Четвер, 25 жовтня 2018 14:29

Інклюзивно-ресурсний центр для діток із особливими освітніми потребами

Оцініть матеріал!
(0 голосів)
 

У нашому місті розпочав роботу заклад, у якому зможуть отримати психолого-педагогічну допомогу діти з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років.

З 1 вересня в місті Умань за адресою вул. Костельна, 12 розпочала роботу комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Уманської міської ради. Тут отримують корекційно-розвиткові послуги діти, які потребують додаткової постійної чи тимчасової підтримки в освітньому процесі.

– Центр створено з метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами на здобуття якісної освіти за місцем проживання, надання корекційно-розвиткових послуг та забезпечення системного кваліфікованого супроводу дітей віком від 2 до 18 років. Окрім того, фахівцями буде здійснюватися комплексна психолого-педагогічна оцінка розвитку дитини, – розповідає в.о. директора новоствореного закладу Юлія Алєксєєнко.

Вона запрошує нас – представників ЗМІ – оглянути щойно створений сучасний осередок інклюзивної освіти. За її словами, центр умовно розділений на три зони для індивідуальних, підгрупових та групових занять   з відповідними фахівцями.

– Центр забезпечений сучасним обладнанням, завдяки якому є можливість проводити корекційно-розвиткові заняття спрямовані на розвиток у дітей мовленнєвих, пізнавальних, психічних процесів та емоційно-вольової сфери. Тут працюють 3 вчителі-логопеди, 2 вчителі-дефектологи та практичний психолог. Фахівцями інклюзивно-ресурсного центру на даний час забезпечено супровід 30 дітей з особливими освітніми потребами, – відзначає Юлія Алєксєєнко.

Вчитель-логопед інклюзивно-ресурсного центру Ірина Кубич займається з дітками, які мають порушення мовлення, проводить з ними корекційно-розвиткові заняття, які спрямовані на розвиток індивідуальних мовленнєвих особливостей.

– Логопедична робота полягає в подоланні порушень мовленнєвого розвитку, а також недоліків читання і письма, – зауважує Ірина Кубич.

Саме до інклюзивно-ресурсного центру за логопедичною допомогою звернулась уманчанка Людмила з шестирічним сином Дмитром. Ми на власні очі переконуємося у ефективності індивідуальних корекційно-розвиткових занять. Вчитель-логопед разом з Дмитриком розмовляють про дари осені та відшуковують «домівки» для овочів та фруктів. Для цього потрібно власними руками поєднати частини кавуна, грушки, помідорки та визначити що з цього є овочем, а що фруктом. Окрім того, потрібно назвати колір та знайти таку ж саму форму, тобто «домівку» для кожного елемента.

– Давно чекали відкриття схожого центру. Нам тут подобаються фахівці. До цього за власні кошти шукали приватних логопедів. Вже зараз бачимо позитивні зміни, дитина краще почала говорити. Вдячні владі за цю надзвичайно важливо ініціативу, – говорить мати Дмитра.

Відкриття подібного закладу у нашому місті – це вагомий крок міської влади та відділу освіти щодо супроводу дітей з особливими освітніми потребами.

– З міського бюджету на ремонт приміщення інклюзивно-ресурсного центру виділено 700 тис.грн, а ще 30 тис.грн – на придбання дидактичного обладнання, іграшок та роздаткового матеріалу. Із субвенції державного бюджету для оснащення кабінетів інклюзивно-ресурсного центру виділено 107,2 тис.грн з них закуплено меблі та ігрова пісочниця. Також із державного бюджету платиться заробітна плата фахівцям нашого закладу, – розповідає Юлія Алєксєєнко.

 

Графік роботи інклюзивно-ресурсного центру:

Понеділок-четвер 8:00 – 17:15

П’ятниця 8:00 – 16:00

Обідня перерва 13:00 – 14:00

Години проведення консультацій:

Вівторок 10:00 – 13:00

Четвер 14:00 -17:15 

За матеріалами загальнополітичної газети «Рідна Умань»
 

Yes Yes Ірина Кубич проводить корекційно-розвиткове заняття для Дмитрика.JPG Юлія Алєксєєнко проводить міні-екскурсію центром.JPG

Прочитано 1319 разів