П'ятниця, 25 травня 2018 12:43

Площа Соборності та підземелля

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Вигляд головної площі міста, м’яко кажучи, засмучує уманчан і неприємно дивує численних гостей. І якщо на фініші минулого року там велися активні роботи, вселяючи сподівання на швидку реконструкцію центру, то зараз на будівельному майданчику затишшя.

- Роботи тимчасово призупинено у зв’язку з тим, що виникло питання по музею катакомб, - дає пояснення перший заступник міського голови Сергій Клочко. – Після виявлення кількаметрової глибини підземелля на площі Соборності ми запросили зі столиці фахівців-археологів. Адже ця історична цінність тільки додасть родзинку центральній площі. Тому обговорили з проектувальниками необхідність внесення змін до проектної документації. Але інженерні роботи на площі продовжуються, - запевняє Сергій Леонтійович. – В цілому ж виконано реконструкції на майже 60 відсотків.

Кому б не хотілося, щоб головна уманська площа якомога швидше стала в реальності такою, як на презентованих уманчанам картинках? Але й музей катакомб, чи як по-іншому його можуть назвати, теж додасть місту туристичної привабливості. Адже під час перебування в Умані на запрошення міської влади експертної комісії, що працює при Інституті археології Національної академії наук України, керівник групи спалеоархеологів Павло Нечитайло зауважив:

-  Таких масштабів збережених ходів мені за свою багаторічну діяльність не доводилось бачити. Вважаю, що уманчанам дуже пощастило:  у них є потужна і гарно збережена спадщина, яку слід далі досліджувати, популяризувати і використовувати для приваблення туристів. Ця пам’ятка має великий науковий і туристичний потенціал.

ДОВІДКОВО. Уманські катакомби ховаються під землею близько чотирьох століть. Достеменно дізнатися, хто і навіщо їх викопав, нині неможливо. Нерідко обвали відкривають цікаві знахідки. Як запевняють дослідники, Черкаська область чи не найбільше помережана підземними комунікаціями минулого. Таке враження, ніби на мінусових поверхах розташована ще одна Черкащина. Приміром, мережа підземель розгалужена під Каневом, Холодним Яром, Жашковом, Смілою і, напевне, найбільше - під Уманню. Останніми роками підземні ходи виявлено під Монастирищем, Тальним та Катеринополем.

За матеріалами загально-політичної газети «Рідна Умань»

 

 

 

Прочитано 1618 разів