Четвер, 21 січня 2016 08:08

Управління Пенсійного фонду в м.Умані та Уманському районі інформує

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Виплата пенсій в 2016 році

         З 1 січня в Україні набули чинності багато законів та підзаконних актів, якими врегульовано  питання пенсійного забезпечення  у 2016 році.

         Найперше Законом України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” затвердженні розміри прожиткового мінімуму, зокрема для осіб, які втратили працездатність. А саме: з 1 січня — 1074 гривні, з 1  травня — 1130 гривень та з 1 грудня 2016 року — 1208 гривень. Цей розмір відповідає мінімальному розміру пенсії, що використовується для призначення пенсій, підвищення та надбавок до них.

      Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році».

- збільшено максимальну величину бази нарахування єдиного внеску з сімнадцяти до двадцяти п’яти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом, на яку нараховується єдиний внесок; що становить з 01.01.2016 -  34 450 грн., з 1 травня - 36 250 грн., з 1 грудня 38 750 грн. В той же час ставку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування знижено з 34,7 % до 22 %.

- продовжено справляння податку на доходи фізичних осіб та військового збору з пенсій .

Відповідно до Податкового кодексу України ставка податку становить 15 відсотків бази оподаткування.

До об’єкту оподаткування, яким є частина суми пенсій, що перевищує у 2016 році суму 4134,00 грн., застосовується ставка податку 15 відсотків, військового збору  - 1,5 відсотки.

         З 1 січня вступив в силу Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» , яким також внесено зміни до ряду законів про пенсійне забезпечення:

    -  зокрема, з 1 січня 2016 року пенсію за вислугу років  згідно ст. 54, 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» призначають за наявності визначеного законом спеціального стажу на цих посадах та після досягнення 50-55 років (до 01.01.2016 це було незалежно від віку).

       Це  стосується працівників льотного та льотно-випробного складу, артистів, працівників освіти,  охорони  здоров’я  та  соціального забезпечення .

При цьому залишено право на призначення пенсії за вислугу років незалежно від віку особам, які вже мали необхідну вислугу років відповідної тривалості станом на  1 квітня 2015  чи на 1 січня 2016 року.

      Також цим Законом встановлено максимальний розмір пенсії.  З 1 січня 2016  по 31 грудня 2016 року він не може перевищувати 10 740 грн.;

   На 2016 рік продовжено особливий порядок виплати пенсії працюючим пенсіонерам. Так особам, які працюють на посадах та на умовах, передбачених законами України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», на посадах члена Кабінету Міністрів України, судових експертів, службовців Національного банку, помічника-консультанта народного депутата України, в органах місцевого самоврядування, працівників дипломатичної служби, призначені пенсії не виплачуються.

      Водночас внесено зміни щодо ветеранів військової служби, яким пенсія з 1 січня виплачуються в повному обсязі.

      Пенсії ж  осіб, які працюють на інших посадах, розмір яких перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (1 611 грн.), виплачуються в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

    Особливий порядок виплати пенсії не стосується  інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни.

   Обмеження щодо виплати пенсії, не застосовуються також  протягом особливого періоду до пенсій, що призначені особам, які проходять військову службу або перебувають на посадах силових структурах  або беруть участь в антитерористичних операціях.

        З 1 січня 2016 року відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»: пенсію по інвалідності інвалідам II групи призначають за наявності страхового стажу, необхідного для призначення пенсії по інвалідності ІІІ групи, тобто – від 1 року до 14 років залежно від віку інваліда. До 01.01.2016 це було як для інвалідів І групи.

      Також з 1 січня вступає в силу нова норма обрахунку пенсії із заробітної плати. Для розрахунку пенсії береться заробіток за весь період трудової діяльності пенсіонера після 1 липня 2000 року до моменту звернення. Довідка про заробітну плату за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року враховується для обчислення пенсії лише в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, та за умови підтвердження довідки первинними документами.

       З 1 січня 2016 року набули чинності зміни до статті 51 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» щодо строку перерахунку раніше призначених військових пенсій.

Відтепер перерахунок пенсій у зв'язку із зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на такий перерахунок згідно з військовим Законом, або у зв'язку із введенням для зазначених категорій осіб нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премій, не проведений з вини органів Пенсійного фонду або державних органів, які видають довідки для перерахунку пенсій, провадиться з дати виникнення права на нього без обмеження строком.

   До 01.01.2016 такі перерахунки проводили з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому настали обставини, що тягнуть за собою зміну розміру пенсії, але доплату пенсії за минулий час проводили не більше як за 12 місяців.

 

Оптимізація органів Пенсійного фонду в області
не вплине на якість обслуговування громадян

        Пенсійний фонд, як і інші державні органи, реорганізується. Кількість управлінь Пенсійного фонду в районах та містах Черкаської області зменшиться з 22 до 15. При цьому погіршення якості обслуговування пенсіонерів, застрахованих осіб і страхувальників не буде.

         16 грудня 2015 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №1055 «Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України», згідно з якою реорганізовують кілька територіальних органів Пенсійного фонду шляхом злиття окремих його управлінь. Реорганізація дасть змогу ефективно та економно витрачати матеріальні та фінансові ресурси, оптимізувати зусилля працівників.

        У Черкаській області створять три об’єднані управління:

— Звенигородське, до якого увійдуть управління Пенсійного фонду України в Звенигородському, Лисянському, Катеринопільському районах та місті Ватутіне;

— Уманське, до якого увійдуть управління Пенсійного фонду України в Маньківському, Монастирищенському, Христинівському районах, місті Умані та Уманському районі;

— Чигиринське, до якого увійдуть управління Пенсійного фонду України  в Чигиринському та Кам’янському районах.

   На базі територіальних управлінь створюють структурні підрозділи об'єднаних управлінь без статусу юридичної особи, які, як і раніше, обслуговуватимуть громадян у Лисянці, Катеринополі, Ватутіному, Маньківці, Монастирищі, Христинівці, Кам’янці. Решта управлінь Фонду області не реорганізуються, а працюють зі статусом юридичної особи, як і до набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України.

    Об’єднання дасть змогу скоротити саме керівний апарат, централізувати функції кадрової та бухгалтерської служб. У підрозділах Фонду  продовжуватимуть працювати спеціалісти з обслуговування громадян, призначення, перерахунку та виплати пенсій, платежів до пенсійної системи, контрольно-перевірочної роботи, ведення електронних реєстрів, підтримки, адміністрування і захисту інформаційно-аналітичних систем, юридичної служби, які надаватимуть всю необхідну інформацію відповідно до запитів громадян, страхувальників та застрахованих осіб, повноваження керівників вищезазначених структурних підрозділів залишаються незмінними. 

Прочитано 2152 разів