П'ятниця, 07 серпня 2015 09:05

Нарада з питань протидії стихійній торгівлі в місті

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

 

На нараді було обговорено питання стихійної торгівлі в Умані, яка набуває гострого характеру у літньо-осінній період. Саме тоді мешканці міста та району пропонують для продажу сезонні фрукти й овочі, вирощені на своїх присадибних ділянках. При цьому розміщуються вони не у спеціально відведених для цього місцях, а на тротуарах, поблизу проїжджих доріг, де відсутні належні умови зберігання. Продаж продукції, яка не пройшла санітарного контролю, в місцях з антисанітарними умовами є прямою загрозою для здоров’я і навіть життя споживачів.

Керівники ринків «Колгоспний», «Вечірній», «Центральний базарок», міні-ринку по вул. Леніна наголошували на  тому, що кількість вільних торгових місць на ринках достатня (від 50% до 75%) і плата за них невелика. За словами юриста колгоспного ринку Олександра Паламарчука, вартість одного торгового місця для реалізації власної городини становить 2-3 грн. На ринку по вул. Леніна малозахищеним категоріям населення готові надати місця для торгівлі безкоштовно, аби лише приходили. Натомість по вул. Тищика, 8 створено несанкціоноване торговельне містечко, на що скаржаться мешканці прилеглих будинків. Представникам правоохоронних органів було дано доручення вирішити питання щодо стихійного ринку, адже відповідно до ст. 10 Закону України «Про міліцію» саме на них покладено функцію припинення стихійної торгівлі у місті.

Під час наради була висловлена низка пропозицій, спрямованих на ліквідацію і подальше недопущення стихійної торгівлі. Серед них широка інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення і суб’єктів підприємницької діяльності у сфері торгівлі про можливі наслідки ведення стихійної торгівлі як для підприємця так і для покупця, а також проведення рейдів, до яких будуть залучені представники міліції, інспекції з благоустрою, торгового відділу міськради.

На думку Людмили Кирилюк, чи не єдиний дієвий спосіб боротьби – не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі. Адже відсутність попиту природно призведе до зникнення пропозиції. Людмила Миколаївна закликалауманчанв першу чергу думати про здоров’я і безпеку своїх дітей, адже купівля неперевірених продуктів харчування у будь-який момент може обернутися великим лихом для покупця та його родини. 

 

Прочитано 1172 разів