Середа, 02 січня 2019 12:49

Хід реформування первинної медико-санітарної допомоги в місті Умань

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Реформування системи охорони здоров’я, а насамперед надання первинної медико-санітарної допомоги, стало певним випробуванням на зрілість міських громад, спроможність до консолідації зусиль депутатів міських рад і органів виконавчої влади на вирішення проблем галузі.

Нам у спадок залишились старі проблеми із хронічного недофінансування, зношена матеріально-технічна база, велика енергозатратність закладів охорони здоров’я та дефіцит медичних кадрів. Але іншого шляху до покращення якості медичної допомоги, окрім кардинальних змін у принципах її надання, немає.

У нашому місті реформування первинної медико-санітарної допомоги розпочалось у 2016 році із створення комунального закладу. Як сам процес його створення, так і шлях його реорганізації протягом наступних двох років, був складний. Недосконалість законодавства, несприйняття, а деколи свідоме небажання медичних працівників до змін, гальмували цей процес.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я» №2000-VIII від 06.04.2017, статті 32 Закону України «Про  місцеве самоврядування в Україні» вже 28 лютого 2018 року введено в дію рішення сесії Уманської міської ради від 24 листопада 2017 року №5.13-40/7 «Про реорганізацію комунального закладу «Уманський міський центр медико-санітарної допомоги» в комунальне підприємство «Уманський міський центр медико-санітарної допомоги». 11 квітня 2018 року рішенням сесії міської ради № 4.19-47/7 змінено назву КП на Комунальне Некомерційне Підприємство «Уманський міський центр медико-санітарної допомоги» Уманської міської ради.

Метою реорганізації є забезпечення реалізації державної політики у сфері охорони здоров’я населення міста Умань та необхідністю підвищення якості надання медичної допомоги в умовах реформування медичної галузі.

Позитивним моментом реформування медичної галузі Юрій Пальчак в.о. директор КНП «Уманський міський центр медико-санітарної допомоги» Уманської міської ради вважає забезпечення діяльності лікувальних закладів, які надають первинну медико-санітарну допомогу, запровадження медичної інформаційної системи HELSI. З цією метою рішенням сесії Уманської міської ради «Про внесення змін до рішення сесії міської ради від 21.12.2017 р. № 2-24/7 «Про міський бюджет на 2008 рік» зі змінами внесеними рішенням міської ради від 30.01.2018 р. № 3.3-44/7 виділено кошти на придбання необхідного комп’ютерного обладнання для КП «Уманський міський центр первинної медико-санітарної допомоги». Проведено оснащення 30 комп’ютерних робочих місць для лікарів, реєстратури усіх амбулаторій КП та встановлення двох серверів з метою зберігання та обробки медичної інформації на суму 852 тис. грн. З метою збереження дороговартісного комп’ютерного обладнання встановлено та підключено амбулаторії ЗПСМ до системи сигналізації ДСО. Виконані роботи по заміні електричної мережі в амбулаторіях ЗПМС 1,2,3 за адресою вул. Шевченка, 50 загальною вартістю 82 тис. грн. Заклад підключено до системи eHealth та до бази даних введено усіх лікарів КПН.

Станом на 27 грудня 2018 року до бази даних пацієнтів eHealth введено 48 200 осіб (58 % наявного населення міста), які уклали договори з сімейними лікарями.

Запроваджено електронний запис на прийом до лікаря, розпочато впровадження електронної амбулаторної картки, продовжено тривалість прийому лікарів (5 годин). Для зручності спілкування з пацієнтами усім лікарям закуплено мобільні телефони із стартовим пакетом і передплаченим на рік зв’язком. Згідно з табелем матеріально-технічного оснащення закуплено медичне обладнання майже на 250 тис. грн.  Робота по покращенню матеріально-технічної бази продовжується.

Центр первинної медико-санітарної допомоги отримав ліцензію МОЗ та у серпні 2018 року підписав договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій із Національною службою здоров’я України.

У зв’язку із укладанням договору з НСЗУ зросло фінансування підприємства. Якщо у попередні періоди надходження з медичної субвенції становило 1,8 млн. грн. на місяць, то тепер – 2,5 млн. грн., що дало змогу підвищити заробітну плату медичним працівникам, які безпосередньо надають первинну медичну допомогу.

Як зазначив Юрій Євгенійович підприємство після затвердження загальної орієнтовної суми договору 31,1 млн. грн. про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій на 2019 рік зможе подати фінансовий план.

КНП «Уманський міський центр медико-санітарної допомоги» Уманської міської ради надає безкоштовну допомогу:

 — спостереження за станом здоров'я пацієнтів за допомогою різних досліджень, діагностики та лікування найбільш поширених захворювань, травм, отруєння, патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів;

— супровід пацієнтів з хронічними захворюваннями;

— надання невідкладної допомоги;

— направлення пацієнта для надання йому вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;

— проведення профілактики: вакцинація, огляди і дослідження пацієнтів з груп ризику;

— консультування.

В рамках первинної медичної допомоги пацієнти гарантовано і безкоштовно можуть отримати такі аналізи:

— загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;

— глюкоза крові;

— загальний холестерин;

— аналізи сечі;

— загальний аналіз сечі;

— електрокардіограма (ЕКГ) в стані спокою;

— мікроскопія мокротиння;

— швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс.

 

Прочитано 1224 разів