Версія для друку
П'ятниця, 20 травня 2016 15:19

Перерахунок пенсії з 1 травня 2016 року

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Законом України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” затвердженні розміри прожиткового мінімуму, зокрема, для осіб, які втратили працездатність. З 1 січня він становив 1074 гривні,  а з 1  травня розмір його зріс на 5,2% та склав 1130 гривень.

У зв'язку із цим з 1 травня 2016 року органами Пенсійного фонду України здійснено перерахунок пенсій,  обчислених відповідно до статті 28 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, а також надбавок, доплат і підвищень до пенсій, розміри яких визначають, виходячи з прожиткового мінімуму.

У разі якщо розмір пенсії, обчислений з урахуванням набутого стажу та заробітку, не досягає мінімального розміру пенсії, до пенсії встановлюється доплата до рівня цього прожиткового мінімуму. Якщо особа не набула повного страхового стажу, то розмір її пенсії визначається пропорційно наявному стажу, виходячи із зазначеного прожиткового мінімуму.

Якщо ж особа має більше страхового стажу, то до її пенсії встановлюється доплата за понаднормовий стаж, яка визначається виходячи з розміру пенсії, обчисленої з урахуванням набутого стажу та заробітку, але не більше як із розміру мінімальної пенсії за віком.

При цьому мінімальний розмір пенсії за віком та доплату за понаднормовий стаж визначають з урахуванням прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Тому з травня ці пенсії перераховано.

У зв'язку з ростом прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність зросте і мінімальна пенсія по втраті годувальника, що призначається членам сімей військовослужбовців та осіб, які мають право на пенсію за Законом “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”. Оскільки  визначено, що її розмір не може бути нижчим за два встановлені законодавством розміри прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, то з травня це 2260 грн (1130 грн х 2).

Виходячи з нового розміру прожиткового мінімуму  для осіб, які втратили працездатність — 1130 грн, обчислено розміри підвищень до пенсій ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань, пенсію за особливі заслуги перед Україною, державну соціальну допомогу на догляд, надбавок на утриманців відповідно до військового закону.

Мінімальна пенсійна виплата інвалідам війни та інвалідам із числа учасників ліквідації аварії на ЧАЕС із 1 травня становить:

-       для інвалідів І групи — 3220,50 грн;

-       для інвалідів ІІ групи — 2881,50 грн;

-       для інвалідів ІІІ групи — 2542,50 грн.

         Для учасників бойових дій мінімальний розмір пенсії з 01.05.2016 становить 1864,50 грн. 

Прочитано 1357 разів