Понеділок, 18 липня 2016 12:56

Уманчани вшанували пам'ять жертв Чортківської трагедії

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

 

16 липня біля меморіалу жертвам політичних репресій відбувся мітинг-реквієм, приурочений 75-им роковинам розстрілу в Умані в’язнів Чортківської тюрми, що на Тернопільщині.

Вшанувати пам'ять загиблих земляків до Умані приїхали понад 250 гостей з п’яти районів Тернопільської області: Чортківського,  Монастириського, Борщівського, Заліщицького та Бучацького.

Присутні згадували про події 75-річної давнини, про те, як у червні-липні 1941 року у зв’язку з наступом німецьких військ із Західних регіонів України розпочалася евакуація ув’язнених. Серед 954 в’язнів, етапованих з Чорткова Тернопільської області до Умані, були переважно вчителі, священнослужителі, науковці, селяни. 123 в’язні були розстріляні дорогою до Умані,   767 осіб розстріляли безпосередньо в місті.

«Репресії, депортації, голодомори… До яких лише методів не вдавалася тоталітарна радянська система, аби зламати дух волелюбної української нації. Всупереч усьому Україна має стати заможною і квітучою в ім’я світлої пам’яті тих, чиїми життями написана наша історія», - зазначив у виступі міський голова Олександр Цебрій.

 

Тернопільські й уманські священнослужителі провели спільну панахиду за жертвами Чортківської трагедії, після чого уманчани та гості міста поклали вінки та квіти до меморіалу, на гранітних плитах якого викарбувані імена загиблих.

Прочитано 1807 разів