Вівторок, 10 липня 2018 16:56

ТІНЬ ХОВАЄ НЕ ЛИШЕ ВІД СПЕКИ, А Й ВІД ПОДАТКІВ

Оцініть матеріал!
(0 голосів)
 
Та тільки в першому випадку вона рятівна для людей, а в другому – спустошлива для міського бюджету
 

Природна тінь рятує влітку від сонця, а придумана хитромудрими бізнесменами - приховує працівників, які мають тіньову зайнятість. Окрім того, що такий підхід знекровлює міський бюджет, адже левова частка його надходжень – це податок на доходи фізичних осіб (відома абревіатура ПДФО), він ще й надзвичайно шкодить самим працівникам-нелегалам.

ВТРАТИ МІСТА

Спершу про втрати міста. Високий рівень тіньової зайнятості не дає можливості отримувати кошти, вкрай необхідні на ремонт та освітлення доріг і тротуарів, на придбання необхідного медичного обладнання, на утримання і розвиток дитячих садків, шкіл, закладів охорони здоров’я та ще безлічі інших речей, яких потребує Умань, наголошує міський голова Олександр Цебрій. Цими днями він провів нараду з питань легалізації зайнятості населення та заробітної плати, на якій ішлося про нагальну необхідність усунення хибної практики виплати заробітків у конвертах.

Відрадно, що після активної роз’яснювальної роботи, проведеної інспекторами праці (вони почали функціонувати при відділі аудиту та фінансового контролю), намітився перший позитив. Роботодавці дещо активізувалися стосовно офіційного оформлення своїх працівників. Зокрема в нинішньому травні кількість повідомлень  до податкової про прийняття на роботу збільшилась на 172, а в червні - на 399. Тобто за півроку в порівнянні з аналогічним періодом 2017-го легальне працевлаштування зросло на 92 особи.

«Крапля в морі», скажуть не лише скептики, а й ті, хто володіє іншими цифрами. А вони свідчать про те, що Умань  має на 10 відсотків нижчий показник середньої заробітної плати від середнього по Черкащині (5978 грн. проти  6657 грн.) і на 29 відсотків від середнього по Україні (8382 грн.). Чи буде інакше, якщо середня заробітна плата більшості працівників (підкреслимо: офіційна!) навіть не досягає рівня мінімальної?! А з майже 4 тисяч зареєстрованих у місті ФОПів тільки 18 відсотків мають у своєму складі найману силу (теж за офіційними даними). І втрати від такого становища вже за перший квартал нинішнього року склали майже 8 млн. грн. Такі невтішні цифри навів керівник Уманської ОДПІ Володимир Сліпченко.

РИЗИКИ ПРАЦІВНИКА

Працівник-нелегал, погоджуючись на зарплату у конверті від «економного» підприємця, ризикує залишитись без пенсії, попереджає Анатолій Кузнець - начальник управління Пенсійного фонду України в Черкаській області. Адже розмір майбутнього пенсійного забезпечення напряму залежить від рівня заробітку, здобутого страхового стажу та сплати роботодавцем соціальних внесків. Якщо на початок нинішнього року для отримання пенсії було достатньо 15 років стажу, то зараз уже потрібно 25. Відтак зросла кількість відмов у призначенні пенсії. Подальше щорічне збільшення цієї норми закладено на наступні 10 років – у 2018-му право на пенсії матимуть особи з 35-ма роками стажу за плечима. Підкреслимо, не фактичного, а страхового – періоди роботи, за які сплачено не менше мінімального страхового внеску. Сьогодні це 819 грн., або 22 відсотка від мінімальної заробітної плати.

До пенсійних ризиків неоформленого працівника додамо такі сумнівні «задоволення», як втрата права на щорічну відпустку, неможливість оплати лікарняних листів та соціального захисту у випадку виробничої травми. Для власного убезпечення спеціалісти радять працівникам самостійно контролювати роботодавців, періодично цікавитись повнотою сплати внесків, не погоджуватись на роботу без офіційного оформлення. Крім того, періодично перевіряти наявність та тривалість свого страхового стажу, зареєструвавшись на веб-порталі Пенсійного фонду (http://portal.pfu.gov.ua).

З учасниками трудових відносин будуть і далі вести роз’яснювальну роботу інспектори, щоб довести всі переваги легальної праці. Для міста і для людини.

За матеріалами загальнополітичної газети "Рідна Умань"


ДОВІДКОВО. За повідомленням прес-служби управління Держпраці Черкащини, цьогоріч в області виявлено понад 400 неоформлених працівників. Сума штрафних санкцій, накладених протягом січня-червня 2018 року на роботодавців за використання неоформленої праці, складає понад 46 млн грн.

 

Прочитано 1063 разів