П'ятниця, 19 лютого 2016 16:38

В Умані створюється Центр первинної медико-санітарної допомоги

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Під час чергової сесії міської ради, яка відбулась 19 січня, депутати ухвалили рішення про передачу на баланс новоствореного комунального закладу «Уманський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» основних засобів та іншого майна КП «Уманська міська лікарня» та Уманської міської дитячої лікарні.

Розпочата Урядом реформа медичної галузі вимагає розмежування первинного і вторинного рівнів медичних послуг зі створенням центрів первинної медико-санітарної допомоги. В Умані такий центр функціонуватиме на базі поліклініки по вул. Шевченка, 50. Передане рішенням сесії майно - будівлі, медичне обладнання, меблі тощо –обліковуватиметься на балансі Центру і використовуватиметься для надання медичної допомоги жителям м. Умань.

«Створення Центру первинної медико-санітарної допомоги в м. Умані забезпечить кожному мешканцю доступне, своєчасне і якісне медичне обслуговування», - коментує міський голова Олександр Цебрій.

Довідково. Первинна медична допомога реалізовуватиметься лікарями загальної практики, терапевтами, педіатрами.

До 70-80% всіх медичних питань населення міста Умань буде вирішуватись в Центрі первинної медико-санітарної допомоги.

Планується, що один лікар буде обслуговувати 1500 жителів (зараз 2500), а сімейний лікар - 1200 жителів, що дасть змогу лікарю більше часу приділити кожному хворому.

Разом з тим, жителі міста матимуть змогу заключити угоду на безкоштовне обстеження у лікувальному закладі з лікарем, якого вони самі виберуть. Лікарі зможуть надати більший об’єм медичної допомоги, що забезпечить раннє виявлення захворювань.

Планується відкриття кількох амбулаторій лікарів загальної практики в місцях, віддалених від поліклініки, для наближення медичної допомоги до населення. Важкохворі будуть  направлятись на вторинний рівень - тобто в лікарню, де проходитимуть лікування на стаціонарі. 

Прочитано 1055 разів