Середа, 21 лютого 2018 16:52

Заради жіночого здоров’я

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Аби жінки Черкащини могли проходити повне мамологічне та гінекологічне обстеження, в області запланували відкрити сучасні скринінгові центри в п’яти регіонах, в тому числі й Уманському.  Навесні минулого року розроблену в Черкаській області програму «Здоров'я жінки» було відправлено до Державного фонду регіонального розвитку.

До реалізації проекту взялися всім миром: з державного й обласного бюджету кошти надійшли після того, як співфінансування забезпечили місцеві ради Умані, Уманського, Христинівського, Маньківського, Жашківського, Тальнівського і Монастирищенського районів. Допоміг виділенню коштів з державного бютжету народний депутат України Антон Яценко. Внесок нашого міста найбільш суттєвий – майже 400 тисяч гривень.

Та взявши пайову участь у формуванні майбутнього кабінету «Здоров’я жінки», місто вирішило: він з’явиться хоч і в недалекій, але перспективі. А тому невідкладно придбало сучасний «Voluson» для міської жіночої консультації. Вже понад півроку, як цей імпортний УЗД-апарат перебуває на варті здоров’я жінок. Досвідчені лікарі (стаж роботи за фахом УЗД – від 5 до 10 років) обстежують не лише вагітних, а всіх уманчанок за попереднім записом чи направленням спеціаліста.

На фініші минулого року Умань зробила ще один крок у благородній справі охорони жіночого здоров’я. Кабінет патології шийки майки, що функціонує все в тій же жіночій консультації, отримав кольпоскоп з відеосистемою. Тепер це медичне обладнання, а також апарат радіохвильової терапії забезпечують якісне обстеження пацієнток під час профілактичних онкооглядів та лікування захворювань шийки дітородного жіночого органу. Результати цитологічного дослідження оперативно надає відповідна лабораторія (єдина, до речі, в нашому регіоні), що працює при Уманській міськлікарні. А в її поліклінічному відділенні можна пройти й мамографічне обстеження, на яке акушер-гінекологи направляють жінок для повноти профілактичного огляду.

Віднедавна оглядово-профілактична мережа з сучасним обладнанням розширилася ще більше, адже на території Уманщини, а саме в Уманській ЦРЛ, відкрито профілактичний кабінет «Здоров’я жінки» з мамографічним комплексом, УЗД-апаратом і кольпоскопом.  В одному місці зосереджено сучасне дороговартісне обладнання, що дозволить своєчасно виявляти передракові захворювання, початкові стадії онкології.

Тому в уманчанок з’явився великий привілей – свобода вибору. Отож якщо ви вирішили перевірити стан власного здоров’я у щойно відчиненому  скринінг-центрі, маєте повне право звернутися й туди. Обстеження і в жіночій консультації, і в центрі «Здоров’я жінки» безкоштовне.

Довідково:

Графік роботи кабінетів:

  • УЗД-прийом в жіночій консультації Уманського пологового будинку:

 Щодня, крім вихідних, з 8.00 до 17.00 години (за винятком обідньої перерви з 12.00 до 13.00).

  • Кабінет патології шийки матки в жіночій консультації Уманського пологового будинку:

понеділок, середа, п’ятниця з 8.00 до 13.00, у четвер з 13.00 до 18.00 години.

  • Кабінет «Здоров’я жінки» в ЦРЛ:

Щодня, з 9.00 до 15.00 години, крім суботи та неділі.

за матеріалами загально-політичної газети «Рідна Умань»

 

Прочитано 2864 разів