П'ятниця, 14 червня 2019 09:32

Безпечна кров для всіх

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Під таким гаслом 14 червня у всьому світі відзначається Всесвітній день донора крові. Заходи проводяться для підвищення усвідомлення загальної потреби в наявності безпечної крові для надання медичної допомоги. Добровільне донорство крові має вирішальне значення для досягнення загального охоплення послугами охорони здоров'я.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я кожен четвертий житель планети бодай один раз упродовж життя потребує застосування компонентів крові. Українці в цьому плані не є винятком.

Переливання крові та її  компонентів дозволяє щорічно рятувати мільйони людських життів. Компоненти  крові необхідні для належного лікування жінок, у яких вагітність або пологи ускладнилися розвитком кровотеч, хворих з важкою формою анемії, пацієнтів із захворюваннями крові та кісткового мозку,  імунодефіцитними станами, жертв травм, надзвичайних ситуацій, лих і аварій, а також пацієнтів, яким проводяться складні медичні та хірургічні втручання.

Лікувальні заклади нашого міста та району на сьогодні забезпечені необхідними компонентами крові: еритроцитами, відмитими еритроцитами, еритроцитами, що збіднені лейкоцитами та тромбоцитами, плазмою свіжозамороженою. Але належні запаси крові можна забезпечити лише при умові регулярної здачі крові добровільними безоплатними донорами. 

На сьогодні в місті функціонує Комунальне некомерційне підприємство «Уманський центр служби крові» Уманської міської ради, що централізовано надає послуги із заготівлі, тестування, переробки, зберігання, розподілу і реалізації компонентів донорської крові.

Щорічно близько 2-х тисяч жителів приходить у цей заклад, що  розташований за адресою: пров. Аркаса, 4, здати кров для тих,  кому вона вкрай необхідна.

Найактивніші серед них: Татаринов І.А., Барвінок С.В., брати Захарченко С.О. та Захарченко Є.О.(ПрАТ «Уманьферммаш»), Дігтяр В.Ю., Глєбов А.А. (ПрАТ «Технолог»), Семенчук В.В., Платонова Н.М., Кандиба Н.Р. (УДПУ ім. Тичини), Зікеєв А.М. (підприємець).

Регулярно та безоплатно  здають свою кров для порятунку життя інших людей донори: Кравченко В.С., Загребнюк Н.А, Іздебська М.В., Бочаров А.С., Свідерський В.С., Панасюк В.С., Кухарук Г.В., Музика С.Л., Колотило В.В., Ковальчук О.В.,Тютюнник С.О., Площик С.А. та багато інших.

Гарною традицією стали донорські дні в   Уманському національному університеті садівництва, Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини, Уманському медичному коледжі. Студенти цих навчальних закладів  щорічно  здають кров, здійснюють громадянський обов'язок, проявляють доброту, чуйність та безкорисливість.

З нагоди Всесвітнього дня донора крові  бажаємо  усім донорам міцного здоров’я,  достатку, людської   поваги. Приєднуйтеся  до благодійників, які дарують кров для врятування життя!

На фото:  студенти Уманського державного педагогічного університету та Уманського національного університету садівництва  під час проведення Дня донора.

Yes

Yes

Yes

Yes

Yes

Прочитано 735 разів