П'ятниця, 21 грудня 2018 14:00

«Наливайкам» у нас не місце

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

У місті створено міжгалузеву робочу групу, яка здійснює контроль за дотриманням вимог антиалкогольного законодавства.

За офіційними даними, зловживання спиртним спричиняє понад 40 тисяч смертей в Україні щороку. Саме алкоголь є найпоширенішою причиною смерті людей у віці 25-40 років. Вік, з якого українські діти починають куштувати алкоголь, стартує від 10 років. Загрозу «алкоголізації» країни фахівці порівнюють з епідемією або мором. І тому реальні заходи боротьби зі зловживанням алкоголем експерти ставлять на один рівень із заходами національної безпеки.

В Умані є й своя невтішна статистика. І хоча це лише «верхівка айсберга», за офіційними даними, до адміністративної відповідальності за скоєння правопорушень в стані алкогольного сп’яніння у вечірній та нічний час на території міста Умані було притягнуто за 2017 рік 483 особи, за І півріччя 2018 року – 193 особи. У 2017 році на території міста сталось 343 дорожньо-транспортні пригоди, із них 22 – через провину водіїв, які перебували в стані алкогольного сп’яніння, а за перше півріччя 2018 року – 163 дорожньо-транспортні пригоди, із них 8 –із вини водіїв, які перебували в стані сп’яніння. 63 % дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування набули свого сумного статусу через злісне вживання алкогольних напоїв батьками. За даними відділу охорони здоров’я Уманської міської ради, станом на 1 червня 2018 року на обліку у лікаря-нарколога перебували 1147 осіб із розладами психіки та поведінки внаслідок вживання алкоголю.

Така ситуація не могла залишитися поза увагою міської влади, і, зважаючи на численні звернення громадян, було розроблено проект регуляторного акта рішення Уманської міської ради «Про обмеження продажу пива (окрім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових у нічний час на території міста Умань». Зазначимо, що з документом може ознайомитися кожен бажаючий на офіційному сайті Уманської міської ради.

Поки триває опрацювання проекту, за розпорядженням міського голови Олександра Цебрія, в місті створено міжгалузеву робочу групу, яка здійснює контроль дотримання вимог антиалкогольного законодавства. Так, днями співробітники Уманського відділу поліції спільно з представниками виконавчого комітету Уманської міської ради та Інспекції з благоустрою провели черговий рейд по закладах, де здійснюється торгівля алкоголем. Старший інспектор сектору моніторингу Уманського відділу поліції Ірина Вінницька повідомила про виявлення 2 фактів продажу алкогольної продукції «на розлив» та такої, яка не мала акцизних марок. Правоохоронці вилучили понад 40 літрів алкогольної продукції, склали 2 адміністративні протоколи за ч. 1 статті 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Справи направлено до Уманського міськрайонного суду для прийняття рішення

ДОВІДКОВО: Кодекс України про адміністративні правопорушення. Стаття 156. Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами: Роздрібна або оптова, включаючи імпорт або експорт, торгівля спиртом етиловим, коньячним або плодовим або роздрібна торгівля алкогольними напоями чи тютюновими виробами без наявності ліцензії або без марок акцизного збору чи з підробленими марками цього збору – тягне за собою накладення штрафу від п'ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі.

За матеріалами загальнополітичної газети "Рідна Умань"

 

Прочитано 919 разів