Вівторок, 13 березня 2018 11:19

Реформа первинної медичної ланки: фінішна пряма

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Нарешті  нововведення первинної ланки медицини з теорії переходять у практичну площину. Принаймні, у цьому запевняє в.о. директора КП «Уманський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Юрій Пальчак.

Закон «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів»  прийняли у жовтні минулого року. Саме цей документ радикально змінює систему надання первинної медичної допомоги сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами. Зазначимо, що у розвинених країнах сімейні лікарі без госпіталізації вирішують до 80 відсотків медичних звернень за допомогою сучасних знань, базової апаратури та найбільш розповсюджених аналізів і ліків.

Реформа, на думку Міністерства охорони здоров’я, дозволить підняти рівень вітчизняної медицини на якісно новий рівень. Згідно з нововведеннями, пацієнти отримуватимуть безкоштовний  гарантований пакет медичних послуг (прийом у сімейного лікаря, мінімальний обсяг лабораторних обстежень). Для цього їм потрібно буде укласти з обраним сімейним лікарем декларацію про надання медичних послуг.

 Зарплата лікаря прямо залежатиме від кількості укладених угод із пацієнтами, тому тепер лікар буде зацікавленим демонструвати всі свої вміння, ввічливість і турботу, реально допомагати пацієнтам. У МОЗ заявляють, що місячний дохід лікаря ефективної сімейної практики з 2000 пацієнтами складатиме до 18 тисяч гривень, медсестри – 12 тисяч гривень. Словом, реформа, з одного боку, забезпечить безкоштовні медичні послуги (тепер держава виділятиме кошти на кожного пацієнта) та, з іншого, високою заробітною платнею стимулюватиме медиків якісно обслуговувати кожного, що також має покласти край корупції у сфері медицини.

Ми вже не раз розглядали особливості реформи «первинки», навіть провели заочне знайомство з усіма «сімейниками» міста. Та потім навколо цього  питання запанувала тиша, ніби у МОЗ взяли невеличку паузу, аби скоординувати подальші дії щодо впровадження реформи первинної ланки. Очевидно, це принесло свої дивіденди, адже, за словами в.о. керівника  міського центру первинної медико-санітарної допомоги Юрія Пальчака,  реформа «первинки» вийшла на фінішну пряму.  

— Ми  вперше прийшли до розуміння того, що надання первинної медичної допомоги повинно бути у певних гарантованих рамках. Для початку слід було реорганізувати заклади первинної медичної допомоги з бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства. З 1 березня цього року саме таким закладом став наш Центр. Комунальні підприємства зможуть укласти договори з Національною службою здоров’я України та отримувати через неї (починаючи з липня) пряме фінансування за надані послуги з державного бюджету, — розповідає Юрій Пальчак.

Згідно з планом реформи на 2018 рік, її впровадження передбачає кілька етапів. Перший з них  (з 1 січня по 31 березня 2018) уже в дії. За ним, лікарі сімейної медицини вже зараз мають починати попередній пошук пацієнтів у «пілотному режимі». Наприклад, скласти список пацієнтів, що висловили бажання користуватися послугами саме цього спеціаліста. Пацієнтам же рекомендують обрати сімейного лікаря за своїми уподобаннями (без прив'язки до місця реєстрації). Попередньо домовитися з цим лікарем про підписання декларації про надання медичних послуг. Обговорити і запам'ятати, які саме послуги будуть включатися до державного пакету обслуговування. З 1 квітня поточного року розпочне свій відлік другий етап впровадження нововведень.

Отже, починаючи з першого квітня, вам необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, аби підписати з ним декларацію. Для цього потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код та номер телефону. До того ж,  пацієнт має право переукласти угоду з новим лікарем, якщо попередній його не влаштовуватиме.

Після того, як пацієнти оберуть «сімейників» та оформлять це документально, розпочнеться третій етап нововведень, коли увесь механізм має запрацювати. Та це вже, як кажуть, зовсім інша історія. Зараз лише залишається сподіватися, що написаний сценарій запрацює, а запровадження реформи вийде на свою фінішну пряму.

за матеріалами загально-політичної газети «Рідна Умань»

 

Прочитано 1104 разів