Четвер, 31 березня 2016 16:58

Первинна медико-санітарна допомога – запорука доступної та якісної медицини

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Медична реформа, яка зараз триває в України, викликає багато питань як у фахівців цієї галузі, так і у звичайних містян. На якій стадії реформування перебуває медична галузь Умані, що таке первинна ланка, які її основні завдання, розповів заступник головного лікаря з амбулаторно-поліклінічної роботи Уманської міської лікарні Микола Васильчук.

 

Медична допомога за видами розподіляється на декілька рівнів: екстрена, первинна, вторинна (спеціалізована), третинна (вузькоспеціалізована) тощо. На первинному рівні медична допомога надається терапевтами, педіатрами, сімейними лікарями, які мають певну дільницю і опікуються людьми, які на ній проживають.

Cвітова практика показує, що розвиток первинної допомоги на засадах сімейної медицини є найефективнішим засобом профілактики  і раннього виявлення хвороб, зокрема туберкульозу, цукрового діабету, онкологічних захворювань.

Відповідно до плану медичних реформ та рішення сесії міської ради в Умані створено Центр первинної медико-санітарної допомоги, який функціонуватиме на базі поліклінічного та шкірно-венерологічного відділень КП «Уманська міська лікарня» (вул. Шевченка, 50), приміщень поліклінічного відділення Уманської дитячої міської лікарні (вул. Шевченка, 2) та амбулаторії сімейної медицини (вул. Незалежності, 57).

На сьогодні лікувальний заклад зареєстровано як юридичну особу, затверджено статут установи, передано господарське майно і медичне обладнання КП «Уманська міська лікарня», в тому числі флюорографічне, мамографічне, рентгенологічне устаткування, апарати ультразвукової діагностики, лабораторне обладнання.

Здійснюється підготовка кадрів за спеціалізацією «Сімейна медицина». Поки що таку підготовку пройшли 28 медпрацівників. Решта лікарів мають змогу пройти відповідне навчання протягом трьох років, які встановлені законодавством.

Позитивним моментом реформи Микола Васильчук вважає право жителів міста самостійно обирати лікаря. Впровадження якісних показників роботи дасть змогу збільшити заробітну плату сімейного лікаря.

Як складова частина Центру в поліклінічному відділенні працює денний стаціонар, який щорічно обслуговує понад 5 тисяч уманчан. За І квартал цього року послугами лікарів денного стаціонару - терапевта, невролога, кардіолога , хірурга - скористались 1330 містян.

Не залишається без роботи лабораторія Центру. За минулий рік проведено близько одного мільйону лабораторних досліджень – загальнополіклінічних, біохімічних, серологічних, цитологічних тощо.

Наближення медичної допомоги до людей, задеклароване медичною реформою, планується здійснити шляхом створення амбулаторій сімейної медицини. За розрахунками фахівців, щоб задовольнити потреби уманчан в якісних та доступних медичних послугах, в Умані необхідно створити 4 амбулаторії. Одна амбулаторія в місті уже працює. Знаходиться вона по вул. Незалежності (Жовтневої революції), 57 й обслуговує три дільниці, а це майже 6 тисяч уманчан. Тут щодня здійснюється прийом близько 60 пацієнтів. Вони мають змогу на місці отримати усі необхідні консультації сімейних лікарів, пройти первинне обстеження, здати аналізи. Слід зазначити, що медична допомога на первинному рівні надається безкоштовно.

Наразі процес відокремлення первинної і вторинної ланки медицини м. Умані триває. Як зазначив Микола Васильчук, цей етап медичної реформи для уманчан має пройти безболісно і майже непомітно. Адже по великому рахунку людям не важливо: прийдуть вони в КП «Уманська міська лікарня» чи Центр первинної медико-санітарної допомоги, головне – аби вони отримали якісне і доступне медичне обслуговування.

 

Прочитано 1946 разів