Понеділок, 02 липня 2018 10:32

Оздоровлення дітей пільгових категорій в місті-побратимі Радвілішкіс

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

5 жовтня 2013 року була підписана Угода про співпрацю і поріднення між містами Умань і Радвілішським районом (Литва).

Шостий рік поспіль 12 дітей пільгових категорій, в тому числі учасників АТО, внутрішньопереміщених та малозабезпечених сімей, а також обдаровані діти з 2 супроводжуючими влітку спільно з литовськими школярами оздоровлюються в літньому таборі «Supermen», що організовує школа ім. Гражини міста Радвілішкіс.

З 18 по 23 червня 2018 року 11 дітей пільгових категорій, в тому числі учасників АТО та ВПО з 2 супроводжуючими на запрошення мера самоуправління міста-побратима Радвілішкіс Антанаса Чепононіса оздоровлювались спільно з литовськими школярами в літньому таборі «Supermen 2018», що організовує школа ім. Гражини.

В перший день відбулась зустріч з мером самоуправління міста Радвілішкіс, візит в школу ім. Гражини та знайомство з визначними місцями міста Шауляй.

Програма перебування була надзвичайно різноманітною та цікавою. Школярі відвідали сейм Литовської республіки, пройшли вузенькими вуличками старого міста Вільнюс, відвідали Пакройський маєток барона Вільгельм фон Роппа, де їх зустрічала екскурсовод, яка розмовляла з дітьми українською мовою. Це був один із сюрпризів, який підготували господарі. Діти катались по маєтку на кареті та на конях. Майстер клас у швачки, яка познайомила дітей з особливостями національного одягу Литви, спроба вишити для себе хустинку надзвичайно зацікавила наших дівчат.

Особливо запам’яталась подорож на Балтійське море до курортного міста Паланга, де також побували на екскурсії в костелі Вознесіння Діви Марії, який є одним із символів міста. Піднявшись на 76 метровий шпиль, наші діти могли побачити місто та море з висоти пташиного польоту. Школярі були надзвичайно вражені Парком скульптур, де екскурсія супроводжувалася легендами та національними казками.

Незабутні враження у дітей залишила подорож до парку Європи. В 19 кілометрах від центру Вільнюса знаходиться один з найпрекрасніших художніх музеїв сучасного мистецтва під відкритим небом, де природа та мистецтво створюють гармонічну єдність. В його експозиції – близько 100 скульптур, створених всесвітньо визнаними авторами, у тому числі творів Денніса Оппенгейма, Магдалини Абакановича, Сола Ле Вітта. У парку експонується сама велика скульптура з телевізорів Гинтараса Каросаса, внесена в Книгу рекордів Гіннеса.

Ніхто з дітей не забуде битву в спортивному комплексі «Лазотрон», де перше місце зайняв Больбатенко Володимир.

Вперше наші діти оволоділи майстерністю підкорювати річку на байдарках та подолали всі перешкоди канатної дороги, відвідали уроки йоги та оволоділи майстерністю стрільби із лука.

Перебуваючи в таборі, діти з України на рівні з дітьми з Литви брали участь в різноманітних заходах, квестах, змаганнях. Юні уманчани вперше поїхали за кордон і враження від знайомства з братнім народом Литви залишаться на все життя.

Тиждень відпочинку пролетів швидко, залишаючи при­ємні спогади.

Після повернення в рідне місто 27 червня 2018 року міський голова Олександр Цебрій запросив юних посланців «народної дипломатії» на зустріч, аби дізнатись деталі їх перебування у братній країні.

Міський голова з захопленням вислухав дитячі враження від перебування в Литві та приємно радів їх сяючим від щастя очам.

«Це унікальна можливість для наших дітей не тільки відпочити, а й познайомитись з братньою культурою, відкрити для себе нові життєві горизонти і знайти нових друзів. Щиро вдячний меру міста Радвілішкіс за організоване змістовне дозвілля наших школярів», - сказав міський голова Олександр Цебрій.

Yes

Yes

Yes

Yes

Yes

Прочитано 584 разів