Версія для друку
Середа, 20 жовтня 2021 12:22

Головне завдання вакцини

vac

В інформаційному просторі регулярно з’являються дані різних соціологічних опитувань про те, чи готові українці робити щеплення проти COVID-19.

З кінця грудня в багатьох країнах стартувала вакцинація проти    COVID-19. В середині лютого 2021 року 67% українців сказали «так» вакцинації, якщо вакцина буде загальнодоступною, безпечною та ефективною.


Головне завдання вакцини

Головна мета будь-якої вакцини – навчити імунітет боротися проти реального збудника хвороби до того, як він потрапить в організм. Подібно до того, як ми ходимо на навчання з самозахисту, аби бути готовим дати відсіч нападнику в той момент, коли це знадобиться.

Є різні прийоми для самозахисту, як і різні технології виробництва вакцин. Технологія найчастіше не впливає на кінцевий результат: будь-яка вакцина навчає імунітет захищатися від збудника, не дає людині захворіти й передавати хворобу далі. Від технології виготовлення вакцини залежить тривалість захисту, тобто потреба вакцинуватися повторно чи ні, а також технічні умови зберігання вакцин (наприклад, температура зберігання та умови транспортування).

Більшість вакцин, які доступні для вакцинації в Україні, безпечні й ефективні – незалежно від технології виробництва.

Швидкість розробки вакцини не впливає на їхню безпеку та ефективність. Коронавірус – не новий, тому у вчених були певні напрацювання щодо вакцин. До того ж, уряди виділили на розробку значні кошти й над розробкою вакцин працювало багато науковців по всьому світу. У більшості країн, і в Україні, є перевірені механізми допуску цих вакцин до використання, які контролюють їх якість та безпеку. 

Чи варто вакцинуватися якщо ви вже перехворіли на COVID-19?

Відповідь дуже проста – так, варто. На сьогодні будь-яких даних, які свідчать про те, що людям, які перехворіли на ковід, не потрібно вакцинуватися, немає. Лікарі радять робити щеплення навіть якщо ви перехворіли. Передусім через те, що немає даних про тривалість захисту, який надають антитіла, які у вас є після хвороби.

Прочитано 320 разів