Четвер, 14 липня 2016 15:14

На Черкащині відбулось свято першого снопа

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

 

На Корсунщині в селі Квітки сьогодні відбулось свято першого снопа.Тут урочисто з жниварськими піснями зібрали зажинковий хрест, що символізує початок пори збору зерна. Перший заступник голови ОДА Віталій Коваль долучився до урочистого дійства:

– Ще з часів трипілля на цих землях миролюбно існував етнос, який дав початок нашій українській нації. Ми ж споконвіків були хліборобським родом, бо завжди Україна славилася хлібами. Сьогодні маємо подякувати тим, хто жнивує, хто збирає врожай, усім, хто здійснює продовольчу безпеку держави. Зокрема й тим, хто сьогодні відстоює державні кордони на Сході. Бо і завдяки їм, ми сьогодні маємо змогу збирати врожай – наш скарб. А буде хліб на столі – то буде й затишок, родина і держава!

Під час обрядового дійства перші зжаті колоски склали навхрест, як символ Сонця і людського життя. Опісля, владці, взявши до рук коси, почали вправно жнивувати. За ними – жителі села.

Скрутили й снопи. Перший із них – Воєвода. Його прикрасили квітами й стрічками. Водночас місцевий комбайнер обмолов перший цьогорічний зажинковий укіс.

За традицією, перший сніп ставили в хаті на покуті під образи, як оберіг усієї родини та символ її добробуту. Першого снопа квітчали лише польовими квітами – ромашками, волошками, маківками, сокирками, які згодом використовували для лікувального чаю. Він обмолочувався окремо. Зерна з нього святили в церкві, а перед сівбою їх змішували із посадковим насінням.

По завершенню, гостей з різних районів та міст області вітали народними піснями аматорські колективи.

Прочитано 1477 разів