Понеділок, 22 липня 2019 16:38

Медична реформа «на паузі» до вересня

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

В Україні завершився перший етап медичної реформи — гроші «пішли» за пацієнтами, а комунальні заклади перейшли на нову модель фінансування. Вже з 1 липня поточного року мав стартувати наступний крок і запрацювати програма «Безкоштовної діагностики» за принципом первинки: Національна служба здоров’я України підписує договір із медичним закладом і платить гроші за кожну проведену діагностику за встановленим тарифом. Але реформаційний процес призупинено до вересня.

Коментар з цього приводу дали головні медики міста.

— Зупинити медичну реформу уже неможливо, — запевняє директор КНП «Уманський міський ЦПМСД» Юрій Пальчак. — Проте дійсно з 1 липня відповідно до установлених термінів не запрацювали деякі електронні ресурси, які мали б покращити подання медичної допомоги.

Мова йде про електронні карту, лікарняний листок, направлення на прийом лікарів-спеціалістів та на лабораторії. Міністерство охорони здоров’я пояснює ситуацію неузгодженістю нормативних актів Національної служби здоров’я, МОЗ, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності і Пенсійного фонду.

Директор КНП «Уманська міська лікарня» Ігор Григоренко стверджує, що таке відтермінування нововведень не вплине на якість роботи первинної та вторинної ланок, і щойно вищеперелічені відомства здійснять уніфікацію електронних баз, а це згідно доручення Кабінету міністрів має статися до вересня ц. р., медзаклад готовий до підпису договору:

— Ми виконали усі умови, завдячуючи міській владі закупили комп’ютерне обладнання й здійснили навчання медперсоналу. Наразі, готуючись до електронного варіанта, колектив відпрацьовує все в паперовому вигляді.   

 

За матеріалами громадсько-політичного тижневика «Уманська зоря».

 

Прочитано 430 разів