Понеділок, 25 липня 2016 12:39

Пілотні проекти

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Реєстрація народження в Уманському пологовому будинку.

З метою створення сприятливих умов, спрямованих на спрощення доступу громадян до адміністративних послуг щодо державної реєстрації народження дитини в Уманському пологовому будинку Уманської міської ради Черкаської області запроваджено новий сервіс, який передбачає прийняття працівниками Уманського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області документів, необхідних для проведення державної реєстрації народження дитини, та видачу свідоцтва про народження дитини.

Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державною факту народження фізичної особи та її походження. Державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням їй прізвища, власного імені та по батькові.         Підставою для проведення державної реєстрації  народження дитини є медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о), що видається закладами охорони здоров’я незалежно від впорядкування та форми власності, де приймаються пологи.       

Державна реєстрація народження проводиться за усною чи письмовою заявою батьків дитини чи одного з них, а в разі смерті батьків або в разі якщо вони з інших причин не можуть зареєструвати народження – за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого представника закладу охорони здоров’я, в якому на цей час вона перебуває.

Одночасно із заявою про державну реєстрацію народження подаються:

а) паспорти або паспортні документи, що посвідчують особи батьків (одного з них). Якщо документ, що посвідчує особу одного з батьків, з поважних причин не може бути пред’явлений, то орган державної реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити в державній реєстрації народження дитини. Відомості про другого з батьків у цьому разі зазначаються на підставі свідоцтва про шлюб.

б) паспорт або паспортний документ, що посвідчує особу заявника, у разі якщо державна реєстрація народження проводиться не батьками, а іншою особою;

в) документ, який є підставою для внесення відомостей про батька дитини (свідоцтво про шлюб, заява матері та батька дитини про визнання батьківства, заява матері, що не перебуває в шлюбі).

Якщо дитина народилась у подружжя, дружина записується матір’ю, а чоловік – батьком дитини за заявою будь-кого з них.

Якщо батьки  не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі медичного свідоцтва про народження, а походження дитини від батька визначається за заявою матері та батька дитини про визнання батьківства .

Якщо мати дитини не перебуває у шлюбі та немає заяви про визнання батьківства, прізвище та громадянство батька дитини зазначається за прізвищем та громадянством матері, а власне ім’я та по батькові – за вказівкою матері згідно до заяви про державну реєстрацію народження відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України.

Якщо батьки мають спільне прізвище, то це прізвище присвоюється і дитині. При різних прізвищах, за письмовою згодою батьків, дитині присвоюється прізвище батька чи матері або подвійне прізвище, утворене шляхом з’єднання їхніх прізвищ. За відсутності згоди, дитині присвоюється прізвище на підставі рішення органу опіки та піклування або суду.

 Власне ім’я дитини визначається її батьками. Власне ім’я дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, у разі відсутності добровільного  визнання батьківства, визначається матір’ю дитини.

 По батькові дитини присвоюється за власним іменем батька.

Про факт державної реєстрації  народження видається свідоцтво про народження встановленого зразка. Якщо при державній реєстрації народження дитини відомості про батька внесені за вказівкою матері, то разом із свідоцтвом про народження дитини видається витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України. Державна реєстрація народження дитини проводиться не пізніше одного місяця від дня народження дитини.

 

Функціонування веб-порталу “Звернення у сфері державної реєстрації  актів цивільного стану.

З 07 вересня 2015 року  Уманським міським  відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області   приймаються заяви у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, подані через мережу Інтернет.

Метою такого нововведення є оптимізація процедури подачі громадянами заяв у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, запобігання проявам корупційних діянь, забезпечення доступності адміністративних послуг, які надаються відділами державної реєстрації актів цивільного стану, а також створення  сприятливих умов для їх отримання, зменшення черг у цих відділах.

Завдяки реалізації цього проекту громадяни мають можливість подавати заяви про державну реєстрацію шлюбу, розірвання шлюбу на підставі рішення суду, про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей, розірвання шлюбу відповідно до статті 107 Сімейного кодексу України, про зміну імені, про повторну видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану, про надання витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, про внесення змін  до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, з накладенням електронних цифрових підписів або звернення щодо формування таких заяв.

Прийом заяв на державну реєстрацію актів цивільного стану в режимі    он-лайн здійснюватиметься через веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану».

Для того, щоб зареєструватись на веб-порталі звернень у сфері державної реєстрації актів цивільного стану необхідно:

1.  На головній сторінці веб-порталу обрати вкладку «Первинна реєстрація»;

2. Заповнити поле «Логін», який буде використовуватись для входу на  веб-портал. Логін повинен складатись з не менш ніж шести літер латинського алфавіту та може містити цифри і символи «_»  та «- «.

3. В поле «Електронна адреса» необхідно ввести Вашу існуючу електронну адресу, на яку буде надіслано підтвердження проведення реєстрації на порталі. Електронна адреса повинна містити символ @та не провинна містити літер кирилиці.

4. Заповнити поле «Прізвище, ім’я, по батькові» українською мовою.

5. Поставити відмітку щодо згоди на передачу та обробку персональних даних.

6. Поставити мітку щодо ознайомлення з порядком роботи веб-порталу.

7.Далі необхідно натиснути кнопку «Реєстрація». З’явиться повідомлення «Користувача «логін» створено». Пароль відправлено не електронну адресу». На вказану Вами електронну адресу буде надіслано повідомлення щодо реєстрації на порталі.

8. Для входу в особистий кабінет необхідно перейти за посиланням, яке вказано в повідомленні, та внести логін та запропонований пароль. Далі натиснути кнопку «Вхід».

9. Запропонований в повідомленні пароль можна буде в подальшому змінити, скориставшись відповідним меню особистого кабінету користувача.

Шановні жителі міста Умані!

Для подачі заяв вам не потрібно тратити час і ви можете,  не виходячи з дому, подати вищеперечислені заяви.

 

Функціонування Електронного реєстру апостиля

Проставлення апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав, здійснюється згідно з Правилами проставлення апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав, затвердженими спільним наказом Міністерства закордонних справ України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства юстиції України від 5 грудня 2003 року  № 237/803/151/5, та Порядком проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України, затвердженим наказом Міністерства юстиції України 11 листопада 2015 року № 2268/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11 листопада 2015 року за № 1420/27865.

Проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України, проводиться за допомогою програмних засобів ведення Електронного реєстру апостилів у такому порядку:

- прийняття документів для проставлення апостиля, формування та реєстрація заяви про проставлення апостиля (відділи державної реєстрації актів цивільного стану територіальних органів Міністерства юстиції України);

- розгляд документів, поданих для проставлення апостиля (Міністерство юстиції України);

- проставлення апостиля, відмова у його проставленні (Міністерство юстиції України);

- видача документів за результатом розгляду заяви про проставлення апостиля (відділи державної реєстрації актів цивільного стану територіальних органів Міністерства юстиції України).

Звертаємо Вашу увагу, що проставлення апостиля проводиться за заявою будь-якої особи шляхом її особистого звернення до відділів державної реєстрації актів цивільного стану територіальних органів Міністерства юстиції України.

 

Плата за надання послуги з проставлення апостиля

Наказом Міністерства юстиції від 18 грудня 2003 року № 161/5 встановлено плату за надання послуги з проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України, для громадян України, іноземців та осіб без громадянства – 3 неоподатковувані мінімуми доходів громадян (51 грн) та для юридичних осіб – 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 грн).

 

Строк розгляду документів для проставлення апостиля

Проставлення апостиля, відмова в його проставленні здійснюються у строк   до 2 робочих днів.

У разі необхідності отримання зразка підпису, відбитка печатки та/або штампа, а також здійснення перевірки документів про державну реєстрацію актів цивільного стану у випадках відсутності відомостей про них у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян та/або виникнення сумніву щодо їх достовірності строк розгляду документів, поданих для проставлення апостиля, може бути продовжено до 20 робочих днів.

 

Увага жителям міста Умані!

Уманським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області проставляється апостиль! Приходьте будь-ласка!

Прочитано 1320 разів