Версія для друку
П'ятниця, 27 липня 2018 14:34

ПАМꞌЯТКА операторам ринку харчових продуктів

З 20 вересня 2015 року набули чинності положення  Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Закон запроваджує систему контролю безпечності харчових продуктів на всіх етапах їх виробництва та обігу – «від лану - до столу

З 20 вересня 2015 року набули чинності положення  Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Закон запроваджує систему контролю безпечності харчових продуктів на всіх етапах їх виробництва та обігу – «від лану - до столу». Цим Законом встановлюється принципово новий підхід до забезпечення безпечності харчових продуктів.

Відповідальність за дотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють та дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу покладається суто на оператора ринку.

Згідно ст. 25 цього Закону оператори ринку, які проводять діяльність, що  не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів:

  • заклади громадського харчування;
  • заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами;
  • потужності, які здійснюють виробництво харчових продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походження;
  • рухомі потужності

Згідно  ст. 64 цього Закону оператори ринку за порушення законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів несуть відповідальність :

1)  за  недотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів на всіх стадіях виробництва накладається  штраф:

- юридична особа - від  5 до 8 мінімальних заробітних плат;

- фізична особа - від  2 до 5 мінімальних заробітних плат.

2)  за  роботу без державної реєстрації операторам ринку харчових продуктів передбачена адміністративна відповідальність:

- юридична особа74 460 грн;

- фізична особа40 954 грн.

 3)  за  реалізацію неправильно маркованих харчових продуктів  -   штраф:

- юридична особа - від  5 до 8 мінімальних заробітних плат;

- фізична особа - від  3 до 5 мінімальних заробітних плат.

4)  за  порушення вимог щодо забезпечення простежуваності - штраф:

- юридична особа - від  3 до 5 мінімальних заробітних плат;

- фізична особа - від  2 до 3 мінімальних заробітних плат.

5)  обіг непридатних харчових продуктів - штраф:

- юридична особа - від  5 до 8 мінімальних заробітних плат;

- фізична особа - від  5 до 8 мінімальних заробітних плат.

    Державна реєстрація потужностей здійснюється за адресою:

вул. Пушкіна, 21-Б, Уманське міськрайонне управління Головного управління  Держпродспоживслужби  в  Черкаській області.

Для реєстрації необхідна заява оператора ринку,ідентифікаційний код. Рішення про державну реєстрацію видається протягом 15  робочих днів. Реєстрація проводиться безкоштовно.

 

Прочитано 1610 разів