П'ятниця, 29 січня 2016 08:09

З 1 січня 2016 року в Україні розпочалася кампанія «Декларування – 2016»

У декларації про доходи за 2015 рік громадяни вказують зобов’язання з ПДФО та військового збору

 

      Нагадаємо, що однією з відмінностей Деклараційної кампанії – 2016 є визначення фізичними особами в декларації про майновий стан і доходи за 2015 рік податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

     Відповідно до ст. 163 Податкового кодексу України оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб підлягає загальний річний оподатковуваний дохід, який включає доходи як з джерел їх походження в Україні, так і іноземні доходи.

     Відповідно до п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 Кодексу. Ставка збору – 1,5 відс. об'єкта оподаткування. При цьому нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 Податкового кодексу України. Підпунктом 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Кодексу передбачено, що платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

     Тож за результатами звітного податкового року фізична особа, що торік отримувала зокрема доходи, з яких при їх нарахуванні чи виплаті протягом 2015 року податок не утримувався;отримувала доходи від особи, яка не є податковим агентом, іноземні доходи повиннаподати декларацію та визначити податкові зобов’язання як з податку на доходи фізичних осіб, так і з військового збору.  З цією метою з 1 січня 2016 року введено в дію нову декларацію, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 за №859.

     Сума військового збору, що підлягає сплаті платником податків самостійно до бюджету за результатами звітного року вказується у рядку 24.1 розділу IV нової декларації, а сума податку на доходи фізичних осіб – у рядку 23.1 розділу IV нової декларації.

Наказ №859 та Інструкцію щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи можна прочитати та форму завантажити за посиланням:  http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z1298-15  

Детальну інформацію про порядок Декларування – 2016 читайте у спеціальному банері на офіційному порталі ДФС України: http://sfs.gov.ua/deklaruvannya-dohodiv-gromadyan-2016/

Приклади заповнення декларації: http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/230699.html

    З початку року на сьогодні платники Черкаської області сплатили 57 млн.грн. податку на доходи фізичних осіб та 5,4 млн.грн. військового збору. А за минулий рік

відповідно  1,9 млрд.грн. ПДФО та 196,3 млн.грн. військового збору.

Сектор комунікацій Уманської ОДПІ

3-31-33

 

 

Витрати, дозволені до включення до

податкової знижки за 2015 рік 

ПІДСТАВА ВИТРАТИ ОБМЕЖЕННЯ
Підпункт 166.3.1 п. 166.3 ст. 166 ПКУ Частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом Житловий будинок (квартира, кімната), що будується чи придбавається, має бути визначений як основне місце проживання
Підпункт 166.3.2 п. 166.3 ст. 166 ПКУ Пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям

Розмір внесків не повинен перевищувати 4 % від суми загального оподатковуваного

доходу за звітний рік

Підпункт 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 ПКУ Сума коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання Понесені витрати у 2015 році на  здобуття середньої професійної або вищої освіти платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення не повинна перевищувати   1710 грн., у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року
Підпункт 166.3.5 п. 166.3 ст. 166 ПКУ Страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення

Понесені витрати у 2015 році не повинні перевищувати (у розрахунку за кожний з повних чи не повних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування):

при страхуванні платника податку – 1710  грн.;

при стахуванні члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення – 855 грн.

Абзац другий пп. 166.3.6 п. 166.3 ст. 166 ПКУ Суми витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій Включається сума витрат не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік
Абзац третій пп. 166.3.6 п. 166.3 ст. 166 ПКУ Суми витрат на оплату державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита Обмежень не встановлено
Підпункт 166.3.7 п. 166.3 ст. 166 ПКУ Суми коштів, сплачених у зв'язку з переобладнанням транспортного засобу Витрати, пов'язані з переобладнанням транспортних засобів, що належить платнику податків, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива. При цьому транспортний засіб, що переобладнаний, повинен бути  перереєстрований у відповідних органах.
Підпункт 166.3.8 п. 166.3 ст. 166 ПКУ Суми витрат на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним Понесені витарати за державними програмами будівництва (придбання) доступного житла

 

Податкова знижка

Метою декларування доходів фізичних осіб є не тільки сплата податку до бюджету, а й повернення платникам сум податку на доходи фізичних осіб, надмірно сплаченого з їх заробітної плати в минулому податковому році.

Повернути частину податку на доходи фізичних осіб, сплаченого громадянами із заробітної плати, можна, зокрема, у разі реалізації права на податкову знижку. Згідно з положеннями ст. 166 ПКУ платники податку на доходи фізичних осіб мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, - це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема:

- квитанціями;

- платіжними дорученнями;

- фіскальними або товарними чеками;

- прибутковими касовими ордерами;

- меморіальними ордерами тощо;

Крім того, понесені витрати підтверджується копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача).

У зазначених документах обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Для реалізації права на податкову знижку платнику податку необхідно заповнити та подати декларацію до 31 грудня року наступного за звітним. 

 

Особливості кампанії декларування у 2016 році

Щодо визначення податкових зобов’язань з військового збору

Кампанія декларування у 2016 році має свої відмінності від попередніх років. У зв’язку з набранням чинності з 01.01.2015 норми Закону України від  28 грудня 2014 року № 71 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» щодо поширення на фізичних осіб порядку оподаткування доходів військовим збором, за результатами 2015 року фізичні особи визначають податкові зобов’язання як з податку на доходи фізичних осіб, так і з військового збору.

Нагадуємо, що відповідно до ст. 163 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)  підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб загальний річний оподатковуваний дохід, який включає доходи як з джерел їх походження в Україні, так і іноземні доходи.

Відповідно до п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ. Ставка збору – 1,5 відс. об'єкта оподаткування. При цьому нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ. Підпунктом 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 ПКУ передбачено, що платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

Отже, за результатами звітного податкового року платник податку – фізична особа повинен подати декларацію та визначити податкові зобов’язання як з податку на доходи фізичних осіб, так і з військового збору.  З цією метою з 01 січня 2016 року введено в дію нову декларацію, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 за № 859.

Сума військового збору, що підлягає сплаті платником податків самостійно до бюджету за результатами звітного року вказується у рядку 24.1 розділу IV нової декларації, а сума податку на доходи фізичних осіб – у рядку 23.1 розділу IV нової декларації.

Строки подання декларації

Нова декларація передбачає визначення категорії, до якої відноситься платник податків (рядок 8 розділу І декларації): громадянин; особа, яка проводить незалежну професійну діяльність;  підприємець (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування).

Нагадуємо, що податковим законодавством установлені такі строки для подання декларації:

громадянин та особа, яка проводить незалежну професійну діяльність, – до 01 травня року, що настає за звітним;

підприємець – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року).

Окремі особливості заповнення декларації

Окрім цього, кількість додатків до нової декларації зменшено з семи до чотирьох. Додатки заповнюються лише при отриманні доходів, які передбачають особливий розрахунок оподатковуваного доходу:

при отриманні доходів від двох та більше податкових агентів, згідно з п.п. "є" п. 176.1 ст. 176 розділу IV ПКУ (додаток Ф1);

по операціях з інвестиційними активами (додаток Ф2);

при отриманні іноземних доходів (додаток Ф3);

з доходів, отриманих самозайнятою особою (фізичною особою – підприємцем та особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність) (додаток Ф4).

Сума податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов'язання у зв'язку з використанням права на податкову знижку, розраховується безпосередньо в розділі ІІІ нової декларації без заповнення додатка.  При цьому не потребує зазначення реквізитів документів, які підтверджують понесені витрати, а вказуються лише категорії понесених витрат та загальна сума фактично здійснених протягом звітного податкового року витрат (рядок 13 та 14 розділу ІІІ декларації).

Акцентуємо увагу, що норма п.п. 166.3.4 п. 166.3 ст. 166 ПКУ щодо права на податкову знижку за витратами, понесеними для компенсації вартості платних послуг з лікування, відповідно до п. 1 р. XIX Прикінцевих положень ПКУ набирає чинності з 1 січня року, наступного за роком, у якому набере чинності закон про загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування. На сьогодні такий закон не прийнято, а, отже, платники податків не мають можливості на отримання знижки згідно з п.п. 166.3.4 п. 166.3 ст. 166 ПКУ. Відповідно за 2015 рік категорія витрат за номером «4» платниками податків не заповнюється.

Слід зазначити, що з 01.01.2016 платник податку має право на повернення податку на доходи фізичних осіб при від’ємній різниці за результатами перерахунку податку відповідно до п.п. "є" п. 176.1 ст. 176 ПКУ. Додаток Ф1 до  нової декларації доповнено рядком, в якому відображається сума податку, що підлягає поверненню з бюджету за результатами такого перерахунку.

У додатку Ф2 до нової декларації здійснюється розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору  з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами. У рядку 4.1додатка Ф2 до нової декларації відображається позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами (інвестиційний прибуток), з якого розраховується податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. Сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті до бюджету самостійно за результатами декларування,  відображається в рядках 5.2 та 5, а сума військового збору – рядках 6.2 та 6 додатка Ф2 до нової декларації.

При отриманні протягом звітного податкового року доходів з джерел за межами України заповнюється додаток Ф3 нової декларації. У графі 8 додатка Ф3 до нової декларації відображається сума податку на доходи фізичних осіб, нарахованого за ставками, визначеними в  п. 167.1 ст. 167 ПКУ, без врахування сум податків, сплачених за кордоном, що зараховуються в Україні. Зменшення річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, здійснюється в декларації шляхом відображення такої суми у рядку 22 нової декларації.  Сума військового збору, що підлягає сплаті до бюджету самостійно за результатами декларування,  відображається в рядках 6.2 та 6 додатка Ф3 до нової декларації.

Розрахунок оподатковуваного доходу від провадження підприємницької діяльності та провадження незалежної професійної діяльності здійснюється окремо за доходами в додатку Ф4 до нової декларації.

Розділ І додатка Ф4 до нової декларації заповнюється фізичними особами – підприємцями, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, за результатами звітного податкового року та підприємцями, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку або перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування.

Слід зазначити, що фізичні особи - підприємці подають річну податкову декларацію у строк, визначений п.п. 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 Кодексу, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.  

Розділ ІІ додатка Ф 4 до нової декларації заповнюється особами, які провадять незалежну професійну діяльність.

У додатку Ф4 до нової декларації передбачено визначення податкових зобов’язань окремо для  податку на доходи фізичних осіб та військового збору. У разі, якщо за результатами остаточного розрахунку податку на доходи фізичних осіб за результатами звітного податкового року фізична особа – підприємець має надміру сплачені податки (від’ємне значення), така сума податку включається до рядка 5.2 додатка Ф4 та рядка 21 розділу IV нової форми декларації. 

 

Основні випадки подання податкової декларації

про майновий стан і доходи

Основні випадки отримання доходів, за яких платник податків повинен подати декларацію:

•доходи від підприємницької діяльності (ст. 177 ПКУ)

•доходи від провадження незалежної професійної діяльності (ст. 178 ПКУ)

•доходи, отримані від двох і більше податкових агентів, згідно з п.п."є" п. 176.1 ст. 176 ПКУ

•доходи, отримані від особи, яка не є податковим агентом (п.п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 ПКУ)

•іноземні доходи (п.п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 ПКУ)

•доходи від операцій з інвестиційними активами (п. 170.2 ст. 170 ПКУ)

•доходи від надання в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) нерухомості, ящо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання (п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170)

•від успадкування чи отримання в дарунок коштів, майна, манових чи немайнових прав від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення, крім спадкоємців-нерезидентів (п.174.3 ст. 174 ПКУ)

•за ухвалою суду, за яким прийнято рішення про зміну власника та перехід права власності на рухоме майно (п.п 173.4 ст. 173 ПКУ)

•у вигляді суми заборгованості, за якою минув строк позовної давності у сумі, що перевищує 50 відсотків місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (п.п. 164.2.7 п. 164.2 ст. 164 ПКУ)

•у разі отримання благодійної допомоги, відповідно до п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 ПКУ, у сумі, що перевищує граничний розмір, встановлений абз.  «б» п.п. 170.7.8 п. 170.7 ст. 170 ПКУ, або використану не за цільовим призначенням

•у разі отримання цільової благодійної допомоги не використаної та не повернутої благодійнику у строки визначені законодавством (п.п. 170.7.5 п. 170.7 ст. 170)

•у разі отримання нецільової благодійної допомоги, у разі якщо загальна сума такої допомоги перевищує граничний розмір, установлений п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ (п.п. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170)

•у разі отримання додаткового блага у вигляді основної суми боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором у сумі, що  перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року (п.п. «д» п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ)

•доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, у випадках передбачених п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ 

 

Випадки, в яких декларація по майновий стан і доходи не подається

Обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації за 2015 рік вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно:

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до цього розділу;

- у вигляді об'єктів спадщини, які відповідно оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ;

- зазначені у п.п. "є" п. 176.1 ст. 176 ПКУ доходи від двох і більше податкових агентів, і при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) такими податковими агентами не перевищує ста двадцяти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року. 

 [message_box title="Важливо" type="error" close="yes|no"]

Інструкція щодо заповнення декларації

Бланки декларацій

[/message_box]

 

Прочитано 3264 разів