Четвер, 19 вересня 2019 16:40

Відміна пайової участі позбавить громади Черкащини коштів на розбудову та інфраструктури

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Народні депутати прийняли у першому читанні проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» (№1059 від 29.08.2019 року), яким, зокрема, передбачається відміна пайової участі забудовників у розвитку інфраструктури населеного пункту. Через таке рішення місцеві бюджети ризикують залишитися без значної суми грошей.

Пайова участь – це кошти, які надходять громадам від забудовника, сума залежить від вартості будівництва об’єкта. АМУ наголошує, що пайова участь складає значну частку надходження бюджету розвитку місцевих бюджетів. Так у 2018 році місцеві бюджети отримали близько  1,6 млрд грн. А зазначеним законопроєктом всупереч частині третій статті 142 Конституції України компенсації втрат місцевих бюджетів не передбачається.

Фахівці Асоціації міст України переконані, що якщо скасувати пайову участь місцеве самоврядування втратить важливе джерело коштів на розбудову та удосконалення інфраструктури. І це при тому, що громади постійно відчувають дефіцит ресурсів на економічний та соціальний розвиток.

Значних втрат зазнають і окремі місцеві бюджети Черкащини. Так, за інформацією консультанта з бюджетних питань Асоціації міст України (проєкт «ПУЛЬС»), Олександра Шокота, за вісім місяців 2019 року пайової участі у бюджет міста Черкас  надійшло понад 3,5 млн.грн, Умані -  понад 2 млн.грн., м.Ватутіне – понад 29 тис.грн.,м.Канів – понад 22 тис.грн., Смілянський район -  близько 200 тис.грн.,  Христинівський район – понад 150 тис.грн., Золотоніський район – понал 100 тис.грн. До бюджетів об’єднаних територіальних громад цьогоріч уже сплачено сотні тисяч гривень пайової участі: до Камянської міської ОТГ – 115 тис.грн., Дмитрушківської сільської ОТГ – 77,2 тис.грн., Шполянської міської -  45,3 тис.грн.

Є пайова участь і в бюджетах інших громад, хоч і не велика. Це гроші, які використовують на капітальні видатки на будівництво, розроблення містобудівної документації, ремонт та реконструкцію дитсадків, шкіл, лікарень, об'єктів водопостачання, водовідведення, дорожнього господарства, комунального транспорту та інші соціально важливі проєкти. Тож, на глибоке переконання фахівців Асоціації міст України, скасування пайової участі розбалансує місцеві бюджети, заблокує завершення розпочатих проєктів і не дозволить почати нові.

Відтак, зважаючи на ситуацію, АМУ пропонує під час розгляду законопроєкту №1059 у другому читанні виключити зміни, які стосуються пайової участі (пункт 13, 15, підпункти 2, 3 пункту 16 розділу І законопроєкту).

 

Прочитано 541 разів