Середа, 09 вересня 2015 09:39

130-річний ювілей метеостанції Умань

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

У 1885 році при Уманському середньому училищі землеробства та садівництва почала діяти метеорологічна станція  2 розряду, яку відкрив і очолив викладач фізики, хімії та метеорології В.О.Поггенгполь, який упродовж 22 років здійснював метеорологічні та фенологічні спостереження.

З початку свого існування  метеорологічна станція Умань нараховувала всього 13 приладів , серед яких були екваторіальний сонячний годинник ( хронометр Флеше),

станційний сифонний барометр Вільда-Фуса, станційний анероїд Ноде,цинкова клітка, два психрометричних термометри, малий флюгер Вільда, два дощоміра з вимірювальними стаканами. Через 10 років станція мала вже 40приладів.

В 1921 році метеорологічна станція Умань включена до Української метеорологічної служби.

 Метеостанцію очолювали: 1935-1955 рр. В.І. Волкович,, потім його зміняли на цій посаді Н.Й. Сенцова (1955-1966рр.),Г.В.Сегида (1966-1968рр.), Л.В. Єфімова (1968-1974рр.),В.І.Скороход (1974-1975рр.),А.Ф.Степушова (1975 травень 1976рр.) з 20 травня 1976 року і до цього часу начальником метеостанції є  Г.О.Волжаніна (Почесний працівник Гідрометслужби України), яка працює в сфері гідрометеорології з 20 січня 1966 року і пройшла трудовий шлях від рядового співробітника, агрометеоролога,техніка-метеоролога до начальника метеостанції. Колектив метеостанції: технік – агрометеоролог Лаута Л.А., техніки – метеорологи Рибак Т.Г., Чернега Є.І., Грушовенко О.Г.,Руда Л.А., Кумпан О.Г.

 Наша метеостанція  вже 130 років проводить спостереження, дані яких надходять в мережу Всесвітньої метеорологічної організації, що має унікальні можливості для участі в національних і глобальних проблемах. Найстаріша єдина реперна станція на Черкащині є структурним підрозділом Черкаського обласного центру з гідрометеорології і входять до складу Українського гідрометеорологічного центру ДСНС України.

На сьогодні метеорологічна станція працює за програмою 2 розряду. Метеорологи 8 разів на добу проводять спостереження за температурою повітря,  відносною вологістю повітря, температурою на поверхні  ґрунту та снігового покриву, напрямком та швидкістю вітру, кількістю та висотою хмар, атмосферним тиском, опадами, атмосферними явищами. Окрім цього проводяться снігомірні зйомки на сільськогосподарських угіддях, здійснюються  спостереження за ростом, розвитком сільськогосподарських культур, станом перезимівлі озимих культур, запасами продуктивної вологи в ґрунті.

Варто зазначити , що робота на метеостанції  вимагає чіткості і точності під час знімання та запису метеорологічних показників. Значна увага приділяється утриманню метеорологічного майданчика, обладнання та приладів у належному стані.

Метеорологічна станція надсилає свої дані до Українського ГМЦ, Черкаського ЦГМ, деякі із даних надходять до глобальної системи спостережень за кліматом ( Швейцарія).

Історично склалось, що метеорологічна станція Умань перетворилась на своєрідний освітній осередок для місцевих підприємств, організацій, шкіл, ВНЗ. На екскурсію приходять школярі місцевих шкіл, студенти та викладачі Уманського національного університету садівництва (УНУС) та Уманського державного педагогічного університету ім. Павла Тичини.

Фахівці Гідрометцентру України, Черкаського гідрометцентру, Центральної геофізичної обсерваторії і метеостанції вивчають архіви станції. До цих матеріалів серйозне ставлення не тільки метеорологів, а й багатьох галузей економіки: транспорту,паливно-енергетичного комплексу, сільського господарства, будівельників, населення. Ці матеріали притягують, оскільки це історія погодних умов Уманщини за багато років. Вони допомагають зрозуміти причини змін погоди, бачити кількісні показники, в яких межах вони можуть змінюватися.

Таким чином, аналізуючи історичні аспекти функціонування метеостанції Умань варто зазначити, що відбувались певні зміни, зокрема, введення в дію нових метеорологічних приладів, удосконалення технічних засобів передачі метеорологічної інформації, зростання значення метеостанції для багатьох галузей господарства та населення. Упродовж років в історії метеостанції були і досягнення і важкі часи, та попри все, гідрометеорологічній службі Черкаського обласного центру з гідрометеорології  вдалося виростити і зберегти головне багатство – високоосвічених, професійно підготовлених фахівців. Саме висока кваліфікація, відданість своїй праці працівників метеостанції Умань надає змогу і надалі виконувати покладені на неї завдання і функції.

Колектив метеостанції Умань зустрічає 130- річницю заснування метеорологічної станції сумлінною працею і  хорошими показниками.

Прочитано 1147 разів