Четвер, 26 серпня 2021 11:45

УВАГА! СКАЗ!

В Черкаській області, зокрема в м. Умані та Уманському районі залишається складною епізоотична ситуація щодо сказу тварин.

Відповідно до Інструкції щодо боротьби зі сказом тварин, рішенням засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Уманській міській раді (протокол № 4 від 25.08.2021) затверджено План заходів щодо ліквідації сказу на території м. Умані. Введено карантинні обмеження, щодо сказу тварин на території м. Умань, а саме:

- карантинна зона встановлено на вул. Герцена, 29-а та домоволодіння по вул. Івана Багрянова, 66, і територію м. Умань неблагополучною зоною (вул. 8 Березня, Герцена, Івана Багрянова, Кармелюка, Остапа Вишні, Космонавтів, Зелена, пров. Кармелюка) загрозливими зонами м. Умань з прилягаючими сільськогосподарськими та мисливськими угіддями, лісопарковою зоною:

- на неблагополучних територіях введено карантинні обмеження з 21 серпня 2021 року до 21 жовтня 2021 року.

Варто відзначити, що, на відміну від ряду європейських країн, в Україні в епізоотичному процесі активну участь беруть собаки й особливо коти. Однією з причин цього є відсутність контролю за виконанням правил утримання собак і котів, безвідповідальність власників домашніх тварин, особливо у приміській зоні та на дачних територіях. Крім того, це обумовлено низьким рівнем свідомості власників тварин, які відмовляються надавати своїх тварин для імунопрофілактичних щеплень, що здійснюються працівниками ветеринарної медицини. Важливе значення має також процес синантропізації лисиць, наближення місць їх мешкання до населених пунктів і контакти з безпритульними собаками та котами. В цих умовах відбувається наближення вірусу до людини, створюється загрозлива епідемічна ситуація. Одним із основних шляхів контро­лю цього небезпечного захворювання є профілактичні заходи та комплексний підхід.

Сподіваємося, що власники домашніх тварин, керівники підприємств, установ, організацій із розумінням поставляться до цієї проблеми і всіляко сприятимуть працівникам ветеринарної служби у профілактиці цього небезпечного захворювання.

За інформацією з приводу щеплення домашних тварин проти сказу звератись за телефоном : (04744) 3-23-90 або за адресою: м. Умань, вул. Пушкіна, 21-б (Уманське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області).

skaz 1

Прочитано 421 разів