Вівторок, 07 липня 2015 16:58

Для уманських підприємців зменшили податкове навантаження

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

В ході роботи сесії міської ради були враховані численні пропозиції від суб’єктів підприємницької діяльності щодо зменшення ставки оподаткування земельних ділянок, які знаходяться у постійному користуванні і використовуються не у відповідності з цільовим призначенням.

Так, ставки податку за земельні ділянки на територіях, об’єктах природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення зменшені з 5 % до 2,5 % від їх нормативно – грошової оцінки, а на інші земельні ділянки, які також використовуються не у відповідності з цільовим призначенням – з 8 % до 2,5 %.

Проект рішення, що був  підготовлено робочою групою з питань встановлення місцевих податків і зборів, отримав позитивний висновок антимонопольного комітету, його слухання відбулися на засіданні постійної бюджетної комісії та комісії з питань розвитку виробництва, підприємництва, інвестиційної та зовнішньо – економічної політики.

Внаслідок внесених змін, у 2015 році фізичні та юридичні особи мають сплачувати податок на нерухоме майно таким чином:

- для   об’єктів   житлової   нерухомості   пропонується  ставка 1,5 відсотка  (з 2–х  % можливих) розміру мінімальної заробітної плати за

1 м2  бази оподаткування. Але, не оподатковується площа квартир до 100 м2 та площа житлових будинків до 200 м2.

-  для нежитлової нерухомості застосовуються в залежності від місця розташування нерухомості відповідно  (центральна частина міста, зона прилегла до центральної частини міста та зона далеко від центру), а також в залежності від типів об’єктів нежитлової нерухомості (будівлі готельні, офісні, торгівельні, гаражі, господарські (присадибні будівлі). Ставки застосовані у законодавчо визначених межах (тобто до 1 %).

Внесені зміни до ставок вищезгаданих податків на 2015 та 2016 роки призведуть до зменшення податкового навантаження на суб’єкти підприємницької діяльності, стимулюватимуть їх до покращення  господарської діяльності та легалізації заробітної плати найманих працівників.

Довідково:

з 01.01.2016 року запроваджуються такі місцеві податки:

1.Податок на нерухоме майно, який складається з:

а) податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (для об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних та юридичних осіб);

б) транспортного податку (25000 грн. для легкових автомобілів, які використовувалися до 5 років і мають об’єм двигуна понад 3000 куб.см.);

в) плати за землю;

2.Єдиного податку та місцеві збори:

-         збір за місця для паркування транспортних засобів;

-         туристичний збір.
Прочитано 1220 разів