Середа, 13 лютого 2019 11:00

В Умані відкрито експозицію «Чужі війни: доблесть і трагедія»

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

15 лютого українська спільнота відзначає День вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав.

Напередодні визначної дати та з нагоди 30-ї річниці з дня виводу радянських військ з Афганістану в Уманському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Чужі війни: доблесть і трагедія», а саме експозиційний зал «Уманчани на чужих війнах».

Ця експозиція дає змогу глибше осмислити події та наслідки локальних конфліктів ХХ століття, оповідає про долі рядових учасників неоголошеної війни. А головне – це пам’ять про наших земляків, які загинули в «гарячих точках» планети.

Вона налічує понад 300 експонатів, і розповідає про наших земляків, які брали участь у бойових діях за межами своєї країни в Європі, Азії, Латинській Америці, на Близькому Сході, на Африканському континенті.

Центральне місце в залі займає експозиція, присвячена подіям в Афганістані.

Експозицію було створено спільно з Уманською міськрайонною спілкою ветеранів Афганістану та її головою Олегом Зайченком. Громадська організація ветеранів Афганістану передала музею велику кількість експонатів: документи, фотохроніки, речі учасників афганської війни, військове спорядження, які створюють уяву про той час, розповідають про вірність військовому обов’язку, доблесть і честь рядових учасників неоголошеної війни.

В центрі експозиції – фото та документи загиблих уманчан-уродженців Умані та Уманського району.

Завершується експозиція розділом про нове покоління військових – Героїв АТО (ООС), про бойовий досвід та зв’язок поколінь.

«Ризикуючи своїм життям, ви, шановні воїни-інтернаціоналісти, з честю виконали військову присягу, зберегли бойове братерство та залишились вірними патріотами України. Уманчани глибоко шанують ваш подвиг та патріотизм», - сказала під час виступу секретар міської ради Людмила Кирилюк.

Директор краєзнавчого музею Наталія Білоус зазначила: «450 жителів Умані та Уманського району були учасниками війни в Афганістані. Під час виконання бойового завдання загинуло 8 наших земляків. Всі вони нагороджені орденом Червоної Зірки – посмертно».

Експозиція діятиме постійно. Кожен бажаючий має змогу її відвідати в Уманському краєзнавчому музеї за адресою: вул. Незалежності, 31.

Музей відкритий для відвідувачів щоденно з 10:00 до 17:00, крім понеділка.

Yes

Yes

Yes

Yes

Yes

Yes

Yes

Yes

Заставка.JPG

Прочитано 1699 разів