонує до реалізації понад 160 видів продукції з риби морської та морепродуктів. Серед них готові до вживання продукти солені, копчені, в’ялені, мариновані. Спеціалісти підприємства постійно працюють над розширенням асортименту, впровадженням нових прогресивних технологій у рибопереробній промисловості.

 

Продукцію легкої промисловості виготовляє підприємство Уманської виправної колонії № 129 (спецодяг, постільна білизна, ковдри, матраци) та ЗАТ "Взуттєва фабрика" (заготовки  верху чоловічого взуття).
У легкій промисловості налічується біля 100 підприємців, які займаються пошиттям головних уборів, виготовленням та ремонтом взуття, пошиттям одягу, весільних суконь, трикотажних виробів тощо.
Промислові вироби для застосування у будівельній галузі виготовляють  ПП „Світ вікон” та ПП „Уманський завод залізобетонних виробів.
          

 

 ПП „Світ вікон” займається виготовленням металопластикових дверей, вікон різних конфігурацій.
Асортимент заводу залізобетонних виробів - збірний залізобетон, блоки бетонні, бетон товарний.
Видавничо-поліграфічну галузь промислового комплексу міста представляє Уманське комунальне видавничо-поліграфічне підприємство.

Прочитано 6515 разів