Вівторок, 06 грудня 2016 11:34

Уманське літературне життя відзначило своє 200- річчя

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

На початку грудня в Умані відбулася знаменна подія – відзначення започаткування організованого літературного життя на Уманщині.

В актовій залі Уманського агротехнічного коледжу зібралися літератори, письменники, члени літературного об’єднання «ЛІТо», філологи, бібліотекарі, поціновувачі поетичного слова, патріоти рідного міста, хто докладає максимум зусиль для прищеплення любові підростаючому поколінню до співучої української мови, до книги, виховує почуття смаку до ритміки і мелодики поетичної строфи, хто ретельно оберігає і зберігає літературні, мистецькі надбання різних поколінь уманської громади для прийдешніх поколінь, для наших нащадків.  

У 1815-1816 роках учні при монастирі заснували літературний гурток «ЗА-ГО-ГРА» - від прізвищ Залєський, Гощинський та Грабовський. Згодом це явище у Європі назвали «українською школою» в польській літературі. Впродовж 200 років в місті жили, працювали і творили сотні знаменитих письменників, які описували місто, події, залишивши на папері свої спогади, бачення і свої прізвища для нащадків.

У своєму виступі голова літературного об’єднання «ЛІТо», ініціатор та організатор свята Ніна Михайлова пов’язала внесок всіх поколінь літераторів в єдину канву літературної біографії Уманщини. Представники літературних осередків міста, створених в навчальних закладах ще в ХІХ - початку ХХ століття, знайомили присутніх із літературним надбанням відомих письменників своїх колективів, здобутками нинішніх гуртківців.

У заході взяли участь представники Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, Уманського національного університету садівництва, Уманського гуманітарно-педагогічного коледжу ім. Т.Г.Шевченка, Уманського агротехнічного коледжу, Централізованої системи бібліотек, краєзнавчого музею, управління праці та соціального захисту населення. Ведучою свята була Людмила Гекалюк, начальник Центру культури і дозвілля УДПУ.

Зі словами вдячності, захоплення та надії до сучасників, які підхопили естафету літературної творчості, звернулися член Національної спілки письменників України, викладач УДПУ Марина Павленко, голова міського осередку Всеукраїнського об’єднання «Просвіта» ім. Т.Шевченка Людмила Лісова, професор, доктор філософських наук УНУС Павло Ямчук та інші.

У святі взяли участь тріо «Гонта» в складі заслужених працівників культури України В.Купчика, В.Семенчука та П. Волошина.

Начальник відділу культури Тетяна Гейко вручила грамоти організаторам та активним учасникам Уманського літературного об’єднання. 

Прочитано 1517 разів