Четвер, 04 лютого 2016 12:08

4 лютого під егідою Міжнародного протиракового союзу відзначається Всесвітній день боротьби з раком

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Фахівці стверджують, що виникнення 43% ракових захворювань можна було б запобігти завдяки обмеженню паління, фізичній активності, раціональному харчуванню, вакцинації проти вірусів, що викликають рак печінки і шийки матки, контрольованому перебуванню на сонці і в соляріях.

Прогнозують, що до 2030 року кількість випадків захворювання на рак зросте вдвічі, а кількість випадків смерті від раку зросте з 8,2 мільйона до 13 мільйонів на рік.

Зараз в світі серед чоловіків найбільш поширений рак легень (16,7% випадків), який найчастіше вбиває (23,6% випадків смертей). У жінок найбільш поширений рак молочної залози (25,2%), який стає причиною 14,7% смертей від раку.

Для України в останні роки проблема профілактики та лікування даної хвороби стала вкрай актуальною. На обліку в онкологічних установах України перебуває понад мільйон хворих. Щороку майже 180 тис. українців хворіють на злоякісні новоутворення, а помирає від різних форм раку близько 90 тисяч.

На обліку в закладах охорони здоров’я міста знаходиться 2602 особи з онкопаталогією. Із кількості взятих на облік в попередньому році померло до 1 року з часу встановлення діагноз 60 осіб. Основними по локалізації є рак легень, трахеї та бронхів - 74, шлунку  - 95, прямої кишки - 109, молочних залоз - 427, шийки матки -155 випадків. 

До щорічного профілактичного обстеження, крім флюорографії, має бути обов’язково включено: для жінок – відвідування гінеколога, мамолога, проходження мамографії, для чоловіків – уролога.

Ніхто не залишається байдужим у цей день до проблем раку. Проте, основною метою є те, щоб ніхто не залишався байдужим до цієї проблеми не лише у цей день, а і протягом всього року.

Інформаційно-аналітичний центр медичної статистики

Прочитано 969 разів