Версія для друку
Вівторок, 09 січня 2018 14:13

Інформація щодо опалення місць загального користування

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Уманське комунальне підприємство «Уманьтеплокомуненерго» повідомляє: 

В нашому місті є мешканці, котрі в опалювальний сезон використовують індивідуальні системи опалення. Встановивши таку систему, її власники намагаються забезпечити себе теплом та заощадити на цьому.
Проте відповідно до ВИМОГ ДІЮЧОГО ЗАКОНОДАВСТВА особи, які встановили у своїх помешканнях індивідуальні (автономні) системи опалення, зобов’язані проводити оплату за місця загального користування.
Відповідно до п. 28 Правил надання послуг з централізованого опалення постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 року № 630 споживачі, які встановили в квартирі багатоквартирного будинку індивідуальні (автономні) системи опалення, оплачують послугу з централізованого опалення місць загального користування будинку відповідно до методики, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

Отже відмова від централізованого опалення приміщення квартири не звільняє споживачів від обов’язку оплати за фактично надані та використані послуги.

Відповідно до Положення про систему технічного обслуговування, ремонту та реконструкції житлових будинків в містах і селищах України затвердженого наказом Держжитлокомунгоспу України від 31.12.1991 року № 135 термін «місця загального користування» визначено синонімом терміну «допоміжні приміщення».

Допоміжні приміщення багатоквартирного будинку - це сходові клітини, вестибюлі, перехідні шлюзи, позаквартирні коридори, колясочні, кладові, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші технічні приміщення.

Відповідно до Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, затверджених Постановою Кабінету Міністрів від 08.10.1992 року № 572, ст. 382 Цивільного кодексу України, ст. 10 ЗУ «Про приватизацію державного житлового фонду» та рішення Конституційного суду України від 02.03.2004 року № 4 - рп/2004 власники квартир багатоквартирних будинків є співвласниками усіх допоміжних приміщень будинку та його технічного обладнання і зобов'язанні брати участь у загальних витратах, пов'язаних з утриманням будинку та прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку. 

Враховуючи вищевикладене співвласники житлового будинку повинні брати участь у витратах на його утримання пропорційно своїй частці у будинку. Відключення від централізованого опалення не є підставою для звільнення від такої участі. Таким чином співвласники квартир повинні брати участь у витратах на утримання будинку ПРОПОРЦІЙНО займаній площі житла.
Порядок надання комунальних послуг, їх обліку та оплати, права та відповідальність споживачів і виконавців цих послуг визначено Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630.

Порядок визначення витрат теплової енергії на опалення місць загального користування у багатоквартирних житлових будинках (далі – МЗК) для встановлення розміру плати за неї споживачами встановлено Методикою, затвердженою наказом Мінбуду України від 31.10.2006 № 359, зареєстрованим у Мін’юсті 27.11.2006 за № 1237/13111.

У п. 2.1.4. Методики розрахунку кількості теплоти, спожитої на опалення місць загального користування багатоквартирних будинків, та визначення плати за їх опалення, затвердженої Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 31.10.2006 року № 4 наведено формулу загальної кількості теплової енергії на опалення місць загального користування.

Q мзк = ∑Q мзк + Q втр.

Де ∑Q мзк - кількість теплової енергії на опалення окремого приміщення МЗК, в Гкал;
Q втр. - втрати теплової енергії розподільчими трубопроводами опалення будинку прокладеними в підвалі або на горищі (розраховується за СніП 2.04.05-91 «Опалення, вентиляція та кондиціювання» примітка 12, 1991).

Необхідно також підкреслити, що згідно з шостим розділом «Посібника та доповнення до Норм та вказівок по нормуванню витрат палива та теплової енергії на опалення житлових та громадських споруд а також на господарсько-побутові потреби в Україні», затвердженим наказом Держбуду України від 30.03.2001 № 82 втрати теплової енергії на ділянці мережі від розподілу до місця установки опалювальних приладів відносяться до втрат абонента (споживача).

Отже, не дивлячись на те, чи є у під’їздах батареї, Вам необхідно сплатити за опалення МЗК. Адже формула розрахунку оплати за МЗК складається з двох частин. І якщо послуги з опалення МЗК не надаються (Q мзк = 0), то залишається друга частина формули, згідно якої нарахування за втрати теплової енергії розподільчими трубопроводами опалення будинку, прокладеними в підвалі або на горищі, є обов'язковими (наголосимо, не опалення, а саме втрати теплової енергії розподільчими трубопроводами опалення будинку прокладеними в підвалі/горищі) Тобто, якщо у формулі один із доданків дорівнює нулю, то сума рівняється значенню другого доданка. У випадку, коли мешканець будинку - власник індивідуальної системи опалення, вважає, що він не отримує послуги теплопостачання, бо між ним та надавачам послуг не укладений договір, то дана думка є хибною. Адже за послуги з централізованого опалення місць загального користування мешканці будинку повинні сплачувати як згідно умов укладених договорів, так і за фактично отриману теплову енергію. Зобов'язання у споживачів виникло на підставі актів цивільного законодавства.

Підсумовуючи вищенаведене, Уманське комунальне підприємство «Уманьтеплокомуненерго» просить усіх мешканців міста віднестись до даного питання відповідально.

 

Прочитано 21213 разів