Четвер, 14 березня 2019 10:43

Децентралізація в Умані – позитивні зміни в інфраструктурі, освіті і медицині

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

9 березня в м. Черкаси відбулась Рада регіонального розвитку за участю Президента України Петра Порошенка, Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка, голови Черкаської ОДА Олександра Вельбівця, представників міст, районів, об’єднаних громад, на якій міський голова м. Умань Олександр Цебрій доповів про позитивні зміни в Умані завдяки реформі децентралізації.

Як зазначив під час свого виступу Олександр Володимирович: «Завдяки реформі децентралізації, яка впроваджується за ініціативи Президента України Петра Порошенка, доходи місцевих бюджетів зросли більш ніж втричі.

Зокрема, наша громада отримала значно більше повноважень та коштів, якими можемо розпоряджатися на власний розсуд – в інтересах всіх мешканців міста. Ми розуміємо, чим більше повноважень буде залишатися на місцях та коштів надходитиме до міського бюджету тим більше ми зможемо збудувати, відремонтувати і надати підтримку нашим людям.

За чотири роки бюджет міста Умань зріс у 2,5 рази, із 373 млн. грн. до 937 млн. грн. Власні доходи за цей час зросли в 4,5 рази до 337,2 млн. грн.

Звісно цей ресурс є суттєвим, і це допомагає нам впроваджувати низку ініціатив.

Велика увага приділялась проблемам соціальної адаптації та інтеграції в суспільство дітей із особливими освітніми потребами. Для яких в 2018 році в 9 навчальних закладах відкрито 16 інклюзивних класів.

Крім того з 1 вересня 2018 року в м. Умань запрацював Інклюзивно-ресурсний центр, в якому 73 дитини отримують психолого-педагогічну допомогу. На забезпечення матеріальної бази з міського бюджету виділено 730 тис. грн.

Протягом чотирьох останніх років робота була направлена на оновлення медичного обладнання в наших лікарняних закладах. Так за цей період за рахунок місцевого бюджету ми придбали обладнання для лікарень на загальну суму 7,5 млн. грн. І вже бачимо позитивні результати. Так, завдяки обладнанню в Уманський пологовий будинок (сучасний апарат УЗД та кольпоскоп) з'явилася можливість раннього виявлення онкозахворювань у жінок. На диспансерний облік взято 276 жінок, в тому числі 135 з передраковими станами. З загальної кількості обстежених – проліковано 87% жінок.

Одним із ефективних кроків децентралізації було створення Центру надання адміністративних послуг, який сьогодні надає 150 адмінпослуг.

Нещодавно ми розпочали видачу закордонних паспортів та ID-карток. Всього за минулий рік ЦНАП надав майже 22 тисяч адмінпослуг.

У 2015 році ми одні з перших міст в Україні створили відділ державного архітектурно-будівельного контролю.

Тепер жителі міста Умань витрачають значно менше часу на отримання послуги щодо оформлення відповідних документів. Адже, раніше з такими питаннями треба було їхати декілька разів в м. Черкаси, а це 200 км в одну сторону. Й для міста звісно ж це величезний позитив – кількість самочинного будівництва почала зменшуватися.

Місто Умань має доволі цікаву історію, яка комбінує в собі поєднання багатьох культур, подій та особистостей. Наше місто в минулому році відвідало близько 300 тисяч туристів, як з України так і з-за кордону, що перевищує показники 2016 року майже на 40%.

Ми визначили одним із  стратегічно важливих напрямків для нашого міста -  розвиток туристичного потенціалу.

Вдячний Президенту України Петру Порошенку та Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману  за підтримку низки проектів в м. Умань.

Розвиток туризму напряму пов'язаний з розвитком інфраструктури міста. Спільно з народним депутатом України Антоном Яценком реалізуємо багато цікавих проектів на умовах співфінансування з міського і державного бюджетів. Кошти з державного бюджету посприяв виділити Антон Яценко на такі проекти:

-                     реконструкція скверу імені Т.Г.Шевченка та будівництво світломузичного комплексу фонтанів «Перлина кохання», який став найбільшим у Центральній Україні;

-                     реконструкція площі Соборності. Наразі продовжуються роботи, а урочисте відкриття оновленої площі відбудеться у червні цього року;

-                     будівництво гідроспоруди та набережної біля Осташівського ставу. Заплановано відкриття влітку цього року;

-                     установка сучасного обладнання для очистки питної води. Це дасть змогу жителям Умані споживати якісну питну воду, навіть, без попередньої термічної обробки. Запуск очисного обладнання відбудеться у квітні цього року;

-                     введення в експлуатацію повітродувної станції каналізаційно-очисних споруд КП «Уманьводоканал»;

-                     будівництво каналізаційного колектору по вул. Чкалова. Його запуск буде найближчим часом;

-                     ремонт ділянок доріг на вулицях Небесної Сотні та Незалежності;

-                     до літа цього року буде зроблено ремонт найбільш проблемних ділянок доріг на вулицях Тищика та Небесної Сотні.

Сьогодні ми маємо чіткий план розвитку нашого міста,разом над ним працюємо, та можемо бути впевнені, що на його реалізацію нам вистачить ресурсів.

Наші плани. Перш за все, свої сили ми спрямуємо на розвиток і покращення якості медицини. В тому числі поліпшення матеріально-технічної бази медичних закладів. Потрібно зробити все для того, щоб вторинна ланка була забезпечена, як я вже згадував, і комп’ютерною технікою, і відповідним обладнанням, щоб ми стали центральною лікарнею Західного госпітального округу в Черкаській області.

Друге -  діти та молодь. В місті проживає близько 25 тис. молодих людей, 10 тисяч дітей, 18 тисяч студентів. Нам є для кого і разом з ким працювати. Нещодавно місто Умань серед перших 11 міст та громад України отримало статус кандидата на звання Громади дружньої до дітей та молоді в рамках проекту, що реалізовується Дитячим фонду ООН (ЮНІСЕФ). Відповідно одним з пріоритетних напрямків роботи міської влади у 2019 році є освітня та молодіжна галузі.

Також в пріоритеті покращення стану комунальної галузі міста. Мова йде про систему опалення та водозабезпечення в місті, ми над цим працюємо та хочемо відійти від централізованої котельні. Вже розроблена відповідна схема. Котельні двох шкіл: дев’ятої і дванадцятої та ДНЗ №21 вже працюють на альтернативному паливі – так званих «пелетах».  Це дає нам змогу заощаджувати бюджетні кошти і зменшувати споживання газу. В минулому році ми взяли кредит 24,5 млн грн, завдяки якому облаштуємо чотири котельні. Вже проводяться пуско-налагоджувальні роботи однієї з котелень міської лікарні. Вона опалюватиме близько 17 тисяч квадратних метрів потужністю 1,5 мвт, на що ми витратили 3,2 мільйони гривень. І лише робота однієї цієї котельні нам дасть змогу заощадити в рік 1,6 млн. грн.

Для покращення стану благоустрою міста вже придбано дві одиниці спецтехніки, які в зимовий період призначені для посипання доріг і тротуарів, а також для очищення дорожнього полотна від снігу. А у літній період машини призначені для для миття і поливання дорожніх покриттів та зелених насаджень.

Звісно, роботи ще багато. Проте, ми продовжимо рух у тому ж напрямку, всебічно розвиваючи місто у різних сферах.

Наполелива позиція  Президента України Петра Порошенка щодо втілення реформи децентралізації забезпечить якісний прогрес і дасть перспективу місту й селу, кожній громаді. Це в свою чергу дозволить покращити рівень життя людей і створити сприятливі умови для праці та комфортного життя в нашій країні.

 

Прочитано 1100 разів