Середа, 03 липня 2013 14:06

Плануєте витратити в Європі понад 10 тис євро готівки не забудьте про правила її переміщення через кордон

Насамперед, зауважимо, при переміщенні через територію Європейського союзу громадянин, що має при собі суму понад 10 тисяч євро чи відповідну суму в іншій валюті, зобов’язаний у обов’язковому порядку задекларувати її  в країні прибуття/вибуття, а також надати видатковий касовий ордер або довідку довільної форми з банку.

Відтак, Уманська ОДПІ ГУ Міндоходів у Черкаській області наголошує, що на всій території Європейського союзу діє єдина форма митної декларації. Саме її  необхідно заповнювати при переміщенні готівки в сумі понад 10 тисяч євро. Таким чином, подавати митну декларацію необхідно двічі – як при ввезенні, так і при вивезенні з території Євросоюзу суми від 10 000 євро. При цьому декларуванню підлягають не лише готівкові гроші, а також цінні папери, дорожні чеки та векселі. Правило діє, навіть якщо ви проїжджаєте через країни Європейського союзу транзитом.

Особливу увагу варто звернути на правильність заповнення декларації. У ній треба зазначити паспортні дані, інформацію про власника чи власників грошових коштів (це може бути фізична або юридична особа), записати суму коштів, вказати походження грошей (наприклад, спадок, особисті заощадження, продаж нерухомості) і їх призначення (інвестування, покупки, інше). Окрім того, зазначити деталі поїздки (тип транспорту, номер рейсу/потягу/судна тощо).

Що стосується ввезення продуктів, то, згідно з новим Митним кодексом, можна ввозити продукти для власного споживання на суму не більше € 200 на людину. Також має бути не більше однієї роздрібної упаковки, із загальною масою кожного найменування - не більше 2 кг.

Отож, скористайтесь нашими порадами і ваше перебування в Європі не буде затьмарене відповідним покаранням та можливою конфіскацією коштів.

***

    Нагадаємо, що Указом Президента України від 24.12.2012 №726/2012 утворено Міністерство доходів і зборів України шляхом  реорганізації Державної податкової служби України та Державної митної служби України, поклавши на Міністерство, що утворюється, функцію з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. На Черкащині діють Головне управління Міндоходів у Черкаській області (в.о. начальника – Олександр Лебедєв) та Черкаська митниця Міндоходів (в.о. начальника – Юрій Гвоздій).
Прочитано 1845 разів