Вівторок, 01 грудня 2015 08:06

Для отримання податкової знижки необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи

Уманська ОДПІ ГУ ДФС у Черкаській області нагадує, що декларування доходів, отриманих фізичними особами в 2014 році, пов'язано не тільки з виконанням громадянського обов'язку, але й з правом на отримання податкової знижки, яке передбачено Податковим кодексом України.

Податкову знижку можуть отримати резиденти, які протягом року понесли витрати: на навчання; у вигляді сплати процентів за користування іпотечним житловим кредитом; на будівництво (придбання) доступного житла, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним; на переобладнання транспортного засобу, у зв’язку з використанням біопалива, страхування життя та інші.

Зокрема, до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами. Це можуть бути: квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, копії договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (утримувача). У зазначених документах обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання). Таким чином, для того щоб скористатись правом на отримання податкової знижки, платник податку подає до контролюючого органу декларацію, та, на його вимогу, зобов’язаний пред’явити оригінали підтверджуючих документів і відомостей, пов’язаних з правом на отримання податкової знижки. Такі документи підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого цим Кодексом.

Сума коштів, яка підлягає поверненню платнику податку за наслідками податкової декларації, зараховується на банківський рахунок платника податку протягом 60 календарних днів після подання такої декларації.

Варто взяти до уваги, що податкова знижка може застосовуватися виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати в межах її розміру. Фізичні особи-підприємці, які здійснюють діяльність, не мають права на податкову знижку щодо свого річного доходу, одержаного у межах провадження їх діяльності.

При цьому нагадуємо, що у разі, якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься. Тому звертаємо увагу, що подати декларацію про майновий стан і доходи для того, щоб скористатись правом на податкову знижку за витратами, понесеними у 2014 році, можна до 31.12.2015 року включно.

Сектор комунікацій Уманської ОДПІ

ГУ ДФС у Черкаській області

Прочитано 1411 разів