П'ятниця, 28 вересня 2018 15:48

«Обов"язки держави на плечах місцевого бюджету»: міський голова Олександр Цебрій

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

27 вересня відбувся брифінг міського голови з актуальних питань життєдіяльності міста. Зокрема, очільник міста розповів про складну ситуацію з фінансуванням галузей освіти і медицини, яка виникла  внаслідок перерозподілу витрат з державного на місцеві бюджети.

Найскрутніша ситуація склалася з фінансуванням освіти і медицини про що і відзначив міський голова Олександр Цебрій під час брифінгу.

– Обсяг освітньої субвенції на 2018 рік, передбачений державним бюджетом для оплати праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти м. Умань, становить лише 87,6 млн. грн. Проте, міській громаді необхідно утримувати 41 освітній заклад, а це комунальні платежі, матеріально-технічне забезпечення, санітарно-гігієнічний стан, харчування дітей початкової ланки. Крім того, оплата праці працівників дошкільних і позашкільних закладів, гуртків. А всього цього року на утримання освітянських закладів необхідно 262,6 млн. грн, – наголосив очільник міста.

Складна ситуація і з медичною галуззю, адже на утримання восьми медичних закладів міста у 2018 році необхідно 150,6 млн. грн., а обсяг виплати з державного бюджету на медицину цього року становить лише 73,6 млн. грн. Та попри непросту ситуацію, міська влада намагається зробити все, щоб педагогічні і медичні працівники міста вчасно отримували заробітну плату, а діти та всі уманчани мали належні умови навчання, виховання, лікування. Для цього з міського бюджету було додатково виділено на галузь освіти  59,5 млн. грн. та на охорону здоров’я 55,0 млн. грн.

– З урахуванням вжитих бюджетними установами заходів щодо ефективного та раціонального використання коштів міста та враховуючи вільні залишки субвенцій, ми з початку року зменшили дефіцит коштів на 21 млн. грн., – відзначає мер міста Олександр Цебрій.

Варто наголосити, що проблема ще не вирішена, адже й досі залишається дефіцит коштів. Так, на оплату праці  педагогічним працівникам загальноосвітніх закладів бракує 10 млн. грн., а на охорону здоров'я цілих 13,0 млн. грн. Проте міська влада вже сьогодні шукає шляхи вирішення проблеми.

– Ми направили клопотання до вищих владних структур про виділення додаткових коштів освітньої та медичної субвенцій з державного бюджету для м. Умань та внесення відповідних змін у законодавство України з метою врегулювання та недопущення подібних ситуацій, – розповів очільник міста.

  Не менш гостра ситуація склалася і з забезпеченням хворих на цукровий діабет препаратом інсуліном, адже і тут держава фактично скинула свої обов'язки на місцевий бюджет. Так,  на програму «Цукровий діабет» з державної казни у 2018 році виділено 1,1 млн. грн., тоді як наше місто потребує 4,4 млн. грн.

– Знову ми вимушені були направити кошти місцевого бюджету, щоб забезпечити хворих на діабет інсуліном. Так, в липні та серпні виділили по 300 тис. грн. Проте, це не  вирішує в повній мірі питання  дефіциту коштів до кінця 2018 р., який  зараз становить 500 тис. грн. Та запевняємо, що ми не залишимо людей наодинці з цією проблемою, – наголосив міський голова.

Також Олександр Володимирович висловив сподівання, що держава виправить цю ситуацію та виконає взяті на себе зобов’язання.

За матеріалами загальнополітичної газети "Рідна Умань"

 

Прочитано 669 разів