Середа, 14 лютого 2018 14:17

Жива легенда в Умані

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

13 лютого в стінах Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини уманчани мали унікальну можливість поспілкуватися з Героєм України, громадським та політичним діячем, колишнім політв’язнем, живою легендою Левком Лук’яненком.

Ще до початку заходу актова зала університету переповнена. Воно й не дивно, адже це дійсно історичний для нашого міста день - зустріч із Левком Лук'яненком.

 За свої політичні переконання та активну громадську діяльність Левко Григорович понад чверть століття провів за гратами, 72 дні – у камері смертників. Проте не зрікся ідеалів і сьогодні у свої неповних дев’яносто  залишається прикладом патріотизму та відданості Україні. Десятиліття підпільної діяльності й таборів були винагороджені у 1991 році, коли Лук’яненко власноруч писав Акт проголошення незалежності України. Народний депутат України кількох скликань, сьогодні Левко Лук’яненко відійшов від публічної політики, проте так само вболіває за Україну та її національну ідею. Левко Григорович переконаний, у нашої країни є шанс на відродження та розвиток, але для цього необхідно відмовитися від старих стереотипів та оновити владу.

І ось унікальна можливість не лише послухати живу легенду, а й поставити запитання. Левко Григорович розповів про важке життя борців з комуністичним антиукраїнським режимом, проте зазначив, що ні на хвилину не пошкодував, що обрав саме такий шлях. Він впевнений, що разом ми подолаємо імперію зла, яка зазіхнула на український народ.

Після монологу Левка Григоровича усі охочі могли поставити питання живій легенді. Скажімо, викладач педуніверситету Ярослав Балановський запитав, що ж все-таки слід розуміти під поняттям українська національна ідея.

- Це утвердження українства у всіх його проявах. Рабство, яке й досі переслідує нас, гальмує наш загальний розвиток. У чому це рабство проявляється ? У тому, що людина, маючи право голосу, вважає, що від неї нічого не залежить. І вона свій голос продає за кілограм гречки, даючи цим самим право якомусь злодію чи шахраєві вирішувати долю країни у Верховній Раді. Саме цей факт свідчить про те, що людина - раб.  Все в наших руках, і лише ми можемо розпочати справжнє відродження нації, - відповів Левко Лук'яненко.

На згадку про наше місто Левку Григоровичу вручили пам'ятні подарунки - картини уманських студентів. Привітали також і його соратника по політичній боротьбі - почесного громадянина міста Умані Богдана Чорномаза, який нещодавно  відсвяткував сімдесятиріччя.

Після офіційної розмов  всі бажаючі мали можливість придбати книги з автографом  Левка Лук'яненка та, хоч і на мить, доторкнутися до легенди.

за матеріалами загально-політичної газети «Рідна Умань»

Yes

Yes

Yes

Yes

Прочитано 1835 разів