Четвер, 18 червня 2015 14:51

Пенсії за новими правилами: накопичувальна система

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

    Існуюча на сьогодні пенсійна система потребує якісної модернізації. Які тому є причини? Це наслідки фінансово-економічних криз, що обумовлюють низькі темпи економічного зростання та, відповідно, низький рівень заробітних плат та пенсій, високий рівень інфляції. Крім того, це демографічна ситуація (за умови збереження існуючих демографічних тенденцій четверо працівників повинні будуть утримувати п’ятьох пенсіонерів), тіньова зайнятість та тіньові доходи.

     Тому одним із найважливіших завдань пенсійної реформи є запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування з метою збереження пенсійних накопичень шляхом інвестування в економіку України, що сприятиме підвищенню темпів економічного зростання та фінансової стабільності пенсійної системи.

  Обов’язкова накопичувальна система повинна створити механізми формування індивідуальних пенсійних заощаджень громадян, а кошти на індивідуальних пенсійних рахунках будуть власністю застрахованої особи, через механізми інвестування нарощуватимуться і захищатимуться від впливу інфляційних процесів, використовуватимуться винятково на виплату пенсій та успадковуватимуться.

    Уряд України підготував проект нової пенсійної реформи, в рамках якої замість одного джерела фінансування пенсій повинні з'явитися три.

   Проект реформи передбачає уведення накопичувальної системи, коли працюючий громадянин буде фінансувати власну майбутню пенсію. Накопичувальну систему Уряд планує вводити з 1 січня 2017 року, якщо відновиться економічне зростання. Страховий внесок становитиме 2% у 2017 році, до 2022 року він зросте до 7%. Одночасно повинно знизитися навантаження на роботодавця. Накопичувальна система буде обов'язковою для громадян віком до 35 років і добровільною для тих, кому вже виповниться 35 років.

    Крім уведення накопичувальної системи, проект реформи включає ще чотири основних положення:

  1. Наведення ладу в чинній солідарній системі пенсійного забезпечення, яка передбачає, що працюючі громадяни фінансують пенсії.

  2. Ліквідація спеціальних пенсій. З 1 січня 2016 року пенсії для держслужбовців, депутатів, прокурорів і т.ін. нараховуватимуть за тим самим законом, що й пенсії для звичайних громадян. Виняток становитимуть військові.

   3. Уведення професійної пенсійної системи в рамках накопичувальної системи. Цей пункт включає тих, хто сьогодні виходить на пенсії раніше.

      4. Розвиток недержавного пенсійного страхування.

Отже, в результаті реформи пенсії фінансуватимуть коштом працюючих громадян, власних накопичень і пенсійної страховки.
Прочитано 1046 разів