Четвер, 07 травня 2015 16:33

Особливості реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Оцініть матеріал!
(0 голосів)
Згідно положень вищезазначеного Закону  нотаріуси уповноважені здійснювати державну реєстрацію права оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення незалежно від вчинення нотаріальної дії на одному рівні з реєстраторами  Державної реєстраційної служби. Прийняття даного закону дозволяє значно пришвидшити та спростити порядок державної реєстрації прав оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, завдяки чому громадяни можуть самостійно обирати звернутися їм до державного реєстратора, чи до приватного/ державного нотаріуса.
Ч.1 ст.4-2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» №1952-VI від 01.07.2004 року визначає, що якщо особою укладено договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення, право власності на яку не було зареєстровано у Державному реєстрі прав після 2013 року, державним реєстратором/нотаріусом  реєструється право оренди і право власності на такий земельний наділ шляхом подання  власником або набувачем відповідного похідного права одночасно 2-х заяв: про державну реєстрацію права власності та про державну реєстрацію іншого речового права.

У разі , коли заявником є орендар, разом з документами, необхідними для проведення державної реєстрації  іншого речового права на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, подається:

-заява про державну реєстрацію права власності;

- копія документа, що підтверджує виникнення права власності  на відповідну земельну ділянку, завірену належним чином;

- витяг з Державного земельного кадастру, в якому міститься вся необхідна інформація для проведення державної  реєстрації права власності.

 Крім того, до заяви щодо права власності , орендарем подається доручення від власника даної земельної ділянки, завірене в установленому законом порядку, а також копії паспорта та ідентифікаційного коду власника  і представника(орендаря).

    Звертаємо увагу, що 05 квітня 2015 року набув чинності  Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляції) № 191-VIII, згідно якого змінено плату з державного мита на адміністративний збір. На даний час визначено розмір адміністративного збору за проведення державної реєстрації права власності щодо земельних ділянок  в сумі 121,8 грн, за державну реєстрацію права оренди земельної ділянки – 73,08 грн. Плата за надання витягу з Державного реєстру прав залишається незмінною в розмірі 120 грн.

   Отже, заявник подає документ про сплату адміністративного збору та документ про внесення плати за надання витягу з Державного реєстру прав окремо за проведення державної реєстрації права власності на земельну ділянку та окремо за державну реєстрацію похідного від права власності речового права.

   Для проведення державної реєстрації права оренди земельної ділянки  сільськогосподарського призначення  подаються:

-         заява про державну іншого речового реєстрацію права;

-         копія документа, що посвідчує особу заявника;

-         копія реєстраційного номера облікової картки платника податку згідно з Держаним реєстром фізичних осіб- платників податків ( крім випадків, коли особа через свої релігійні або інші переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податку, офіційно повідомила про це відповідні органи державної влади та має відмітку в паспорті громадяниина України);

-         у разі подання заяви уповноваженою особою така особа подає документ, що підтверджує її повноваження

-         документ, що підтверджує внесення плати за надання витягу з Державного реєстру прав;

-         документ про сплату  адміністративного збору;

-         документи, що підтверджують виникнення, перехід або припинення права оренди земельної ділянки (договір оренди)

     Слід звернути увагу, що згідно ст.19 Закону України «Про оренду землі» № 161-XIV від 06.10.1998 року  при передачі в  оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва,  фермерського  господарства, особистого  селянського  господарства  строк  дії  договору оренди землі  визначається за згодою сторін, але не може бути меншим як 7 років.
         
 
Головний спеціаліст відділу
державної реєстрації речових
прав на нерухоме майно                                                              Сивачук К.С.
Прочитано 1492 разів