Понеділок, 18 липня 2016 15:07

Оподаткування пенсій скасували з 1 липня 2016 року, але не всім

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Багато плутанини панує у чутках про зняття оподаткування пенсій в Україні: “Податок не зніматимуть із 1 липня... Ні, з 1 вересня... Та ні, з нового 2017 року... Візьмуть податок тільки з тих, у кого пенсія більша 1600 грн. і т.д.”.

         Ясність у нові правила, що стосуються оподаткування пенсій, вносить Анатолій Михайлович Кузнець, начальник Уманського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Черкаської області.

-       Закон України “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій” від 02.06.2016 р. №1411-VIIIпідписаний Президентом і набрав чинності з 1 липня поточного року, - повідомивАнатолій Михайлович Кузнець. - Документом вносяться зміни у Податковий кодекс України та встановлюютьсянові правила оподаткування пенсій. Зокрема, зміни торкнуться таких виплат: суми пенсій (включаючи суму її індексації), отримуваних з Пенсійного фонду України чи бюджету, в межах 10740 грн. в місяць (10 розмірів прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб) не оподатковуються.

-       А які пенсії будуть оподатковуватись?

-       Суми пенсій, що перевищують 10740 грн., обкладаються ПДФО за ставкою 18% і військовим збором за ставкою 1,5% в сумі перевищення. На даний час в управлінні перебуває на обліку 12пенсіонерів з пенсіями, більшими за 10740 грн.,  які  оподатковуються. Але зазначена норма закону не застосовується до пенсій, призначених учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється закон про соцзахист ветеранів війни. Для них пільга зберігається. Крім того, пенсії з іноземних джерел, якщо, згідно з міжнародними договорами, такі пенсії не підлягають оподаткуванню чи оподатковуються в країні їх виплати, обкладаються ПДФО за ставкою 18% і військовим збором за ставкою 1,5% (в повній сумі).

-       Чи будуть утримуватися 15% з пенсій працюючих пенсіонерів?

-       Порядок виплат працюючим пенсіонерам не скасований. Обмеження виплат пенсій на 15% для працюючих пенсіонерів буде діяти до 01.01.2017 року. Обмеження застосовується до виплат працюючих пенсіонерів, які перевищують 1695 грн. (150% прожиткового мінімуму).

         Нагадаємо, що в Україні обкладалися податком на доходи громадян пенсії, які втричі перевищують мінімальну заробітну плату. Станом на 1 січня 2016 року ця сума становила 4134 грн. (сума встановлюється на початок року і є протягом року незмінною, незалежно від зростання прожиткового мінімуму).

         При голосуванні депутати вирішили, що скасувати обмеження пенсій працюючим пенсіонерам, які отримують 85% суми виплати, не можна — через збільшення дефіциту бюджету Пенсійного фонду на 2,4 млрд. грн. (через це обмеження працюючий пенсіонер із, наприклад, двотисячною пенсією протягом двох років недоотримує 7200 грн.).

         Тільки при прийнті бюджету на 2017 рік Верховна Рада зможе розглянути питання зняття обмежень із пенсій, які будуть виплачуватися вже з 1 січня 2017 року.

          Розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян буде піднятий на 10% з 1 гудня 2016 року.

         На території міста Умані та Уманського району чисельність працюючих  22,4 тисячі осіб, натомість пенсіонерів в 1,6 раза більше; Маньківського району -  працюючих 4,2 тисячі осіб, пенсіонерів в 2,2 раза більше; Монастерищенського району - працюючих  4,7 тисячі осіб, пенсіонерів в 2,3 раза більше; Христинівського району - працюючих  4,7 тисячі осіб, пенсіонерів в 2,4 раза більше.

Прочитано 35819 разів