Вівторок, 24 травня 2016 17:19

Ситуація щодо ДНЗ № 3

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

23 травня до міського голови Олександра Цебрія звернулись обурені батьки дітей – вихованців дошкільного навчального закладу № 3, що розташований на території Уманського національного університету садівництва, з приводу ніби-то закриття дошкільного закладу.

У дошкільному  навчальному  закладі  ясла-садок комбінованого типу №3 «Софійка» функціонує 5 вікових груп, загальною наповнюваністю за списком 121 дитина. Таку кількість дітей, у зв’язку із малими площами груп у пристосованому приміщенні, заклад фактично помістити не може, а тому не всі діти мають можливість відвідувати його щодня та здобувати дошкільну освіту. Навіть при фактичному середньорічному відвідуванні закладу (50-60 осіб) малюки не мають змоги повноцінно здійснювати ігрову та навчальну діяльність у визначених зонах груп. Групи у ДНЗ № 3 є прохідними, неізольованими, на коридорах розміщені роздягальні та мийки для миття посуду. Проблемою є і те, що в кожній  групі відсутні туалети. Мала площа харчоблоку, у якому немає можливості виділити окремі частини кухні. В дитячій установі пральні немає взагалі, обслуговування здійснюється на базі ДНЗ № 21.

Крім того, приміщення  дошкільного  навчального  закладу  ясла-садок комбінованого типу № 3 «Софійка» м. Умань не є комунальною  власністю  міста, знаходиться в оренді до 2017 року.

З метою покращення умов виховання та навчання дітей поступила пропозиція щодо приєднання ДНЗ № 3 до НВК «Загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів ім. Ю.О.Гагаріна – педагогічний ліцей» і це відповідає наказу Міністерства охорони здоров’я України від 01.08.2013 № 678, згідно з яким дошкільні навчальні заклади місткістю до 160 місць дозволяється об’єднувати зі загальноосвітніми навчальними закладами з утворенням навчально-виховних комплексів.

Враховуючи психологічний фактор щодо реорганізації шляхом  приєднання  ДНЗ № 3 до НВК-педліцею в місті була створена робоча група, куди ввійшли депутати міської ради від усіх фракцій, керівники структурних підрозділів міської ради, представники відділу освіти та батьківського колективу дитячого закладу. Здійснено обстеження приміщень закладів, визначено необхідні дії та матеріально-технічні ресурси. Проведено низку зустрічей з педагогічним та батьківським колективами з метою зменшення негативного ставлення до вказаної процедури.      

У приміщенні НВК-педліцеї є приміщення достатньої площі, кімнати ізольовані (ігрові окремо від спальних), коридори для роздягальні широкі, окремо туалетні кімнати відповідно для кожної групи, в наявності пральня, велика територія для обладнання ділянок відповідно до санітарних норм.       

Для покращення умов, заплановано  проведення реконструкції котельні у НВК – педліцеї  із заміною 1 газового котла на котел на альтернативних видах палива, що дасть щорічну економію близько 300 тис. грн. що витрачається  на енергоносії ДНЗ № 3.

Під час зустрічей також було зазначено, що при реорганізації робочі місця обох закладів будуть максимально збережені, повноцінно забезпечуватиметься наступність  дошкільної  та  початкової  освіти,  і в майбутньому планується збільшення кількості груп у новоствореному закладі, що дасть змогу максимально забезпечити  дошкільним  вихованням  дітей.

Незважаючи на проведену роботу, батьки виступили проти цієї ідеї. Недостатня роз’яснювальна робота з боку керівництва відділу освіти спричинила непорозуміння. Батьки прийшли до міського голови з вимогою не закривати ДНЗ № 3.

Міський голова запевнив, що несе відповідальність за належні умови для виховання і навчання дітей. І на меті має тільки покращення цих умов. Тому без погодження батьків приєднання, а не закриття, дитячого садочка не буде. Також Олександр Володимирович виніс попередження керівникам відповідних підрозділів за недостатній діалог і роз’яснювальну роботу з батьками дітей-вихованців дитячої установи. 

Прочитано 2991 разів