Вівторок, 20 серпня 2019 11:11

Чи будуть дітей без щеплень пускати до шкіл і садочків

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

З 1 вересня невакциновані дошкільнята і школярі не зможуть відвідувати навчальні заклади. Виключенням є лише випадки, коли у дітей є медичні протипоказання до щеплень.

В міській раді відбулась зустріч, під час якої начальник відділу освіти Оксана Мельник, начальник відділу охорони здоров’я міської ради Артур Семенець, начальник Уманського міськрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби Черкаської області Лариса Качанова дали роз’яснення, хто з дітей і чому не зможе відвідувати навчальні заклади.

Як повідомила заступник міського голови Юлія Малішевська, брифінг зумовлений тим, що невдовзі 1 вересня і в навчальних закладах міста розпочнеться новий навчальний рік. А на деяких батьків у школах чи садках буде чекати неприємна новина — їхніх дітей не будуть приймати до цих закладів.

—8 серпня відбулась спільна прес-конференція в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун та міністра освіти і науки Лілії Гриневич, основний меседж якої — «непривитих від кору дітей не будуть приймати в освітні заклади». У минулому році на кір в Україні захворіло понад тридцять тисяч осіб, чотирнадцять — померли. Тому  перебування невакцинованих дітей у школах і садках створює ризики виникнення інфекційних хвороб, що є загрозою для життя і здоров’я не лише дітей, а й членів їхніх родин і працівників освіти. А наше основне завдання — безпека дітей, — повідомила Юлія Юріївна.

За інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ, з початку року на кір в Україні  захворіли 57107 людей, з них 30197 — це діти. Від ускладнень кору померли 18 людей. На Черкащині за шість місяців 2019 року зареєстровано 713 випадків, з яких 261 —діти. Як повідомив начальник відділу охорони здоров’я Уманської міської ради Артур Семенець, в Умані за 7 місяців поточного року зареєстровано 50 випадків кору, захворіли 28 дорослих і 22 дитини, 15 дітей не були вакциновані. У 2018 році по місту зареєстровано 60 випадків кору — 41 дорослий і 19 дітей, 73 відсотки  захворілих дітей не були вакциновані.

— Єдиним дієвим засобом профілактики кору залишається вакцинація, що забезпечує захист від цієї інфекції, — наголосив Артур Семенець. — На 1 серпня 2019 року був проведений аналіз імунізації дитячого населення проти кору по закладах дошкільної, загальної середньої освіти та неорганізованих дітей. Так, у школах: невакцинованих проти кору 224 дитини, 402 — не мають своєчасної ревакцинації. У дошкільних установах: 24 дитини не вакциновано, не мають ревакцинації в 6 років — 141 дитина. Серед неорганізованих дітей: не вакциновано 169 дітей та низький відсоток вакцинації дітей до 1 року. На сьогодні місто має 887 доз вакцини проти кору, а саме Пріорікс (Бельгія) та ММR (Америка).

Начальник відділу освіти Уманської міської ради Оксана Мельник звернулась до батьків та осіб, які виконують їх обов’язки, з проханням: провести вакцинацію та ревакцинацію дітям до 1 вересня.

— З 1 вересня садочки і школи не зможуть прийняти дітей, які не пройшли вакцинацію, але ці діти не залишаться без отримання освіти. На сьогоднішній день є альтернативні види навчання: ексернатна — дитина отримує знання самостійно і в певні періоди здає теми, проводяться контрольні; сімейна або домашня — батьки організовують навчання своєї дитини  і несуть всю відповідальність за її освіту; педагогічний патронаж — коли освіту формують наші вчителі за певними критеріями, — повідомила Оксана Іванівна. — Також є категорія дітей, яка не підлягає вакцинації через протипоказання. Такі діти можуть відвідувати навчання, лише за наявності медичної довідки на підставі даних обов’язкового медичного профілактичного огляду дитини за участю педіатра та лікарів-спеціалістів.

Для того, щоб оформити дитину на альтернативну форму навчання, потрібно звернутись до директора навчального закладу і написати заяву про зарахування на ту чи іншу форму навчання, додала начальник відділу освіти.

Як повідомила начальник Уманського міськрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби Черкаської області Лариса Качанова, санепідситуація в нашому місті, як і в усій країні, нестійка в зв’язку зі зростанням вдвічі спалахів пов’язаних з інфекційними захворюваннями. Станом на 19 серпня в Україні зареєстровано більше тисячі спалахів, серед яких близько тисячі — це кір. Вони реєструються в усіх регіонах України, а лідерами серед структур, де виникли спалахи (49 відстотки), є організовані дитячі колективи.

—Згідно статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з Національним календарем, відвідування дитячих закладів не дозволяється, — наголосила Лариса Петрівна. —Для Умані актуальними залишаються питання щеплення— по жодному із показників керованих інфекційних захворювань у нас не створено імунного прошарку. Тому на сьогодні захист від інфекцій, які керовані вакцинами або імунобіологічними препаратами, є надійним і гарантованим. Захистіть свою дитину — зробіть щеплення!

Нагадаємо, що вакцинація дітей проти кору проводиться в КНП «УЦПМСД» в амбулаторії №6 по вул. Шевченка, 2 у щеплювальному кабінеті у вівторок, четвер і суботу з 8:00 до 16:00.

Відповідно до календаря щеплень, діти до 6 років повинні мати щеплення проти: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту та краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та Хіб-інфекції. У 6 років дітям роблять ревакцинацію проти дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту. 

 

 

 

Прочитано 655 разів