Вівторок, 27 серпня 2019 12:52

Умань святкує День Незалежності України

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

 

24 серпня в Умані проводилися заходи з відзначення 28-ої річниці незалежності України.

Розпочалось відзначення головного свята держави із вшанування пам’яті усіх тих, хто загинув в ім’я України, хто віддав їй свою працю, свій талант, пожертвував власною волею і добробутом. Міський голова Олександр Цебрій, депутати міської ради, представники громадськості міста поклали квіти до обеліска Слави та пам'ятного знака загиблих уманчан в зоні проведення антитерористичної операції на Сході України.

До міських заходів долучились і релігійні громади, які цього дня провели молебні за Україну, за мир і процвітання нашої країни.

Продовжилось святкування ходою гідності «Тобі, Україно!», що об’єднала уманчан і гостей міста, які вболівають за Україну та поважають традиції нашого народу. Тримаючи найбільший державний прапор в місті, учасники ходи урочисто пройшли вулицями міста до пам’ятника Тарасу Шевченку.

Біля монументу Великому Кобзарю відбувся мітинг, під час якого міський голова Олександр Цебрій привітав усіх зі святом та сказав: «24 серпня 1991 року відбулося відновлення державної незалежності України, яке увінчало тривалий шлях українського народу до самостійності. За багатовіковий період історії Україну не знищили війни,  духовний геноцид, голодомори та репресії. Українці заявили про себе як велична нація». Також Олександр Володимирович закликав пам’ятати, що тільки вільний єдиний народ зможе відстояти незалежність і територіальну цілісність країни, побудувати демократичну, економічно сильну, європейську державу, та передати надбання своїм нащадкам.

Під час мітингу оголошено Указ Президента України, відповідно до якого за свідому громадянську позицію, самовідданість, патріотизм, за героїзм та мужність, відзнакою Президента України «ЗА УЧАСТЬ В АНТИТЕРОРИСТИЧНІЙ ОПЕРАЦІЇ» ’посмертно) нагороджено:

  1. Молодшого сержанта Алексейчука Владислава Володимировича;
  2. Старшого сержанта Качура Івана Івановича;
  3. Майора Кизила Андрія Олександровича;
  4. Солдата Кумановського Віктора Анатолійовича;
  5. Солдата Миронюка Андрія Миколайовича;
  6. Старшого сержанта Ніженського Василя Петровича;
  7. Молодшого сержанта Орлова Олега Юрійовича;
  8. Старшого солдата Пожарського Дмитра;
  9. Старшого солдата Слонського Анатолія Володимировича;
  10. Старшину Шлямара Ігора Олександровича.

Міський голова виконав почесну місію – вручив рідним загиблих Героїв відзнаки Президента України.

Також очільник міста вручив Почесні грамоти виконавчого комітету Уманської міської ради за героїзм та мужність, проявлені при захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в районах проведення антитерористичної операції, свідому громадянську позицію, патріотизм:

  1. учасниці бойових дій антитерористичної операції, представниці громадської організації «Уманська об’єднана спілка ветеранів АТО, ветеранів, інвалідів армії» Лисенко Ірині Анатоліївні;
  2. учаснику операції об’єднаних сил, представнику громадської організації «Ветерани та інваліди війни з числа учасників АТО «Булат» Малькову Євгену  Геннадійовичу;
  3. учасниці бойових дій антитерористичної операції, представниці громадської організації «Жінок учасників бойових дій «Краса та сила» Нечепорук Розі Миколаївні;
  4. учаснику бойових дій антитерористичної операції, представнику громадської організації «Уманська міськрайонна спілка учасників АТО/ООС та осіб з інвалідністю внаслідок війни» Хамходері Василю Петровичу;
  5. учаснику бойових дій, представнику громадської організації «Уманська об’єднана спілка ветеранів АТО, ветеранів, інвалідів армії» Черниченку Юрію Володимировичу;
  6. учасниці бойових дій операції об’єднаних сил, представниці громадської організації «Жінок учасників бойових дій «Краса та сила» Чмут Наталії Василівні;
  7. учаснику операції об’єднаних сил, представнику громадської організації «Ветерани та інваліди війни з числа учасників АТО «Булат» Шкредю Вадиму Леонідовичу.

Хвилиною мовчання усі присутні вшанували пам’ять всіх борців за волю і незалежність України.

Також на уманчан та гостей   очікувала святкова програма: музично-мистецький фестиваль «Шіді-ріді», в межах якого були  розгорнуті містечки майстрів та вуличної їжі, організовані дитячі атракціони, літературний фестиваль, концерну програму та свято морозива.

Біля павільйону Флори в Дендрологічному парку «Софіївка» проводився фестиваль документального кіно просто неба «Lampa. doc».

Прочитано 1212 разів