П'ятниця, 22 березня 2019 09:00

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

24 березня згідно з рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

У 1993 році ВООЗ оголосила туберкульоз глобальною проблемою. Щороку хвороба забирає життя в майже півмільйона людей.

Гостро стоїть проблема і в Україні. На жаль, наша країна – серед лідерів з поширення туберкульозу. Наразі Україна - на другому місці в Європі за захворюваністю на туберкульоз (із розрахунку кількості хворих на 100 000 людей). На першому - Росія.

Майже кожен четвертий випадок туберкульозу в Україні – це мультирезистентний туберкульоз. За кількістю хворих із такою формою туберкульозу ми є одним зі світових лідерів. Крім того, кожен п'ятий хворий на туберкульоз є носієм ВІЛ.

Ця хвороба є соціальною проблемою. Тому, для подолання епідемії необхідно скоординовані дієві заходи влади і громади. В м. Умань таким центром є Координаційна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

21 березня під головуванням заступника міського голови Жанни Лозінської відбулося засідання цієї міської координаційної ради за участю керівників і представників органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, медичних, соціальних працівників, освітян, студентської молоді та громадськості.

На початку засідання в межах інформаційної акції «Біла ромашка», що має на меті привернення уваги до проблем захворюваності на туберкульоз, волонтери факультету соціальної та психологічної освіти  Уманського державного педагогічного університету вручили учасникам заходу білі ромашки, що є символом чистих легень.

На засіданні начальник Уманського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Лариса Качанова детально охарактеризувала стан захворюваності на туберкульоз в місті та зазначила, що епідемічна ситуація з туберкульозу в місті протягом останніх років є контрольованою та має тенденцію до стабілізації. В 2018 році продовжується зниження захворюваності на туберкульоз.

Untitled-1.jpg

В минулому році вперше захворіли на туберкульоз 23 особи, показник захворюваності 27,7 на  100 тис. населення, що на 13,4% менше ніж в 2017р. Показник поширеності склав 34,8 на 100 тис. населення, що на 15,3% менше минулого року. Зареєстровано 1 випадок туберкульозу серед дітей, у підлітків туберкульоз не реєструвався. Проте, Лариса Качанова зазначила, що, незважаючи на зниження показника захворюваності, епідемічна ситуація з туберкульозу в місті складна.

Міський фтизіатр Юрій Костюк проаналізував стан виконання протитуберкульозних заходів в м. Умань за 2018 рік та зазначив, що виконання плану флюорографічних оглядів становить 74%,  показник охоплення 32033,6 на 100 тис. населення, що на 5,3%  більше попереднього року. Покращився на 18,2% показник виявлення патології під час обстежень. План обстеження декретованого контингенту виконано на 100%, виявлено 2 хворих на туберкульоз.

Покращились показники кількості мешканців міста, обстежених іншими методами діагностики. На 17,9 % більше охоплено туберкулінодіагностикою дітей у  віковій групі 4-14 р. і становить  86,4%. Серед дітей у віці 0-3 р. та підлітків цей показник залишився на рівні минулого року.

Виступаючими внесені пропозиції щодо розв’язання багатьох питань для зниження рівня захворюваності на туберкульоз в нашому місті.

Жанна Лозінська підвела підсумок засідання, вказала на співпрацю відділів, служб, громадськості з питань профілактики захворюваності на туберкульоз та зазначила: «Нажаль, хворіють на туберкульоз не лише соціально незахищені верстви населення. Тому, закликаю потурбуватись про своє здоров’я, дотримувались санітарно-гігієнічних правил та щорічно проходити профілактичні огляди».

Yes

Yes

Yes

Yes

Yes

Yes

Yes

Прочитано 408 разів