Версія для друку
Четвер, 21 січня 2016 08:02

Протокол №11 продовження засідання від 16.12.2015р. Громадської ради при виконавчому комітеті Уманської міської ради.

Протокол №11 продовження засідання від 16.12.2015р. Громадської ради при виконавчому комітеті Уманської міської ради.

м. Умань 23.12.2015р.

На обліку Громадської ради- 53 члени ради.
Присутні - 32 члени ради.
Відсутні –21 член ради: ( БабенкоВ.В., Бобко Н.Д., Безпалько І.В.,Безсмертний О.І., Березовський Ю.Т. Бялик О.П., Заблоцька Т.Г., Кирилюк П.І.,Литвинюк В.Й., Мацеборко, Мельник С.М., Могильчак О.В., Музиченко Л.В., Сіваченко О.В., Скус В.С., Солдатова Л.Т. ,Теличко В.А., Тульчинська Н.С., Тичинська А.І., Цуркань М.С., Яремчук Р.А.)
Збори громадської ради – легітимні.
Регламент:
- виступи -5хв.(один виступ);
- запитання - 1хв. ;
- довідка - 1хв.
В залі також присутні представники козацтва та інших громадських організацій.
Сивак В.М. – голова Громадської ради. Продовжуємо засідання ради від 16.12. 2015р. В попередній частині цього засідання ми втратили багато часу, не дотримувались регламенту, допускали образи і некоректну поведінку. Тому сьогодні будемо строго дотримуватись Регламенту та Положення, де передбачені «зауваження», «попередження», «позбавлення права голосу на двох засіданнях» та «припинення членства в ГР».
Волошин О.М. – заст.. голови комісії ГР. Я пропоную заслухати питання «Про недовіру Сиваку».
Сивак В.М. – голова ГР. Нагадую, що сьогодні продовжується засідання ГР, а на цьому засіданні вже таке питання виносилось на голосування і за підтримки тільки 9 (девять) членів ради -не внесене до порядку денного. Тому продовжуємо обговорювати питання «Про ситуацію з пам’ятником».
Гончарук В.В. – член ГР. В черговий раз (3-й за одне засідання) вибіг до столу президії, ображав і бив по руках голову Громадської ради Сивака. Піднялись присутні козаки і заспокоїли бунтівника. Голова зборів (як і попереджав на початку) - виніс офіційне попередження Гончаруку В.В. за намагання зірвати засідання та негідну поведінку.
Кирилюк Л.В. – член козацького товариства, член Уманської самооборони. Ви мене всі знаєте і, надіюсь, довіряєте. Щоб відповісти на питання «Хто побудував пам’ятник Залізняку та Гонті?» потрібно знати відповіді на декілька питань, або хоча б орієнтуватись в них:

1. Яке відношення мають представники «Уманського козацтва» до памятника?
Чи знаєте Ви, з якого часу в Умані відбуваються офіційні вшанування М.Залізняка та І.Гонти козаками? (Пошанування Гонти і Залізняка триває уже більше 10р.-практично з того часу, як була створена ГО «Уманське козацтво» ЧКТ УК. Це – багаторазові суботники по облаштуванню території . заходи Всеукраїнського масштабу. Зокрема, у 2007р.- Всеукраїнська козацька хода памяті ватажків Коліївщини, у 2012р. – Рада генеральної старшини, хода до каменя і мітинг і т.д.)
2. Коли було відкрито рахунок для побудови пам’ятника? (Козацький фонд – рахунок було створено задовго до створення у 2012р Фонду ім. Максима Залізняка та Івана Гонти (надалі Фонд). Тобто паралельно існували два рахунки для побудови.)
3. Де взялися державні документи про побудову пам’ятника (1968р) і ескізні проекти Івана Гончара? (З архівів з 1968р. отаман Сивак В.М. все віднайшов, систематизував , взяв дозвіл у сина І.Гончара і використав для оформлення документів).
4. Хто виготовив банер про пам’ятник на місці каменя? (Представники Фонду ім.Залізняка та Гонти (надалі ФОНДУ).
5. Хто віднайшов генеральних спонсорів для побудови скульптури? ( отаман Сивак).
6. Хто віднайшов скульптора І.П.Зарічного для втілення проекту? (отаман-козаки).
7. Ким організовувалися суботники по прибиранню та облаштуванню території біля каменя? (козаками).
8. Хто організував зустріч доброчинців зі скульптором для складання угоди про виконання робіт? ( Сивак).
9. Ким було організовано Фестиваль мистецьких колективів ім. М.Залізняка та І.Гонти в Умані? (козаками).
10. Ким було двічі організовано перевезення з Києва і розвантажено складові частини скульптурної композиції пам’ятника? (козацтвом).
11. Хто придумав байку про те, що В.М.Сивак-єврей, і що він отримує ментовську пенсію? ( ДІД ПИХТО).
12. Хто брав участь у виготовленні фундаменту під пам’ятник? (козацтво та Фонд).
13. Представники якої церкви постійно брали участь у вшануванні Гонти та Залізняка, освяченні бетонного постаменту, закладенні та освяченні капсули – «Звернення до нащадків»? (козацької Церкви Покрови Пресвятої Богородиці с.Городецького Київського Патріархату).
14. Хто організував поїздку до житомирських майстрів для укладання угоди про будівництво постаменту? (отаман Сивак).
15. Ким були організовані благословення з боку Філарета та дозвіл на будівництво відповідно до проекту головним архітектором області? (Сиваком).
16. Хто доклав найбільше зусиль для того, щоб пам’ятник почали будувати? (Чорномаз Б.Д. з однодумцями. Їх зусилля на той час не увінчалися успіхом, і ми, представники козацтва, горді тим, що були причетні до вшанування наших героїв).
17. Ким було організовано будівництво залізобетонної конусної опори? (козаками і Фондом).
18. Ким і коли була встановлена на місці входження Залізняка та Гонти в Умань меморіальна дошка на стіні ресторану «ФОРТЕЦЯ»? (до 240-ї річниці «Коліївщини» -козаками).
19. Хто завершив виготовлення постаменту під скульптуру? (Фонд).
20. Ким було завершено встановлення скульптури на постамент і її закріплення? (Фондом).
21. Чи готові прозвітувати документально і одночасно про надходження і витрати коштів партнери, які в кращих українських традиціях на останньому етапі стали конкурентами? (Козацтво – так. Готові сідати за стіл переговорів задля благородної справи – продовжувати облаштування прилеглої до пам’ятника території.. Цивілізовано, без москальської матюгальщини, як рівноправні партнери).

Народний пам’ятник побудував НАРОД – всі, хто причетний до його побудови. Наша сила – в єдності. СЛАВА УКРАЇНІ!
Алєксєєв С.Ю. - член «Фонду». Чи мав право Сивак заблокувати будівництво пам’ятника?
Кирилюк Л.В. – член козацького товариства. Сивак В.М. не блокував будівництво, а вимагав дотримання проекту і якісної роботи.
Фоменко Л.М. – заст.. голови ГР. Було і відкриття і освячення. А закінчували облицювання постаменту хлопці з «Фонду».
Туз О.В. - польовий Гетьман. Поважаймо у виступах один одного. В минулому-я житель Умані. Памятником козаки займаються ще з 1998 року. Бодров Ю.І. сказав, що єврейська і польська общини – проти цього памятника. 47 років стояв камінь. Козаки знайшли документи, генерального спонсора, скульптора, архітектора. Якби не було козаків – то не було б і памятника козакам І. Гонті та М.Залізняку. Ми б його побудували і без «Фонду». Спасибі усім людям в Україні, хто допомагав будівництву коштами та матеріалами.
о. Миколай (Соловей М.Б.) – настоятель козацької Святопокровської Церкви Київського Патріархату с.Городецького. Слава Ісусу Христу! Цей пам’ятник, який ми відкрили і освятили став розбратом між людьми. 47 років його не було, а тепер, коли зробили добру справу такі негаразди між нами. Я зустрічався з людьми, які допомагали будівництву – всі дуже раді, що пам’ятник є. 3.09.2015 року ми з полковником Сиваком були у Патріархії і отримали благословення на одночасне відкриття і освячення памятника. Але сталося так, що представники «Фонду» не захотіли прислухатись до представників Київського Патріархату щодо дати відкриття і зробили все окремо. Прошу вас, усі пам’ятаймо, що ми українці сильні тільки разом. Памятник має об’єднувати нас, як об’єднались у свій час І.Гонта з М. Залізняком.
Волошин О.М. – заст.. голови комісії ГР. Вношу пропозицію закрити засідання Громадської ради, і піти в МБК на громадські слухання Генерального плану.
Ухвалили: Закрити засідання Громадської ради, інформацію, що була озвучена – прийняти до відома.
Голосували: «за» - одноголосно.

Голова Громадської ради Сивак В.М.
Секретар Громадської ради Волошина Л.Є.

Прочитано 1905 разів